Kompletan vodič za uzgoj – Uzgoj marihuane u 10 koraka!

uzgoj marihuane u 10 koraka!

U ovom vodiču ćemo prikazati cjelokupan uzgoj marihuane u 10 koraka. Nadamo se da će te razumjeti sve pojmove, a ukoliko imate pitanja slobodno komentirajte, rado ćemo vam odgovoriti.

Ukoliko planirate uzgoj uz korištenje ovog vodiča savjetujemo da prođete sve članke vezane za uzgoj na Vutropediji.

Kako bi biljka uspješno došla do faze cvjetanja potrebna joj je:

 1. Svjetlost
 2. Zemlja
 3. Zrak
 4. Temperatura
 5. Nutrijenti
 6. Voda

Kada mogu brati?

Ukoliko posadite vaše sjemenke već danas branje možete očekivati za otprilike 4 mjeseca. Prilikom unutarnjeg uzgoja životni ciklus rasta marihuane traje kraće nego kod vanjskog uzgoja zbog veće mogućnosti kontrole nad nutrijentima, vodom i ostalim uvjetima koji su potrebni da bi biljka sazrijela. Vrijeme rasta Auto- flowering vrste kanabisa je kraće u odnosu na druge vrste Cannabis Indice odnosno Cannabis Sative no to se odražava i na krajnji urod. Vrste marihuane i uvjeti koje joj pružite izravno utječu na raspon i duljinu rasta te na kompletan uzgoj biljke.

Učestale greške kod uzgoja

 1. Prva i najveća greška kod uzgajivača početnika jest ta da kod uzgoja eksperimentiraju te rade na „svoju ruku“ . Uvijek se prije uzgoja informirajte o svemu što će vam biti potrebno kod njega jer je več netko sigurno u svijetu imao taj problem te se rješenje za njega nalazi online. Bitno da je prije svake odluke „proguglate“ moguča rješenja.
 2. Sljedeća greška uzgoja marihuane kod početnika jest ta da ili nemaju volje naučiti ili misle da to nije bitno za uzgoj. Za pravilan uzgoj marihuane potrebno je proučiti svaku stavku uzgoja kao npr. cikluse svjetlosti ili tip zemlje odnosno potreban Ph za pravilan uzgoj.   Iako postoji mogučnost da svoju biljku uzgojite do kraja bez posebnih znanja, puno je veća vjerovatnost da vam uzgoj neće biti uspješan ukoliko u uzgoj ulazite samo sa svojim znanjem .

1. Odabir tipa uzgoja

Indoor vs. outdoor : Gdje je kvalitetniji uzgoj?

INDOOR VS. OUTDOOR : PROČITAJ VIŠE

Unutarnji uzgoj

Uzgajanje pod umjetnom rasvjetom u simuliranom okruženju(„growbox“) može biti vrlo pogodno za početnike. Kod unutarnjeg uzgoja imate kontrolu nad svime što biljka treba i unosi u sebe. Od nutrijenata, vode, svjetlosti, zemlje postoji još niz stvari na koje vi imate direktan utjecaj. Mnogi koji razmišljaju o uzgoju misle da je unutarnji uzgoj preskup te da je potrebno inicijalno puno ulaganja kako bi se postigli pravi uvjeti. To nikako nije istina jer ukoliko planirate uzgojiti ne više od 2 biljke, oprema i ostale komponente koje su vam potrebne za unutarnji uzgoj ne moraju preči cifre od 1000 kuna zajedno sa sjemenom . Iako imate kontrolu nad svime s tim opet dolazi odgovornost jer za svaku svoju grešku možete platiti kvalitetom i krajnjim urodom. Ukoliko ne date biljci ono što joj je potrebno u određenom trenutku vaša biljka će eventualno uvenuti.

Gdje smjestiti biljke prilikom „indoora“ ?

Biljke možete smjestiti bilo gdje, bitno je da imaju pristup svježem zraku te da nitko ne može imati pristup njima osim vas.

Pogodni prostori za indoor uzgoj mogu biti:

 • Neiskorištena soba
 • Ormar
 • Šator za uzgoj
 • Kutija od PC-a

Pročitaj vodič isključivo za indoor uzgoj!

Vrlo je bitno kod odabira vaše lokacije za unutarnji uzgoj obratiti pažnju na temperaturu u okruženju biljaka. Marihuani najviše odgovaraju temperature od 25 – 30 °C dok su mlade, a kod zadnjih faza uzgoja najpogodnije su temperature od oko 25°C . Kako je temperatura jedan od bitnijih faktora za kvalitetan uzgoj savjetujemo da konstatno kontrolirate temperaturu svog „grow-boxa“ !  Za to vam je dovoljan obični termometar. Zapamtite da na temperaturu najviše utječu lampe za rasvjetu koje osim svjetla izbacuju i višak topline. Izlazna toplina rasvjete ovisi jačini i tipu rasvjete za uzgoj koji će te koristiti.  Ukoliko koristite više lampi poput HPS-a, trebali bi imati protočnu ventilaciju zraka(ventilatori i upuh/ispuh) kako bi se toplina ujednačila i ravnomjerno rasporedila .

Vanjski uzgoj

Vanjski uzgoj je najjeftiniji tip uzgoja. Za vanjski uzgoj vam je potreban prostor, sunce, sjeme i volja. Ne morate se brinuti oko nabavke posebne rasvjete, Ph itd. No, kod vanjskog uzgoja dolaze novi problemi poput privatnosti(dobra izolirana lokacija), mogućeg oprašivanja, krađe biljaka, nametnika, životinja te drugih štetočina koje se nalaze u prirodi .

Priroda vam je najbolji saveznik kod vanjskog uzgoja, no ponekad je i najveći neprijatelj. Danas gotovo ništa vani ne možete uzgojiti ukoliko o tome ne vodite brigu. U vrijeme suše, biljku je potrebno obilno zaljevati, ukoliko ima previše kiše biljku morate zaštititi od natapanja vodom.

Dobro je pravilo kod uzgoja, ukoliko je vama pretoplo i biljci je, ukoliko vam je prehladno vjerovatno je i biljci prehladno tako da ukoliko u svom području imate velike temperaturne razlike savjetujemo  da biljku smjestiti vani u mali staklenik. Više o outdoor uzgoju pročitajte ovdje . 

2. Odabir rasvjete

Postoje dvije vrste izvora svjelosti: prirodni i umjetni . Prirodni izvor svjetlosti je sunce koje je ujedno i najkvalitetniji izvor svjetlosti za uzgoj biljke jer pruža najširi spektar svjetlosti.

Umjetni izvori:

 1. CFL – Štedne žarulje
 2. HPS – High Pressure Sodium
 3. MH – Metal halidne
 4. LED – Light Emmiting Diode
 5. Fluorescentne tube – T-5, T-8

Sunce

Ukoliko uzgajate svoje biljke pod suncem pobrinite se da vaša lokacija ima barem 8+ sati  direktne sunčeve svjetlosti dnevno za najbolje rezultate.  Kanabis je time jedna od zahtjevnijih biljaka po pitanju količine svjetlosti koja joj je potrebna.

CFL

Početnici često koriste ovaj tip rasvjete kod unutarnjeg uzgoja zato što je najjeftiniji i najpristupačniji iako nisu savršeni izbor zbog manja snage odnosno Watta.

Florescentne tube

Fluorescentna rasvjeta za uzgoj se primarno koristi kod „ispomoći“ glavnom izvoru svjetlosti zbog njihove jačine. Fluo lampe su pogodne za razvijanje bočnih strana biljke jer su dovoljno slabe da mogu biti vrlo blizu biljci, a postoje u izvedbama sa različitim spektrom pogodnim za vegetaciju ili za cvjetanje.

LED

LED smatramo jednim od najskupljih, ali krajnje najisplativijih izvora svjelosti. LED rasvjeta je savršena za uzgoj zbog svoje male potrošnje i male izlazne topline.

Na tržištu danas, a posebno online postoje različite izvedbe LED rasvjete za uzgoj od različitih proizvođača. Savjetujemo da prije kupnje proučite iskustva i komentare ljudi.

Metal halidna(MH) i High Pressure Sodium(HPS) rasvjeta

Ovakav tip rasvjete je poznat kao „HID“ rasvjeta je standard u unutarnjem uzgoju marihuane u svijetu. HID rasvjeta postoji već duže vremena na tržištu te ju je vrlo lako kupiti i implementirati u grow – box no zahtjeva dodatne troškove poput prigušnice te ventilacije(zbog velike izlazne topline iako je izvedivo i bez). HID rasvjeta je vrlo pogodna za uzgoj jer ima pogodan spektar za uzgoj no zbog prosječne jačine HID rasvjete troši velike količine električne energije.

Metal Halidne(MH) izvedbe HID rasvjete najpogodnije su za manji unutarnji uzgoj jer ne proizvode ni upola topline kao HPS lampe.

PROČITAJ VIŠE O RASVJETI ZA UZGOJ

3. Odabir zemlje

Zemlja je također jedan od faktora na koji posebno treba obratiti pažnju. Svaki tip zemlje koji koristite za uzgoj marihuane zahtjeva drukčiju brigu, vodu i nutrijente.

Najčešći tipovi za uzgoj:

 • Zemlja – Postoje različite vrste i proizvođači zemlje. Zemlju najkvalitetnije možete sami napraviti kompostiranjem. Danas na policama u trgovini gotovo za svaku biljku postoji posebna mješavina zemlje sa več uključenim nutrijentima za određenu fazu razvoja.
 • Mix bez zemlje – Najčešće mix perlita, kokosove kore te sličnih komponenata. Mix bez zemlje se koristi za hidroponski uzgoj .

Koju zemlju koristiti?

Najbolja opcija za najuspješniji uzgoj je korištenje domaće kompostirane zemlje(+kanadske gliste) koja daje izvrsne rezultate po pitanju okusa same marihuane na kraju. Ovakav tip zemlje danas također možete kupiti od različitih OPG-ova, samo malo potražite na internetu.

Za one koji preferiraju zemlju iz trgovine, a posebno za početnike pogodna je Plantella(Balkonia) koja je u svakom slučaju bolja od obične „crne“ zemlje za cvijeće. Composana(univerzalna) je tip zemlje koja je dostupna u svakoj većoj trgovini, a izrazito je zahvalna. Ukoliko imate mogućnosti i sredstava za uzgoj uzmite zemlju od proizvođača „Canna“ jer je posebno napravljena za profesionalni uzgoj kako bi se izvukao maksimum. Kada koristite kupljenu zemlju obratite pažnju na trajnost nutrijenata koji se već nalaze u njoj kako bi na vrijeme počeli gnojiti svoje biljke. To je najčešće 20 – 30 dana od dana sadnje.

Koju veličinu tegle/posude za zemlju koristiti?

Ovo možda možemo smatrati kao nebitan faktor kod uzgoja no ukoliko pažljivije sagledate situaciju shvatit će te da je to jedan od najbitnijih faktora za uzgoj. Veličina tegle mora biti dovoljno velika odnosno mora imati dovoljno litara kako bi se korijen biljke mogao ravnomjerno širiti. Postoji pravilo kod uzgajivača, ukoliko ne želite da vaša biljka izraste do maksimuma jer ste ograničeni prostorom, koristite tegle sa manje litara. Ukoliko se korijen ne može širiti biljka neće rasti. Veličine tegle ovise o vrsti i sorti kanabisa koju uzgajate. Ukoliko uzgajate autoflowering vrstu savjetujemo tegle od 20L+, dok za feminizirane vrste savjetujemo tegle od 30L+. Kako i kod svega u uzgoju kanabisa, postoje nove tehnologije i različite izvedbe posuda za uzgoj i tegli. Ukoliko nemate sredstava biljci neće smetati obična plastična tegla za cvijeće, ukoliko je dovoljno velika i ima rupice za drenažu.

Pogodne zemlje za uzgoj:

 • Terramagma
 • Composana
 • Florabella/Plantella
 • Canna – Terra

Indoor vs. outdoor : Gdje je kvalitetniji uzgoj?

Kod kupovanja zemlje naići će te na „perlit“ . Ukoliko vaša zemlja ne sadrži perlit savjetujemo da ga kupite i pomiješate sa zemljom u omjeru 70 : 30 (zemlja-perlit). Perlit pomaže da voda ravnomjernije prolazi kroz zemlju, rahli ju te prozračuje što je vrlo korisno za korijenje. Uz perlit postoje različite varijacije poput kokosove kore koje služe istoj svrsi.

Uzgoj marihuane nikad jednostavniji! Posjeti Vutropedija.com!

4. Odabir nutrijenata

Nakon što vaša biljka malo poraste i nakon što istroši sve nutrijente koji su se nalazili u zemlji trebate početi sa gnojenjem. Kod odabira nutrijenata savjetujemo da pratite dolje navedene mjere. Ukoliko imate sredstava kupite profesionalne nutrijente za uzgoj u ovlaštenim growshop-ima, a u većini slučajeva dobro koristi Plantella(Crvena i Zelena) kao odlična i lako dostupna alternativa profesionalnim nutrijentima .

Početak rasta: 3 – 4 tjedan

U ovom stadiju rasta biljci nije potrebno dodatno prihranjivanje nutrijentima jer imaju dovoljno energije za prva 3-4 tjedna rasta.  Nemojte gnojiti prije trećeg tjedna jer time možete toliko šokirati biljku da uvene.

Vegetacija:  4 – 6 tjedan

Početak vegetacije: 5mL mikro nutrijenata , 5mL nutrijenata za rast, 5mL nutrijenata za cvatnju

Sredina vegetacije: 6,25mL mikro nutrijenata , 6,25mL nutrijenata za rast, 5mL nutrijenata za cvatnju

Pred kraj vegetacije: 5mL mikro nutrijenata , 5mL nutrijenata za rast, 5mL nutrijenata za cvatnju

Cvatnja :  6 – 15  tjedan

Početak cvatnje: 7,5mL mikro nutrijenata , 5mL nutrijenata za rast, 7,5mL nutrijenata za cvatnju

Sredina cvatnje: 8,75mL mikro nutrijenata , 3,75mL nutrijenata za rast, 8,75mL nutrijenata za cvatnju

Pred kraj cvatnje: 10mL mikro nutrijenata , 2,5mL nutrijenata za rast, 10mL nutrijenata za cvatnju

Kraj cvatnje: 12,5mL mikro nutrijenata , 2,5mL nutrijenata za rast, 15mL nutrijenata za cvatnju

 Je li voda iz slavine dobra za uzgoj?

Prije razmišljanja o pH trebate razmisliti o tvrdoći vode. Na tvrdoću vode utjeće kamenac i različiti minerali. Ukoliko ne znate tvrdoću vode slobodno se informirajte kod poduzeća koje vam ispostavlja vodu, dužni su vam dati te informacije. Tvrdoću vode možete smanjiti jedino de-ionizatorima, a nikako prokuhavanjem ili korištenjem destilatora. Vrlo je bitno da ukoliko koristite vodu iz slavine za navodnjavanje redovito kontrolirate pH zemlje jer voda iz slavine često zna biti prelužnata za uzgoj.

Indoor vs. Outdoor : Voda iz slavine za zalijevanje?

Provjeravanje pH

Vrlo je bitno održavati pogodan pH u zemlji i vodi kako bi se spriječili problemi sa gnojenjem. Najlakši način da provjerite pH je korištenje digitalnog pH metra kojeg možete kupiti online po cijenama već od 10 eura.  pH zemlje nakon dodavanja nutrijenata treba iznositi 6 – 7 pH. Ukoliko vam je pH<6 glavni elementi(Natrij, Fosfor, Kalij i Magnezij) se ne mogu u potpunosti otopiti, ukoliko vam je pH iznad 7 mikro nutrijenti se blokiraju te ih biljka ne može primiti. Kiselost zemlje možete smanjiti dodavanjem dolomitnog vapna, a lužnatost dodavanjem „kiselije“ zemlje.

5. Nabava sjemenki

Iako je marihuana ilegalna te je uzgoj iste zabranjen, sjemenke se mogu kupiti u online trgovinama sa relativnom lakoćom. Savjetujemo da sjemenke kupujete od poznatih proizvođača koji su duže vrijeme na tržištu.

SJEME MARIHUANE: NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU?

Treba li me biti strah naručiti sjemenke online?

Ne. Proizvođači te poduzeća koja prodaju sjeme marihuane su vrlo dobro informirani o zakonskim regulativama u svakoj državi u kojoj posluju. Paketi u kojima šalju sjeme ne nalazi se ništa osim vašeg imena i adrese. Račun ne dobijete, uplaćujete im na račun ili šaljete novac poštom tako da ništa ne može vezati vas za kupnju sjemenki osim imena i adrese koju je mogao svatko napisati. Svaki proizvođač na svojoj stranici ima poseban odjeljak gdje su procesi narudžbe, plaćanja i slanja detaljno objašnjeni.

Gdje kupiti sjemenke?

Indoor : Gdje nabaviti sjemenke?

nirvanashop.com

Poduzeće osnovano 1980., nudi vrhunsku genetiku te širok spektar kvalitenog sjemena.

kanabis.org

Provjereno, sigurno + daju ekstra sjemenke gotovo uvijek.

growshopalien.com

Nizozemsko poduzeće koje nudi genetički kvalitetno i poprilično cjenovno pristupačno sjeme.

Činjenice: U SAD-u nikad nitko nije uhićen zbog naručivanja sjemenki marihuane online.

6. Klijanje sjemenki

Uzgoj marihuane - klijanje sjemenki

Postoji nekoliko različitih metoda za klijanje sjemenki. Najjednostavniji način je maramica + destilirana voda.

Metoda sa vlažnom maramicom

 • Sjemenke
 • Posuda sa poklopcem
 • Maramice/papirnati ručnik
 • Voda

1. Položite sjemenke na vlažnu maramicu i preklopite ju ili stavite novu vodom natopljenu maramicu. Pazite da udaljenost od sjemenki bude najmanje 1 centimetar.

2. Stavite vodom natopljene maramice u posudu te poklopite.

3. Svaki dan otvorite posudu na kratko kako bi se prozračila i ujedno provjeravajte je li koje sjeme proklijalo.

4. Nakon 3-5 dana vaše sjeme bi trebalo proklijati(izbaciti klicu do 1cm) . Nekom sjemenu treba i do tjedan i više dana.

5. Uzmite olovku i napravite malu rupicu(0,5-1cm dubine) u zemlji. Položite sjemenku sa izdankom prema dolje u rupu te ju zatrpajte sa malo zemlje i zalijte. Sjeme bi trebalo niknuti nakon nekoliko dana.

7. Faza vegetacije

Nakon što na biljci naraste prvi set listova, smatramo da je u vegetacijskoj fazi. U ovoj fazi biljka se izdužuje i dobiva na lisnoj masi. To vidimo po svakodnevnoj promjeni visine te po količini novih izdanaka lišća i grana.   Biljci u fazi vegetacije najviše odgovaraju temperature 23-30 °C , no sve dok se ne ode u temperaturne ekstreme biljka je sposobna izdržati i prilagoditi se različitim temperaturama.

uzgoj marihuane u 10 koraka!

 

8. Faza cvjetanja

U ovoj fazi na biljci počinju nicati „budovi“ odnosno biljka počinje cvjetati. Ovo je i ujedno zadnja faza u životnom ciklusu rasta marihuane. Prije cvjetanja postoji mikro razdoblje koje se naziva „preflowering stage“ odnosno faza prije cvjetanja. Biljka tu pokazuje svoj spol te je upravo u to vrijeme potrebno posebno obraćati pažnju na to kako bi na vrijeme uklonili sve muške biljke.

Svjetlost

Ukoliko planirate unutarnji uzgoj vrlo je bitno promijeniti režim svjetlosti na 12/12 svjetlost-tama. Promjenom režima svjetlosti biljci dajete znak da je vrijeme za cvjetanje. Time imitirate sunčev ciklus u prirodi. Kod vanjskog uzgoja biljka će sama početi cvjetati prirodno pod utjecajem godišnjeg doba i položaja sunca odnosno smanjenja dnevne količine sunčeve svjetlosti.

Nutrijenti

U ovoj fazi posebno obratite brigu na nutrijente jer je u fazi cvjetanja najosjetljivija na promjene u sastavu zemlje.

LED rasvjeta- Kompletan vodič za uzgoj

 

9. Branje

Kada brati? Kako znati kad je biljka spremna?

 1. Pričekajte dok vaša biljka prestane izbacivati pistile(bijele dlačice na vrhu „heada“).
 2. Pažljivo obratite pozornost na boju i oblik pistila po biljci. Ukoliko je više od pola promijenilo boju te ukoliko se „suše“ to je dobar znak da je vaša biljka uskoro spremna za branje.
 3. Nakon što je većina pistila promjenila boju odnosno potamnila biljka je spremna za branje te sadrži najviše THC-a.

Ukoliko želite biti 100 % sigurni da je vaša biljka spremna za branje savjetujemo da koristite povećalo ili mikroskop te pažljivo pogledate trihome na budovima. Ukoliko je većina trihoma zlatno-smeđe boje i ostatak su mliječno ispunjeni trihomi, spremni ste za branje.  Jednostavno odsjecite biljku sa glavnom stabiljkom i stavite ju na sušenje.

Uzgoj marihuane u 10. koraka! Saznaj sve o marihuani!

 

“10. Sušenje i “curing”

Biljku možete „trimati“ nakon ili prije sušenja. Za dobar proizvod na kraju je bitno biljci prije sušenja odstraniti veće listove i objesiti ju za grane. Nakon sušenja odstranite ostatak lišća. Sušenje i curing marihuane treba trajati što duže te nemojte požurivati sa ovim procesom.

Uzgoj marihuane u 10. koraka - susenje marihuane

 

 • Odsjecite na više manjih grana
 • Odstranite veće listove
 • Povežite grane koncem kako bi ih mogli objesiti
 • Objesite ih na tamno mjesto sa dobrom cirkulacijom zraka
 • Provjeravajte svaki dan jer postoji mogučnost presušivanja ili pojave plijesni
 • Nakon tjedan dana počnite provjeravati stanje i ukoliko:
  • manje grane pucaju
  • se velike grane savijaju
  • su „budovi“ na dodir malo tvrđi, suhi –>

   Vaša biljka je spremna za curing!

Za „curing“ odnosno laički rečeno sporo sušenje marihuane potrebni su:

 • marihuana
 • Staklenka
 • Tamno i hladno mjesto

Očišćene(„strimane“)  headove položite u staklenku dok  nije ¾ puna. Prva dva tjedna „curinga“ svaki dan otvarajte posudu kako bi se prozračila te kako bi se smanjila vlažnost u posudi. Ukoliko je marihuana u ovoj fazi vlažna na dodir, ostavite posudu otvorenu dok ne budu suhi na dodir. Vlažnost pogoduje razvoju plijesni, a to nikako ne želite u ovoj fazi uzgoja! Nakon dva tjedna ukoliko marihuana nije vlažna na dodir spremna je za konzumaciju. Savjetujemo da „curing“ odradite u najmanje 25 dana jer duboko vjerujemo kako je to jedan od najvažnijih aspekata koji doprinosi kvaliteti finalnog proizvoda.

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.