Colorado – Prodaja u cvatu

Kada je 6. studenoga 2012. u Coloradu prošao narodni referendum za legalizaciju rekreativne marihuane, američki, ali i svjetski mediji nisu bili sigurni koja je strana argumenta valjana i hoće li to dovesti do problema koje konzervativna strana političke scene konstantno naglašava.

 

Kao što su vodeći ekonomski i sociološki stručnjaci predviđali, legalizacija marihuane je imala sve samo ne negativne utjecaje na opće stanje u državi Colorado. Denver, kao glavni grad države Colorado, bilježi pad nasilnih kaznenih prekršaja za 6%, dok je pad provala u kućanstva 8,9%. Uz to prodaja rekreativne marihuane bilježi konstantni rast, u 2017. godini prodano je marihuane u vrijednosti od milijardu američkih dolara, što je najveći rast prodaje u odnosu na bilo koji proizvod u toj državi. Svake godine ukupna prodaja se uvećava za 21% pa se tako predviđa da će se do 2020. godine preći i brojka od dvije milijarde.

Prosječni potrošač u Denveru na marihuanu potroši 111$, te kupi 6.5 proizvoda.  Iako ukupna prodaja marihuane i sam porez na nju utječe na opći proračun države Colorado za samo 1%, samo otvaranje prodavaonica i pokretanje cjelokupne industrije omogućilo je mnogim ljudima da pronađu zaposlenje u ili bar u svezi s tom industrijom.

Porez na rekreativnu marihuanu je 15%, dok je na ostale poročne substance i proizvode kao što su alkohol i cigarete samo 10%. Iako je porez veći, prodaja marihuane bilježi konstanti rast od trenutka legalizacije. Broj počinjenih krivičnih djela motornim vozilima iako ne bilježi pad, niti ne bilježi rast u prosjeku, što potvrđuje ionako prije postavljenu tezu da, kao i sa drugim supstancama, kada se konzumira marihuana treba postupati odgovorno.

Porez na konzumiranje marihuane koji odlazi u američki proračun do siječnja 2016.

 

Zaključak iza kojeg će većina ljudi koji razmišljaju logički stati, konzumirali oni marihuanu ili ne, jest taj da legalizacija rekreativne marihuane ne donosi automatski loše posljedice na društvo niti ekonomiju. Unatoč velikim naporom pojedinih političara i stranaka, kao i samih farmaceutskih kompanija koje negiraju pozitivne utjecaje marihuane na društvo, istina je da je legalizacija marihuane poboljšala životne i ekonomske uvjete u državi Colorado, iako za malu marginu, ali svakako isti nisu strmoglavo pali. Kako su se razni strahovi vezani za legalizaciju pokazali netočnima, Amerika kao i ostatak svijeta će, nadajmo se, slijediti primjer i provesti legalizaciju ili bar omogućiti referendum na kojemu će se većina moći izjasniti.

1 Trackback / Pingback

  1. Istraživanje: Porast turizma u Coloradu i Washingtonu nakon legalizacije - vutropedija.com

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*