Kompletan vodič za uzgoj – Sjeme kanabisa/konoplje

Uz tradicionalno, postoji feminizirano i autoflowering sjeme
Sjeme marihuane - Wikimedia Commons

Jeste li ikada razmišljali koje sjeme koristiti kod uzgoja?

Nabava sjemena marihuane za uzgoj nije jednostavan zadatak kao što je to slučaj sa ostalim biljkama. Kvalitetno sjeme marihuane, a posebno feminizirano sjeme nije jeftino u odnosu na drugo sjeme te ga smatramo jednim od skupljih izdataka za uzgoj.

Na što misliti prilikom kupovine sjemena?

Prije kupovine trebate razmisliti koja vrsta kanabisa( strain ) vam odgovara. Ukoliko živite u državama poput Slovenije, Srbije, Hrvatske – onda je dopušten uzgoj isključivo sorti s manje od 0.2% THC s EU sortne liste.

Ukoliko pak živite u zemljama gdje je status kanabisa u potpunosti legalan onda to uključuje izbor između Indica koje opuštaju i pomažu pri problemima sa spavanjem, Sativa koje stimuliraju mozak(euforija, sreća) ili hibridi koje se po svojstvima nalaze između Sative i Indice.  Pomno razmislite koje učinke želite kada odlučujete o kupovini.

Također, trebate razmisliti o tipu sjemena. Postoje tri tipa sjemena :  obično, feminizirano i auto-flowering sjeme. Ovo je također jako bitna odluka koju morate donijeti jer utječe na cijeli rast i razvoj biljke.

Ukoliko nemate iskustva s uzgojem kanabisa pročitajte ovaj članak:  Uzgoj marihuane za početnike!

Gdje kupiti sjeme?

Sjeme danas možete nabaviti u nekolicini online trgovina te u fizičkim trgovinama u Sloveniji, Njemačkog i ostalim zemljama zapada. Bitno je obratiti pažnju na zakone kako bi izbjegli zakonski progon.

Više o tome gdje kupiti sjeme pročitajte u članku:  Kako odabrati i gdje kupiti sjeme kanabisa?

 

Koja je razlika između običnog, feminiziranog i auto-flowering sjemena ?

Površinski razliku između ova tri tipa sjemena ne možemo vidjeti no svi tipovi nose različite gene za nastavak razvoja.

Obično sjeme:

Tradicionalno sjeme je ono koje možete naći u cvijetovima marihuane( u „hedovima“ ) . U prirodi je to sjeme plod oprašivanja ženske biljke muškom.  Procjenjuje se da će 66% tradicionalnog sjemena izrasti u žensku biljku, dok ostatak izraste u mušku biljku. Spol se kod uzgoja iz tradicionalnog sjemena ne vidi sve do faze prije cvijetanja( preflowering phase ) odnosno do faze cvijetanja.

Kod nepravilnog uzgoja pojavljuje se sjeme u fazi cvijetanja

Feminizirano sjeme:

 Feminizirano sjeme je specijalno modificirano sjeme kako bi ono izraslo u žensku biljku. Kvalitetno feminizirano sjeme ima vjerovatnost od 95% da će izrasti u žensku biljku. Također, ovaj tip sjemena raste brže od tradicionalnog te nije toliko osjetljivo na promjene u okolini pa se time smanjuje mogučnost pojave „dvospolaca“ uslijed stresa ili ono što nikako ne želimo, a to je sjeme u osušenim cvijetovima marihuane( „budovima“ ).  Kod proizvodnje ovakvog tipa sjemena koristi se mnogo metoda, ali najznačajnija danas je metoda korištenja otopine srebrovog tiosulfata koja izaziva posebnu hormonsku reakciju biljke koja rezultira promjenom spola.

Pročitaj više o outdoor uzgoju!

Auto-flowering/Automatik sjeme:

Sjeme automatika je također rezultat genetičkog modificiranja, no sa drukčijim ciljem. Križanjem različitih vrsta Cannabis Indice i Cannabis Sative sa Ruderalisom uzgajivači su uspijeli stvoriti podvrstu marihuane koja cvijeta automatski nakon tri tjedna bez obzira na uvijete kao što je to količina sunčevih zraka u vanjskom uzgoju ili količina umjetne svjetlosti kod unutarnjeg uzgoja.

Zbog genetike Cannabis Ruderalisa ovakva vrsta izrasta do vrlo male visine prosječno do 1 metar za razliku od ostalih iz porodice Cannabis Sativa L.

Što se najviše isplati?

Kod uzgoja je najbitnije da budete sigurni da će vaše sjeme izrasti u žensku biljku . Tradicionalno ili obično sjeme koje često nalazimo kod „domaće“ uzgojene marihune je besplatno i relativno nam je lak pristup do njega no glavna mana je što ono ne garantira žensku biljku te samim time zahtjeva puno pažnje zbog detektiranja spola na vrijeme i održavanja odličnih uvijeta tako da se biljka ne pretvori u „dvospolca“ . Savjetujemo da uvijek kupujete feminizirano ili auto-flowering sjeme od službenih proizvođača online.

Pročitaj više o uzgoju i sjemenu ovdje!

Ukoliko imate ograničeno područje na kojem možete uzgajati, želite brz uzgoj i ne želite se zamarati oko svjetlosnih ciklusa preporučamo auto-flowering sjeme koje će vas najlakše dovesti do rezultata, a posebno je dobro za početnike.

Za one naprednije koji planiraju klonirati svoje biljke preporučamo da koristite feminizirano sjeme ili da klonove uzimate sa biljke za koju ste sigurni da je ženska.

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*