Kompletan vodič za uzgoj – Umjetna rasvjeta/lampe za uzgoj

LED rasvjeta- Kompletan vodič za uzgoj

Mnogi će reći da se najbolji rezultati postižu na otvorenom no za vanjski uzgoj je potrebno pristupačno i dobro skriveno mjesto koje je obasjano suncem najmanje  8 i više sati. Uz optimalan uzgoj na otvorenom  marihuana (C. Sativa ili C. Indica) može izrasti do veličine omanjeg  drveta.

Vanjski uzgoj zahtjeva više od 8 sati sunčevih zraka. Sadi u proljeće, beri na jesen.

Marihuana raste vrlo brzo u kratkom periodu i treba puno svijetla da bi se „budovi“ ili cvijetovi razvili.

Većina entuzijasta koji imaju želju napraviti prvi „grow“ razmišljaju o  unutarnjem uzgoju pokraj prozora, odnosno žele marihuanu uzgojiti kao kučnu biljku.  Uzgajanje pokraj prozora zasigurno nije dobra ideja zbog nedostatka svjetlosti koja je najvažniji preduvjet za pravilan uzgoj.

U prvim mjesecima rasta biljka može preživjeti no dok  dođe do faze cvjetanja kao posljedicu nedostatka svjetla može izbaciti  najviše 10% potencijalnih cvijetova(budova).

Za unutarnji uzgoj je potrebna  rasvjeta odnosno posebne lampe za uzgoj marihuane.

Uzgajivači koji se bave unutarnjim uzgojem imitiraju prirodni ciklus (dan/noć) kroz razdoblje rasta biljke kako bi postigli što sličnije uvjete onima na otvorenom, naravno ovisno o vrsti marihuane neke vrste automatika se uzgajaju pod uključenim lampama i do 20 sati dnevno.

Postoji više vrsti izvora umjetnih izvora svjetlosti koje možete koristiti za svoj „grow“.  Kada govorimo o više umjetnih izvora mislimo na različite izvedbe rasvjete za uzgoj.

Kao jednu od vrsti možemo spomenuti CFL žarulje koje se kod nas prepoznaju kao štedne žarulje koje koristimo u kućanstvima i više profesionalne žarulje za uzgoj kanabisa poput LED i HPS žarulja.

Opcije su neograničene, čak i ako ste na minimalnom budžetu ili nemate dovoljno mjesta za uzgoj uvijek možete improvizirati i prilagoditi se i vaš uzgoj će zasigurno biti uspješan.

Watt

Watt-i mogu najviše koristiti kao sredstvo orijentiranja pri kupnji lampe. Za jednu biljku u prostoru od pola metra kvadratnog, predpostavimo da je automatik, dovoljna je lampa i od 150W, no ukoliko imate sredstva preporučamo da na kvadratni metar koristite najmanje 300W.

Lumen

Mjerna jedinica koja označava dostupnost svjetla iz izvora. Jedan lumen je otprilike jednak lumenima koje sadrži jedna manja svijeća odnosno jedna žarulja od 100W proizvodi oko 1800 lumena.

Lux

Intenzitet svjetla odnosno rasprženost svjetla po površini. Lumen/ m2

Biljkama je potrebno 25000-50000 Lux-a da održavaju normalan rast i razvoj. Ukoliko biljke izložite nekim slućajem izložite intenzitetu većem od 90 000 lux-a dolazi do solarizacije odnosno do anomalija u fotosintezi.

Temperatura boje/ Spektar

Temperatura boje se mjeri u Kelvinima. Što više Kelvina sadrži neki izvor svjetlosti to je veći spektar boja koje on pruža. Marihuani je potrebno više određenog spektra boja u pojedinim fazama rasta te se danas razvijaju posebne lampe(LED, HPS) kako bi se biljci pružio maksimum po pitanju širine spektra koju lampa proizvodi.

Danas su proizvođači koristeći sve dolje navedene tehnologije uspjeli u svaku implementirati “full-spectrum” odnosno puni spektar boja čime se postigla maksimalna efikasnost lampe u svakoj fazi.  Primjerice faza vegetacije zahtjeva više plavog spektra dok faza cvjetanja zahtjeva više crvenog spektra.

Sunčeva svjetlost sadrži otprilike 5000 Kelvina te se tim brojkama približavaju današnje profesionalne lampe za uzgoj.

Ne pokušavajte uzgajati sa žaruljama odnosno „sijalicama“  jer  s njima biljci ne možete pružiti ni približno dovoljno lumena te je intenzitet svjetla  premalen.  

Vrste rasvjeta za uzgoj

CFL rasvjeta

CFL lampe inače svrstavamo u kategoriju fluorescentne rasvjete no zbog njezine raširenosti te kako bi vam što bolje objasnili razlike između različitih izvedbi rasvjete za uzgoj smatrali smo da mora imati svoju kategoriju.

CFL rasvjeta, poznatija u našim kučanstvima u obliku štedne žarulje je zapravo odlična lampa za uzgoj marihuane, posebno za početnike. CFL lampe su jeftine i pružaju dovoljno kvalitetne svjetlosti za uzgoj prosječne biljke.

CFL rasvjeta ne zahtjeva prigušnicu te troši vrlo malo električne energije i samim time stvara vrlo malo izlazne topline pa je korisna kod početnika i kod unutarnjeg uzgoja manjeg obujma . CFL rasvjeta je dostupna u različitim jačinama te temperaturama boja, što znači da podržava puni spektar boja i koristi se u svim fazama rasta marihuane.

Fluorescentna rasvjeta

Fluorescentna rasvjeta je popularna u fazi rane vegetacije te je dostupna u obliku cijevi koje se koriste pojedinačno ili se spajaju zajedno kako bi se povećalo osvijetljenje.  Fluorescentne lampe su dostupne u izvedbi „dnevno svietlo“ i „cvijetanje“.

Dnevno svjetlo se koristi u fazi „istezanja“ odnosno ranom vegetativnom rastu. Lampe za cvjetanje se koriste kao pomoćne lampe za osvjetljavanje boćnih strana velikih biljaka  .

HID (High Density Discharge) rasvjeta

HPS lampe za uzgoj

 

Za ovaj tip rasvjete možete čuti još i nazive poput HPS (High Pressure Sodium)Metal Halide . Sve je to isti tip svjetla  sa drukčijim spektrom svjetlosti i  drugim plinom.

Ovo je vjerovatno najkorištenija  vrsta rasvjete za profesionalni uzgoj u svijetu upravo zbog odnosa cijene i onoga što nam pruža. Iznimno je efikasna i dostupna te glasi kao kvalitetan izvor svjetlosti .

Metal halidne lampe (MH) proizvode plavi spektar, pogodan za vegetaciju te savrže UV spektar koji je koristan u borbi protiv nametnika i plijesni. HPS lampe emitiraju žuti/narančasti spektar koji imitira spektar sunca u kasno ljeto što ih čini savršenima za cvjetanje marihuane.

Neki uzgajivači savjetuju kombinaciju HPS i MH lampi kako bi se postigao optimalniji raspon spektra zbog postizanja što boljih uvjeta u uzgoju.

HPS lampe zahtjevaju spajanje na prigušnicu i stvaraju puno topline pa uzgajivaći uz korištenje ovog tipa rasvjete moraju imati ventilacijski sustav  zbog mogučnosti ekstremnih temperatura u prostoru za uzgoj što bi loše utjecalo na biljku.

LED (Light emitting Diode) rasvjeta

LED lampa za uzgoj marihuane

LED tehnologija polako ulazi u sve pore našeg života pa tako i u profesionalni uzgoj marihuane. Glavne odlike LED rasvjete za uzgoj su njezina cijena i potrošnja. Naime, LED rasvjeta je uz Plasma rasvjetu najskuplja investicija za uzgoj no danas možda i najisplativija zbog svakodnevnog napretka LED tehnologije.

Dobra stvar kod LED rasvjete jest ta što se tržište, iako je mlado već je formirano te je to omogućilo razvoj posebne LED rasvjete za uzgoj . Danas na Ebay-u ili Amazonu možete naručiti relativno jeftine LED lampe za uzgoj sa punim rasponom spektra svjetlosti.

LED lampe za uzgoj ne zahtijevaju prigušnice i spajaju se direktno u utičnicu i što je najkorisnija stvar kod LED rasvjete, ne griju se! Naime, LED lampe stvaraju jako malo izlazne temperature pa su pogodne za uzgoj gdje nemate mogućnosti za  pravilnu ventilaciju prostora.

 

Kod kupovine opreme za uzgoj, a posebno rasvjete uvijek računajte na to da imate da imate pravilan omjer prostora i svjetla te da optimalno rasporedite svoje biljke kako bi svakoj dali maksimalno perfektne uvjete kakve dobivaju na otvorenom jer sve to kasnije utjeće na količinu uroda.

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

1 komentar

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*