Zdravlje: Marihuana i problemi sa srcem

Djeluje li marihuana loše na rad vašeg srca?

Već nekoliko minuta nakon pušenja, marihuana utječe na vaše srce. Aktivni spojevi u biljci mogu uzrokovati proširenje krvnih žila što smanjuje krvni tlak, koji utječe na ubrzanje otkucaja srca odnosno lupanje srca. Otkucaji srca se povećavaju kako bi ono nadoknadilo niski tlak. U nekim slučajevima broj otkucaja srca može se povećati za čak do 30% što može izazivati anksioznost (osjećaj tjeskobe) i opasnost od srčanog udara, međutim šanse za ovaj ishod su prilično slabe.

Treba očekivati slabo lupanje srca kad konzumirate marihuanu, ali to ne bi trebalo biti toliko snažno da osjećate posljedice/rizik.

Djelovanje marihuane na tijelo može biti raznoliko! Pročitaj više na Vutropedija.com!

 

Utjecaj CB1 receptora na otkucaje srca

CB1 receptori se nalaze u cijelom kardiovaskularnom sustavu tijela. Oni su na mišiću srca, okružuju krvne žile i reguliraju živce mozga koji kontroliraju broj otkucaja srca.

Aktivacija CB1 receptora THC-om može povećati brzinu otkucaja srca za 20 – 50 otkucaja u minuti. Krvni tlak se spušta jer THC povećava promjer krvnih žila prisiljavajući srce da naporno radi kako bi crpilo krv. Neka istraživanja pokazuju kako srce mora raditi 30% teže u prisutnosti visoke razine THC-a.

Starije osobe i oni s već postojećim uvjetima poput pretilosti, konzumacije duhana i već postojećih srčanih stanja mogu imati problema s utjecajem marihuane, što znači da je utjecaj konzumacije na rad srca, izraženiji kod novih potrošača ali se smanjuje s tolerancijom.

Slični simptomi  koji povlače lupanje srca i srčani udar mogu se javiti kod konzumacije kave ili energetskih pića.

Marihuana i srčani udar

Kanabis povećava rizik srčanog udara u prvom satu pušenja  pet puta više od nepušača, unutar drugog sata rizik se smanjuje na 1,7 puta. (Harvard Medical School, Dr. Murray Mittleman). Istraživanje pokazuje da od 3.880 ispitanika (muškarci i žene u dobi od 20 – 92 godina) koji su pretrpjeli srčani udar, njih 124 je reklo da su bili konzumenti marihuane godinu dana prije srčanog udara. Mittleman kaže kako, kao i kod bilo kojeg od čimbenika rizika za srčani udar ili bolest srca općenito, rizici postaju važniji dok starimo, a konzumacija marihuane nije iznimka.

Marihuana, odnosno THC uzrokuje povećanu brzinu otkucaja srca, fluktuacije krvnog tlaka i smanjenu sposobnost protoka kisika kroz krv, što otežava rad srca. Konzumacija marihuane utječe na smanjen dotoka kisika u krv, što znači da se rizik od srčanog udara povećava.

Što napraviti ukoliko mi srce počne lupati?

Marihuana rijetko može biti okidač srčanog udara te utječe na krvni tlak i kod mladih ljudi, no postoje zanimljivi dokazi da kanabinoidni lijekovi mogu biti korisni u određenim tipovima srčanih stanja. Danas se još istražuju medicinska svojstva kanabisa tako da će samo iskustva moći utvrditi je li to održiv put za buduće pacijente.

Možemo vam predložiti postupke koji vam mogu pomoći sljedeći puta kada osjetite lupanje srca prilikom konzumiranja marihuane :

  1. Prestanite sa konzumacijom
  2. Duboko i smireno dišite
  3. Popijte čašu vode (voda povećava krvni tlak i smanjuje otkucaje srca)
  4. Bavite se vama opuštajućim i zabavnim aktivnostima
  5. Konzumirajte slatko(šećer/glukozu) ili voće kako bi vam se podigla razina šećera u krvi
  6. Ostanite smireni

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*