Kompletan vodič za uzgoj: Zalijevanje kanabisa

U biljci kanabisa je sadržano gotovo 90% vode te je ona potrebna za normalan razvoj i na kraju dobre prinose. Zalijevanje kanabisa može biti jedna od jednostavnijih stvari kod uzgoja, no većina početnika griješi upravo na tom koraku. 

Prekomjerno zalijevanje je jedan od najčešćih razloga za sve vrste problema kod uzgoja kao što je nedostatak nutrijenata i bolesti. S druge strane – premalo vode može također negativno utjecati na razvoj. 

Voda se u kanabisu prenosi kroz cirkularni sustav u svrhu fotosinteze. Ona također pomaže kod prijenosa nutrijenata u biljci, i ukoliko je pH optimalan, pomaže kod same apsorbcije nutrijenata u korijenje.

Kako bi izbjegli najčešče probleme kod uzgoja pročitajteviše u našem vodiču za uzgoj.

Koliko često zalijevati kanabis?

Kod zalijevanja kanabisa potrebno je uzeti više faktora u obzir.

Najočitiji primjer – s rastom biljke, rastu i potrebe za vodom.

Postoje i drugi faktori koji također određuju koliko često treba zalijevati .

FAZA RASTA

Potrebe biljke se mijenjaju kroz različite faze rasta. Kao što je slučaj s vodom, tako je i s nutrijentima. Mladoj sadnici je potrebno puno manje vode nego kao što je slučaj s biljkom koje je u fazi cvatnje.

To znači da veće biljke češće zalijevate od manjih.

MEDIJ ZA UZGOJ

Tip medija za uzgoj uvelike utječe na to koliko zemlja može zadržati vode, a odvodnja kad i koliko trebate zalijevati. Kanabisu odgovaraju prozračni tipovi zemlje koje lako provode vodu, odnosno olakšavaju odvodnju.

Posude za uzgoj moraju imati odgovarajuće otvore za odvodnju na dnu. Kompaktnije vrste zemlje duže zadržavaju vlagu pa ih samim time treba manje zalijevati.

PROVJERA DRENAŽE

Ukoliko se nakon zalijevanja voda ispod posude vidi tek nakon nekoliko minuta, a zemlji je potrebno više od 4 dana da se osuši, vjerojatno imate problem s drenažom/odvodnjom.

Simptomi se možda neće odmah vidjeti na samoj biljci, no definitivno se kasnije pokazuje u vidu ozbiljnijih problema.

U tom slučaju, u zemlju se dodaje perlit ili sličan proizvod kako bi se zemlja prozračila i poboljšala drenaža.

VELIČINA POSUDE

Dimenzije spremnika za uzgoj utječu na ukupnu ravnotežu između zadržavanja vlage i odvodnje. Ukoliko imate malu biljku u velikoj posudi, zalijevanje lako može “utopiti” biljku.

Sličan problem se pojavljuje i kod većih biljaka u malim posudama.

Upravo to je razlog zašto profesionalni uzgajivači kreću u uzgoj s manjim posudama pa sukladno veličini biljke, presađuju ju u veće posude. 

VANJSKA TEMPERATURA I INTENZITET SVJETLOSTI

Kanabis ne raste uvijek istim tempom. Biljke koje se uzgajaju u hladnijih područjima obično sporije rastu nego one koje imaju optimalnu temperaturu u okolišu.

Intenzitet svjetlosti također utječe na potrebe za vodom jer više topline i jači intenzitet svjetlosti dovodi do većih potreba za vodom i hranjivim tvarima.

ZDRAVLJE BILJKE 

Opće zdravlje biljke također određuje koliko je vode biljci potrebno.  Ukoliko je rast usporen ili se biljka bori s bolestima/štetočinama, potrebe za vodom će biti smanjene. 

 

Kako prepoznati najčešće znakove?

Kroz iznad navedene faktore stvara se potreba biljke za vodom. Biljka također daje “znakove” kad joj je potrebna voda. 

Ispod su navedeni neki od znakova koji znače da bi vjerojatno trebali zaliti biljku.

SLABA BILJKA

Prekomjerno zalijevanje kanabisa loše utječe na biljku
src : https://www.royalqueenseeds.com/

Ukoliko je biljka “žedna”, stabiljka će klonuti. Znak je vrlo očit čak i početnicima – cijela biljka će izgledati bolesno i beživotno.

Mnogi misle da to vrijedi i za razdoblja gdje je došlo do prekomjernog zalijevanja.

Razlika je u tome što su listovi kod biljaka koje su prekomjerno zalijevane tamnozeleni i uvijaju se na vrhovima –  cijela biljka poprima “težak izgled”.  Oni iskusniji će odmah prepoznati razlike. 

Većinu vremena razlog bi trebao biti očit. Ukoliko je tlo suho i svjesni ste da  zemlja nije zalijevana duže vrijeme – manje je vjerojatno da je kanabis prekomjerno zalijevan. 

Prekomjerno zalijevanje definitivno utječe lošije na biljku nego povremeno kašnjenje sa zalijevanjem.

Upravo zato prekomjerno zalijevanje nazivamo “tihim ubojicom kanabisa”. 

Kod zalijevanja biljki koje su prošle sušno razdoblje, one bi trebale vratiti normalni, “zdravi” izgled već nakon nekoliko sati. 

ŽUTI ILI SMEĐI LISTOVI

Kod sušnih razdoblja, osim što biljke venu i padaju, na njima se može pojaviti i obojenost listova u nijansama žute i smeđe boje.

Iako je sasvim normalno da biljka pri kraju cvatnje razvijaju ove boje listova, kod zdravih biljaka ne bi smjela imati suho/žuto/smeđe lišće. 

PROVJERITE ZEMLJU

Jedan od najjednostavnijih načina da provjere vlažnosti zemlje jest da ugurate prst 4-5 centimetara duboko u tlo. Ukoliko je suho, vrijeme je za zalijevanje. 

Također možete i podići posudu te procijeniti njenu težinu u odnosu kad je suha odnosno vlažna zemlja. 

 

Kako zalijevati kanabis?

Postoji jednostavno pravilo kod kanabisa. Zalijevajte rjeđe ali obilnije!

Radije nego da biljke zalijevate često s manje vode, u potpunosti ih zalite – ali rjeđe. 

Koliko je vode dovoljno? 

Kod potpunog zalijevanja, smatra se da je potrebno vode kao pola supstrata u litrama. Dakle, ukoliko se uzgaja u posudama od 4L, potrebno je oko 2L vode. 

Do 20% vode bi trebalo izići na dno posude kroz drenažne rupe. Drenažom se također ispiru preostali minerali svaki puta kod zalijevanja i prihrane biljaka s nutrijentima. 

To smanjuje rizik pojavljivanja problema s nutrijentima ( nutrient lockout i nedostatak nutrijenata ).

 

Što nakon zalijevanja?

Kako kod posude odnosno tegli za uzgoj postoje rupe za drenažu, voda se najčešće skuplja u “tanjuru” ispod same posude za uzgoj. Vrlo je bitno da se voda baci te da posuda većinom stoji u suhom .

Ukoliko se to ne napravi, stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj plijesni, bakterija i štetočina. 

 

Važnost pH 

Ukoliko pričamo o organskom uzgoju kanabisa, ne treba voditi pretjeranu brigu o pH. Nasuprot tome, kod uzgoja s klasičnim mineralnim gnojivima ili hidroponski, ispravna pH razina vode je izuzetno bitna. 

Kod uzgoja u zemlji, pH bi trebao biti između 6.3 – 6.8. Kod hidroponskog uzgoja savjetuju se još niže razine, točnije pH – 5.5 – 6-1 . Za provjeru pH se koriste posebni uređaji – pH metri.

Kod korištenja vode iz vodovoda, pH će obično biti previsok – pa se savjetuje dodavanje dodataka za snižavanje pH. Kod zalijevanja i dodavanja hranjivih tvari, prvo provjerite pH pa ga nakon dodavanja nutrijenata prilagodite. 

 

Ukoliko vas zanima više pročitajte i ovaj članak s portala Zamnesia.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*