Kompletan vodič za uzgoj: Kako prepoznati nedostatak nutrijenata?

Nutrijenti su iznimno bitni za razvoj kanabisa

Vrlo je bitno poznavati potrebe kanabisa kao biljke. Osim vode, svjetlosti, zemlje i odgovarajuće klime, biljci su potrebni i nutrijenti. Kod pravilnog uzgoja, kad kanabis ima optimalne uvjete za rast i razvoj – biljka će biti sposobna boriti se protiv većine bolesti i nametnika.

Kad se biljke suoče s nedostatkom nutrijenata, a posebice kanabis koji postaje podložniji bolestima i osjetljiviji na kukce, parazite, plijesni i ostale nametnike. Kao rezultat toga, rast se usporava, čime se smanjuju prinosi.

Kod uzgoja je vrlo korisno znati “čitati” biljku te ju pravilno dohranjivati nutrijentima.

Dalje u tekstu smo opisali neke od najbitnijih spojeva za biljku te simptome koji dolaze uz nedostatak istih.

 

Važnost pH

pH je iznimno važan jer je često uzrok brojnih nedostataka nutirjenata

Nutrijenti se mogu apsorbirati u biljku samo uz odgovarajući pH. Ukoliko su uvjeti prekiseli, odnosno prelužnati, neki nutrijenti postaju nedostupni korijenju biljke. Pregnojavanje može dovesti do problema s razinom pH te može doći do zaključavanja nutrijenata – engl. “nutrient lockout”.

Prije donošenja zaključaka, prvo je potrebno provjeriti pH zemlje ili tekućine za uzgoj kod hidroponskih sustava. Za zemlju je optimalan pH između 5.8 i 6.8, dok je za hidroponske tekućine optimalan rason od 5.5 do 6.5.

Uz testiranje pH substrata za uzgoj, potrebno je provjeriti i pH vode kojom se biljka zalijeva.

Kompletan vodič za uzgoj – Outdoor vs. Indoor

Pokretne i nepokretne hranjive tvari

Nutrijente klasificiramo po njihovoj kretnji, odnosno sposobnosti realokacije nakon apsorpcije u biljci. Pokretni nutrijenti koji se nalaze spremljeni u starije lišće mogu se realocirati u druge dijelove biljke. Nepokretne hranjive tvari ostaju i talože se blizu mjesta apsorpcije.

Problemi s pokretnim nutrijentima se pokazuju pri dnu biljke na starijem lišću, dok se problemi s nepokretnim nutrijentima odražavaju pri vrhu biljke te na vanjskim granama.

 

Osnovni nutrijenti i simptomi

Biljci je potrebno nekoliko osnovnih nutrijenata pa je vrlo bitno pratiti vizualne promjene koje nam govore o nedostacima određenih hranjivih tvari – eng. nutrient deficiency.

Nedostatak nutrijenata je iznimno bitan za razvoj kanabisa

DUŠIK ( Pokretan )

Nedostatak dušika je jedna od najčešćih pojava. Bitan je za rast i razvoj kanabisa u gotovo svim fazama rasta, a posebice tijekom vegetacije.

Simptomi kod preniskih razina dušika

 • Lišće postaje svjetlije na gotovo svim visinama biljke, pojavljuju se žuti listovi, posebice pri dnu biljke na starijem lišću
 • Ozbiljni nedostatak dušika je vidljiv kao pojačano pojavljivanje žutog lišća, s mogućom promjenom boje i smeđim mrljama na rubovima lišća.
 • Cvjetovi su manji i lišće se uvija.

FOSFOR ( Nepokretan )

Fosfor je vrlo bitan za proces fotosinteze. Iako je nedostatak ovog spoja rijetka pojava, može imati katastrofalne posljedice po uzgoj . To se vidi u slabim prinosima, odgođenom cvjetanju te slaboj proizvodnji smole na cvijetu. Problemi s fosforom obično dolaze uz visoki pH – iznad 7.

Simptomi kod preniskih razina fosfora

 • Pojava ljubičaste boje na stabljikama starijeg lišća te promjena boje samog lista u nijansu tamno plavo-zelene.
 • Kod dužeg razdoblja nedostatka fosfora, rast se smanjuje u visinu i u širinu, pojavljuju se crno ljubičaste i mrtve točke na lišću.
 • Ponekad listovi promjene boju u metalik ljubičastu ili tamno brončanu boju.

KALIJ ( Pokretan )

Kalij je ključan nutrijent u procesu proizvodnje i transporta ugljikohidrata u biljci. Također je prisutan u procesu stanične diobe, transpiracije, rasta korijenja i apsorpcije vode. Uloga kalija u ovim procesima je nezamjenjiva te možemo reći da kanabis ne može rasti bez optimalne doze kalija.

Nedostatak kalija dovodi do povećane interne temperature u krošnji biljke, što utječe na pojačano isparavanje vode kroz lišće.

Simptomi preniskih razina kalija

 • Boja lišća se mijenja u tamnozelenu. Na lišću se pojavljuju “spaljeni” vrhovi  te ponekad postaje žućkasto, a mlado lišće se uvija. Na starijim listovima se pojavljuju smeđe točke.
 • Kod dužeg razdoblja nedostatka kalija, biljka dehidrira i slabi, postaje osjetljiva na nametnike i bolesti te se poprilično smanjuju prinosi.

KALCIJ ( Nepokretan )

Kalcij je vrlo bitan za rasti razvoj stanica. Sudjeluje u procesu prijenosa dušika i ugljikohidrata kroz biljku. Nedostatak kalija se obično pojavljuje kod hidroponskog uzgoja ili outdoor uzgoja u vrlo vlažnim uvjetima s kiselim tlom.

Simptomi preniskih razina kalcija

 • Listovi bliži dnu biljke se uvijaju, uz pojavu smeđe-žutih točaka sa smeđim obrubom.
 • Vrhovi korijenja umiru i propadaju, a biljka ulazi u šok što dovodi do smanjenih prinosa.

MAGNEZIJ ( Pokretan )

Nalazi se u svakoj stanici klorofila, što znači da je itekako potreban biljkama. Vrlo je bitan za apsorpciju svjetlosti, kao i za pomoć enzimima u stvaranju ugljikohidrata i šećera koji se koriste za razvoj cvijeta.

Simptomi preniskih razina Magnezija

 • Biljke ne pokazuju znakove prvih nekoliko tjedana kad se uz smeđe mrlje prvi put pojavljuju žute vene na starijim listovima. Ovi simptomi će na kraju proći kroz cijelu biljku, sa sve više smeđih točaka na cijelom području lista.
 • Neki listovi će otpasti, neki će se saviti, a biljka će generalno izgledati slabo – što na kraju dovodi do manjih prinosa.

SUMPOR ( Polu-pokretan )

Izrazito je bitan za respiraciju biljke te za sintezu i metabolizaciju masnih kiselina. Ima važnu ulogu u proizvodnji ulja i terpena u kanabisu. Nije neuobičajeno vidjeti nedostatak sumpora kod uzgoja kanabisa, no to je uzrokovano vjerojatno smanjenom apsorpcijom fosfora zbog prevelike pH razine.

Simptomi preniskih razina sumpora

 • Mladi listovi mijenjaju boju u svijetložutu pa u žutu, uz pojavu žutih vena na lišću. Najčešće se lišće suši i postaje krhko.
 • Kod dužeg razdoblja nedostatka sumpora dolazi do smanjenja razvoja cvijeta te se smanjuje potencija

BAKAR ( Polu-pokretan )

Kanabisu je potreban u jako malim količinama, pomaže kod apsorpcije dušika, proizvodnje šećera i oksidacije.

Simptomi preniskih razina bakra

 • Nedostatak bakra je jako rijetka pojava, a očituje se u savijanju lišća. Mlado lišće i izdanci mijenjaju smjer.
 • Pojavljuju se mrtve točke na vrhovima i rubovima lišća, a cijela biljka vene

ŽELJEZO ( Polu-pokretan )

Željezo je vrlo bitno za redukciju i asimilaciju nitrata i sulfata te sudjeluje u proizvodnji klorofila. Nedostatak ovog elementa je nerijetko rezultat prevelike razine pH ili viška mangana, cinka ili bakra.

Simptomi preniskih razina željeza

 • Prvi simptomi se pojavljuju u obliku žutih vena kod mladih listova
 • Žute vene postaju sve izraženije uz popratno mijenjanje boje lišća u žutu

MANGAN ( Nepokretan )

Mangan pomaže iskoristiti dušik i željezo prilikom proizvodnje klorofila. Također, sudjeluje i u procesu redukcije staničnog kisika. Nedostatak mangana – eng. “Manganese deficiency” je rijetka pojava i najčešće je uzrokovana visokim pH razinama ili viškom željeza.

Simptomi preniskih razina mangana

 • Kao što je slučaj i kod ostalih “nepokretnih” nutrijenata, simptomi se pojavljuju kod mladog lišća i izdanaka, inicijalno pokazujući znakove intervenske kloroze ( žute vene ) uz mrtve točke na lišću.
 • Jedan od očitih znakova nedostatka mangana je izražena zelena boja oko žutih vena na lišću.

MOLIBDEN ( Pokretan )

Biljka koristi molibden u vrlo malim količinama pri konverziji nitrata u aluminij. Nedostatak ovog elementa je vrlo rijedak kod uzgajivača, a kad se i dogodi, često je to rezultat hladnog vremena.

Simptomi preniskih razina molibdena

 • Starije lišće postaje žuto, ponekad se razvija kloroza te rubovi lišća gube boju.
 • Lišće se uvija, vene i pada.

CINK ( Nepokretan )

Cink je iznimno bitan za proizvodnju proteina i ugljikohidrata u biljci. On također sudjeluje u proizvodnji klorofila i zaslužan je za zdrav razvoj stabljike. Nedostatak cinka je vrlo česta pojava, posebice u kiselom tlu i suhoj klimi. Uz nedostatak cinka najčešće vezujemo visoke razine pH.

Simptomi preniskih razina cinka

 • Na mladom lišću se pojavljuju žute vene, smeđe točke i deformacije.
 • Vrhovi lišća gube boju i suše se.
 • Listovi se okreću za 90%.

Što učiniti kad je prisutan višak hranjivih tvari?

Kompletan vodič za uzgoj: Ispiranje/Flushing

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*