Kompletan vodič za uzgoj: Autoflowering sorte

Uzgoj autoflowering vrsti je brži i jednostavniji od uzgoja klasičnih sorti kanabisa

Autoflowering je sposobnost “autocvjetanja” kanabisa. Iako ju nemaju sve biljke, neke vrste kanabisa ju posjeduju. To nasljedno svojstvo je određeno u samom genetskom kodu biljke, odnosno u DNA biljke.

Kad govorimo o biljnom svijetu, većina biljaka koristi promjene u ciklusu dana/noći kao znak za početak cvatnje. To je slučaj kod tradicionalnog sjemena gdje je potrebno otprilike 12 sati svjetlosti i 12 sati tame za početak cvata.

One biljke koje nazivamo autoflowering vrstama ne koriste promjene u ciklusu dana/noći kao znaka, već cvat kod takvih sorti kreće kad biljka pređe određenu visinu/veličinu.

Struktura genetike

Marihuana je diploid po genetskoj strukturi. To znači da sadrži dva kromosoma, od kojih je jedan iz polena muške biljke, a drugi iz jajašca ženske biljke.

Svaki od kromosoma nosi dva gena, koji mogu ili ne moraju biti ovisni o režimu svjetlosti – engl. “photodependant – fotoovisan”. Ukoliko gen deklariramo kao photodependant, onda on omogućuje autoflowering.

Kod kanabisa, gen koji sadrži svojstvo autofloweringa je recesivan te je samim time potrebna genetika u oba kromosoma – od ženske biljke majke i muške biljke.

Tako da, ukoliko je genetika za autoflowering prisutna samo u jednom od roditeljskih kromosoma, taj gen se neće naslijediti kod potomaka.

 

Svojstva autoflowering vrsti

Autoflowering vrste kanabisa su puno manje u odnosu na klasične vrste. Neke sorte autoflowera rastu do 30 centimetara u visinu.

Također, biljka brže ulazi u sve uzgojne cikluse koji istovremeno puno kraće traju.

Iako se sve brže događa, odabir autoflower vrste se definitivno osjeti na prinosima koji su višestruko manji u odnosu na klasične sorte kanabisa.

Životni ciklus rasta Marihuane

 

Koristi autoflowering vrsta

Profesionalni uzgajivači koriste autoflowering sjeme kako bi obavili više rotacija na godinu

Veliki plus kod autoflowera jest da su spremni za branje već nakon 8-10 tjedana – što ovisi o uzgojnim uvjetima.

Biljka koja sadrži svojstvo autofloweringa ima kraći životni ciklus u odnosu na ostale vrste, što znači da brže počinje cvjetati neovisno o režimu svjetlosti.

Upravo zato neki profesionalni uzgajivači odabiru autoflowering vrste te s više rotacija na godinu ostvaruju bolje prinose.

Savjeti za autoflowering uzgoj

  • Što više svijetla, to bolje! Iako to savjetuju uzgajivači, ne treba pretjerivati. Režim do 16-20h svjetlosti je u normalnim okvirima uzgoja autoflowera.
  • Nema potrebe za promjenom režima svjetlosti, od početka uzgoja možete preći na onaj režim koji će biti kroz cijelo razdoblje uzgoja.
  • Posude za uzgoj autoflowering vrsta ne smiju biti premale ni prevelike, jer se one ne presađuju. Obično se savjetuje korištenje posuda od 5-20L.

Više o uzgoju pročitajte ovdje:

Kompletan vodič za uzgoj – Uzgoj marihuane u 10 koraka!

 

Gdje kupiti autoflowering sjeme?

Autoflowering sjeme kanabisa danas je najjednostavnije kupiti online. Uz velik izbor, na web trgovinama se obično nalaze i savjeti za uzgoj pojedine vrste.

Prilikom kupovine, obratite pažnju na legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite i nemojte naručivati sjeme ukoliko je ono ilegalno.

Neka od poznatijih i provjerenih poduzeća koja proizvode i prodaju sjeme kanabisa su Greenhouse Seeds, Royal Queen Seeds i dr.

Više o tome kako odabrati sjeme pročitajte ovdje.

1 komentar

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*