Kompletan vodič za uzgoj: Ispiranje/Flushing

Ispiranje kanabisa odnosno fluhsing je korisna stvar kod uzgoja

Ispiranje se odnosi na postupak zalijevanja s većim količinama vode kako bi se smanjila koncentracija gnojiva/hranjivih tvari.

Ono pomaže biljkama da iskoriste, potroše i uklone nataložene soli i nutrijente. Ispiranje je također korisno u situacijama gdje je prisutna prevelika koncentracija nutrijenata ( over-feeding ).

Iako je ispiranje korisno, ono neće vidno unesti “život” u biljke te neće nužno poboljšati miris i okus samog cvijeta kanabisa.

 

Što je to flushing/ispiranje?

Proces ispiranja jedan je od najvažnijih postupaka za uklanjanje hranjivih sastojaka iz tla. Minerali i hranjive tvari u tlu se ispiru vodom, ostavljajući tlo “čisto”.

Zašto bi trebali ukloniti sve hranjive tvari i soli iz tla?

Kad se hranjive tvari uklone iz tla, to utječe na biljku kanabisa tako da iskoristi preostale hranjive tvari koje još uvijek postoje u biljci, na sličan način na koji funkcionira i ljudsko tijelo.

Unosimo puno hrane i ono što ne koristimo pretvara se u mast. U ekstremnim situacijama kada je hrane malo, tijelo iskorištava spremljenu masnoću za energiju.

Budući da se ispiranje izvodi prije branja, nutrijenata u zemlji ne smije biti za vrijeme berbe. Međutim, ukoliko se ispiranje izvede prerano, može biti fatalno za biljku, tako da je vrijeme kad će se obaviti flushing ključno.

 

Najbolje vrijeme za ispiranje

Ispiranje se obično izvodi dva tjedna prije branja. Ako biljka ima razdoblje cvjetanja od osam tjedana, ispiranje se mora obaviti šest tjedana nakon početka faze cvjetanja. Najbolje je da pažljivo pogledate trihome kako biste procijenili kad ste spremni za berbu.

Ukoliko su trihomi prešli iz prozirne u mutne i mliječne boje, to bi mogao biti dobar pokazatelj da biljka može na ispiranje. Znamo da je pravo vrijeme za ispiranje ukoliko većina trihoma dva tjedna nakon flushinga potpuno promijeni boju u željenu boju za branje.

Ispiranje može biti i dobar način za resetiranje tla u vegetativnoj fazi. Ponekad  uzgajivači slučajno prehrane kanabis, uzrokujući da se vrhovi listova počnu uvijati i mijenjati boju.

To se naziva “Nutrient Burn” ili “Spaljivanje nutrijentima” što je rezultat prekomjernog gnojenja. Ispiranje tla može ukloniti suvišne hranjive tvari, što pomaže rješavanju problema. Međutim, to je drastična mjera u ovoj fazi rasta pa budite sigurni da je problem u prihrani biljaka, a ne nešto drugo.

 

Kao što smo naveli, ispiranje nije namijenjeno isključivo za razdoblje prije branja. Tehnika se također može koristiti u vegetativnoj fazi za uklanjanje viška hranjivih tvari iz tla. Naravno, hranjive tvari održavaju biljku zdravom i osiguravaju optimalan prinos, ali previše može dovesti do blokiranja hranjivih tvari odnosno “Nutrient Lockout-a” – stanja u kojem biljke više ne mogu pristupiti hranjivim tvarima.

Blokiranje hranjivih sastojaka može biti uzrokovano sa nataloženim solima i pH. Može se riješiti ispiranjem biljaka običnom vodom koja  uklanja hranjive tvari iz tla i ispire nataložene soli, omogućujući korijenima da opet slobodno crpe hranjive tvari iz tla.

 

Nutrient Lockout

Nutrient Lockout može imati katastrofalne posljedice na sam uzgojni proces. Najbolje je poduzeti korake za izbjegavanje Nutrient Lockouta.

Blokiranje hranjivih tvari možemo sprijećiti redovnim flushingom. Ispiranjem biljaka prije cvatnje smanjit ćete šanse za sakupljanje hranjivih sastojaka i mogućeg Nutrient Lockout-a.

 

Ispiranje ili flushing je proces uklanjanja hranjivih tvari i soli iz zemlje
www.royalqueenseeds.com

Dodavanje enzima u tlo

Ukoliko su listovi biljke tamnozelene boje – to je znak viška hranjivih sastojaka. U ovom slučaju, neki uzgajivači odlučuju dodati formule bogate sa enzimima u tlo.

Enzimi su proteini koji kataliziraju reakcije. Oni pomažu u ispiranju tla razgradnjom škroba, ugljikohidrata i hranjivih sastojaka. Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda koji sadrže učinkovite enzimske formule.

 

Metode flushinga/ispiranja

Ispiranje substrata

Za optimalne rezultate, posude postavite u tuš ili kadu i zalijevajte ih vodom 25-30 minuta. Samo morate držati tuš iznad posude i svakih nekoliko minuta ostaviti da voda prođe kroz dno. Voda će u početku biti prilično tamna, ali će postati bistrija kad se supstrat očisti. Do kraja postupka voda bi trebala izaći čista.

Dobar način da se osigurate da je sve prošlo u najboljem redu, jest da izmjerite električnu provodljivost vode na početku ispiranja te vode na kraju ispiranja. Radeći to ne oslanjate se samo na boju vode. Nakon ispiranja EC ili električna provodljivost vode bi trebala biti znatno manja nego na početku. Mjerenje EC je izvrstan način za dobivanje točnih infromacija o količini hranjivih tvari u tlu.

Ispiranje kroz zalijevanje

Ovo je metoda koja koristi obilno zalijevanje vodom s optimalnim  pH od 6,5.

Ispiranje će potpuno ukloniti nakupine minerala, čime smo sigurni da u konačnom proizvodu neće biti zaostalih soli i nutrijenata.

Nakon ispiranja, u posljednjoj fazi cvjetanja prije branja, biljke postupno gube svoju intenzivnu zelenu boju. To je pozitivan znak jer biljna tkiva učinkovito apsorbiraju i asimiliraju preostale hranjive tvari.

Pročitajte više o metodama ispiranja na linku.

Kad izbjegavati flushing?

Preporuča se da ne radite ispiranje tla biljka raste u organskom tlu ili “super” tlu – engl. super soil. Ovaj je medij posebno razvijan za mikroorganizme poput bakterija i gljivica koje se nalaze u njemu. Taj osjetljivi biosustav može se oštetiti ispiranjem. Još jedan razlog zašto ne bi trebali ispirati ovakve tipove supstrata jer dodatna prihrana nije namijenjena biljkama koje se u njima uzgajaju.

Biljke se oslanjaju na mikroorganizme i gljivice koji razgrađuju i dostavljaju organske tvari u korijenje biljke.

 

Za više informacija pročitajte Vodič za uzgoj u 10 koraka!

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*