Kompletan vodič za uzgoj: Hidroponski uzgoj

Hidroponski uzgoj je budućnost uzgoja

Hidroponski uzgoj nešto je noviji pojam od tradicionalnog uzgoja biljaka. U ovom članku ćemo detaljno objasniti hidroponski način uzgoja bilja, te različite načine hidroponskog uzgoja.

Kao što smo već spomenuli, hidroponski uzgoj se dijeli na nekoliko tipova koji uvelike ovise o mediju gdje se nalazi korijen te načinu isporuke nutrijenata. Svi su načini usko povezani, ali postoje neke značajne razlike te odabir uvelike ovisi o biljci koje uzgajate, te o potrebama i uvjetima koje imate.

 

Hidroponski uzgoj: Povijest

Hidroponski uzgoj može se činiti rezultatom napretka u tehnologiji, ali to nije u potpunosti točno. Porijeklo uzgoja biljaka u vodi seže tisućama godina u povijest. Poznati Babilonski viseći vrtovi, stvoreni 600. godine prije Krista u sušnom području pokraj Eufrata, vjerovatno su koristili hidroponski sustav.

Kako se vremenom približila 10. i 11. stoljeću, aztečka civilizacija je također bila poznata po tome što je koristila hidroponiku. Nakon što su bili prisiljeni na odlazak iz svoje zemlje, nastanili su se na jezeru Tenochtitlan. Gradili su plutajuće splav pokrivene tlom na kojem su rasle biljke, a hranile su se iz jezera.

Noviji, ali još uvijek udaljeni primjeri hidroponskog uzgoja uključuju engleskog znanstvenika Johna Woodwarda. Njegov rad iz 1699. godine objašnjava uzgoj metvice u vodi. Otkrio je da brže raste u vodi koja je pomiješana s tlom. Također, znanstvenici u NASA-i su potvrdili efikasnost uzgoja biljaka u vodi.

Povijest hidroponike pokazala je koliko ta metoda može biti učinkovita, pri čemu uzgoj kanabisa nije iznimka.

 

Prednosti hidroponskog uzgoja

Ako razgovarate sa poljoprivrednikom koji ima iskustva s hidroponskim uzgojem, vjerojatno će vam reći da njihove biljke rastu mnogo brže od onih u tlu. To je i glavna prednost ove metode uzgoja – biljke obično rastu 30-50% brže i daju višestruko veće prinose.

Veliki razlog za to je taj da su hranjive tvari unutar hidroponskog sustava biljkama dostupnije.  Suprotno tome, biljke koje rastu u tlu moraju pretraživati medij da bi došle do hranjivih tvari. Jednostavan pristup hranjivim tvarima omogućava biljkama da lakše dođu do potrebnih hranjivih tvari, a neiskorištena energija je umjesto toga preusmjerena na rast biljke.

 

Hidroponski način uzgoja biljaka možemo razložiti na nekoliko metoda:

  • Deep Water Culture
  • EBB i Flow
  • Drip sustav
  • Nutrient Film tehnika
  • Wick Sustav
  • Aeroponika
  • Akvaponika

U nastavku ćemo u detalje objasniti svaki od načina uzgoja te ćete nakon čitanja biti u stanju odabrati način uzgoja koji najviše odgovara vašim potrebama.

 

Što je to hidroponski uzgoj?

Hidroponija ili hidroponski uzgoj je način uzgoja kod kojeg se ne koristi konvencionalni medij u koji sadimo biljku, već je medij – voda. Kada govorimo o anorganskom mediju, najčešće se referiramo na korištenje mineralne kamene vune, gline ili mapito materijala. Anorganski medij je potrebno konstantno zalijevati nutrijentima koji će omogućiti razvoj korijenskog sustava i omogućiti pravilan razvoj biljke.

Kada govorimo o hidroponije u većini slučajeva se koristi cirkulirajući sustav kod kojeg otopina cirkulira između anorganskog medija i rezervoara s tekućim nutrijentima. Otopinu s nutrijentima je potrebno mijenjati svaki 7 – 10 dana, te je održavanje pH vrijednosti od izrazite važnosti. Ako ne uspijete održavati odgovarajuću pH vrijednost toko razvoja mogu se pojaviti ogromni problemi koji će dovesti do stagnacije ili potpunog odumiranja biljke.

pH vrijednost otopine je izrazito važna, te se uglavnom vrijednost treba nalaziti između 5,5 – 6,2. Postoje različite tekućine koje pomažu kod regulacije pH vrijednosti. Kod ovog načina uzgoja potrebno je pri ruci uvijek imati mješavine koje služe za regulaciju pH vrijednosti, te pH metar pomoću kojeg ćemo mjeriti točnu pH vrijednost.

Kao što sam naziv načina uzgoja nalaže, kod hidro uzgoja je voda od krucijalne važnosti. Svi nutrijenti se miješaju s vodom, pa je od izrazite važnosti da je voda nezasićena i bez kamenca kako se ne bi narušila pH vrijednost.

Primjerice, kod tradicionalnog uzgoja u zemlji preporučuje se izvorska voda ili kišnica, dok se kod hidroponskog uzgoja načina  preporučuje reverzno osmozirana voda.

Nekolicina uzgajivača ima pozitivna iskustva s uzgojem pomoću vode iz pipe, ali takvu vodu je poželjno ostaviti u spremniku barem 1 dan prije upotrebe kako bi višak klora i ostalih štetnih elemenata ispario iz vode. Nakon procesa isparivanja štetnih elemenata možemo bez ikakvih problema obogatiti vodu nutrijentima.

 

Odabir medija za hidroponski uzgoj

Za početak, morat ćete odabrati medij za rast – substrat koji će zadržati stabilnost stabljike i korijena. S mjesta gdje je medij, korijenje će rasti u vodu u potrazi za hranjivim sastojcima. Inertni medij također omogućuje pristup kisiku na vrh korijena. Postoji ogroman popis različitih medija koje uzgajivači koriste, oni koje smo ispod naveli su najčešći. Svaki medij ima svoje prednosti, a neki rade bolje s različitim sustavima.

Glineni šljunak

Kao jedna od najpopularnijih opcija, glineni šljunak je izvrstan u prozračivanju korijena. Glineni šljunak ponekad zahtijeva da uzgajivači promijene pH kako bi osigurali optimalno okruženje za uzgoj, no može se kupiti unaprijed pH pripremljeni šljunak. Šljunak se stavlja u plastičnu košaru u kojoj je omogućen pravilan razvoj korijenja.

Rockwool vuna

Rockwool je stvoren iz vulkanskih stijena s teksturom vune, otkud mu je i naziv. Rockwool ima veliki kapacitet zadržavanja vode, što omogućava bolju hidrataciju korijenskog sustava. Rockwool se može postavti u košaru ili izravno u spremnik.

Perlit

Perlit je vulkansko staklo koje se širi kada je izloženo visokim temperaturama. Često se koristi u vrtu za prozračivanje, što je i razlog zašto je korisan kao hidroponski medij za uzgoj.

Coco Coir

Kokos je dobra održiva opcija za uzgoj. Vlakna kokosa omogućavaju bolju prozračnost i zadržavanje vlage. Kokosova vlakna također su poznata po tome što štite korijen od infekcija zbog prisutnosti biljnih hormona u kokosu.

 

Hidroponski uzgoj: Metode

Kada je riječ o hidroponskom uzgoju onda možemo pričati o više načina kako se dovode hranjive tvari do korijena biljaka.

“Deep Water Culture” tehnika

Možemo čuti i za naziv ‘deep water culture’. Kod ovog načina uzgoja, korijen je potpuno natopljen u tekućini s nutrijentima te se koriste uređaji za oksidaciju vode kako se bilja ne bi “ugušila” zbog nedostatka kisika u korijenu.

Deep Water Culture dobro je mjesto za početak i vjerojatno je najjeftinija opcija. Biljke se postavljaju u spremnike s hranjivom otopinom i stalnom opskrbljuju kisikom.

 

Deep water culture je tehnika gdje hidroponski uzgoj koristimo tako da potpuno uronimo korijen

Flood and Drain/Plima i oseka

Ovi sustavi sastoje se od nekoliko spremnika iznad ladica za uzgoj na kojima se nalazi ulaz i izlaz vode. Oba puta povezana su s vanjskim spremnikom koji sadrži hranjive tvari, uređaj za prozračivanje vode i pumpu za vodu. Korijeni u tim sustavima nisu uvijek potopljeni. Umjesto toga, voda povremeno preplavljuje ladicu za uzgoj svježim kisikom i vodom obogaćenom hranjivim tvarima. Kad se ciklus završi, sva se voda odvodi natrag u vanjski spremnik čime se biljka periodično hrani.

 

 

Flood and drain hidroponska tehnika uzgoja
miro.medium.com

Drip – kap po kap hidroponski sustav

Drip u hidroponici vrlo je sličan sustavu navodnjavanja kap po kap pri uzgoju u tlu. Ovaj se sustav sastoji od velike uzgojne ladice koja je ispunjena medijom za rast, poput glinenog šljunka. Biljke se nalaze izravno u mediju, a svaka ima svoju kapaljku u blizini. Korijen ovih biljaka neprestano je izložen zraku, a višak vode kaplje niz sredinu i natrag u vanjski spremnik.

 

Drip sustav je tehnika koju vežemo uz hidroponski uzgoj najsličnija sustavu kap po kap

Nutrient Film tehnika

Ovaj sustav uključuje postavljanje biljaka u cijev koja je postavljena pod kutom, dakle korijenje raste u cijev, gdje su izloženi tekućoj vodi. Voda ulazi u cijev iz spremnika s pumpom i uređajem za oksidaciju i vraća se nazad u spremni kad je ciklus završen.

 

Tehnika hidroponskog uzgoja Nutrient Film

 

Hidroponski “Wick” sustav sa niti

Sustav s niti je osnovno hidroponsko postrojenje koje koristi ladicu za uzgoj ispunjenu glinenim šljunkom. Ispod uzgojne ladice je spremnik vode iz kojeg izlazi nekoliko niti koje su izravno spojene na medij. Voda putuje kroz nit i pasivno hidrira medij. Za ovaj sustav nije potrebna pumpa.

 

Wick sustav odnosno sustav s niti glasi kao najjednostavniji oblik povezan uz hidroponski uzgoj

 

Što je aeroponija?

Aeroponija je način uzgoja biljaka gdje se biljka ne nalazi u mediju. Vodena otopina s hranjivim tvarima direktno teče kroz korijen koji se nalazi u spremniku s vodom.

Kod aeroponskog načina uzgoja najčešće pričamo o sustavima gdje se korijen ne nalazi niti u mediju, niti u vodi, iako se može nalaziti u nekom obliku medija – poput supstrata na bazi kokosove kore.

Na korijen se često prska voda obogaćena nutrijentima ili se pušta da kaplje nad korijenom. Koriste se uređaji poput atomizatora za vodu. Kod ovog načina uzgoja biljaka, kvaliteta vode je najvažniji aspekt uzgoja, te je izrazito važno koristiti kvalitetnu vodu bez ikakvih aditiva ili viška kamenca.

Danas se pojavljuju i nove metode poput Fogponics-a, gdje su kapljice vode toliko male da ju smatramo maglom. U tom slučaju kapljice ne smiju biti promjera manjeg od 30 μm.

Ako koristite vodu iz pipe, takvu vodu je potrebno pripremiti na isti način kako pripremamo vodu za način koji smo opisali iznad.

 

Aeroponika je metoda hidroponskog uzgoja gdje korijen nije u direkntnom kontaktu s vodom

 

Što je akvaponija?

Akvaponija je način uzgoja riba i biljaka. Ovaj način je izrazito zanimljiv zato što ribe služe kao izvor hranjivih tvari. Ribe slobodno plivaju u svojem akvariju, te cijelo vrijeme izbacuju hranjive tvari iz svojih organizama u akvarij, pomoću pumpe ta obogaćena voda cirkulira sve do biljaka.

Biljke u ovom načinu uzgoja služe kao filter, jednom kada voda iz akvarija dođe do biljaka, biljke apsorbiraju hranjive tvari koje koriste za razvoj i rast, dok pročišćenu vodu vraćaju nazad u akvarij. To se odvija konstantno te je izrazito beneficijarno za biljke, ali i za ribe.

 

 

Akvaponika je metoda u kojoj se koriste akvariji i ribe kao izvor hranjvih tvari

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*