Kompletan vodič za uzgoj – Outdoor vs. Indoor

Indoor vs. Outdoor : uzgoj marihuane!

Kanabis možemo uzgajati u vanjskim uvjetima, u prirodi, ali i u umjetnom okruženju odnosno u unutarnjem uzgoju/indoor – u. Profesionalni uzgajivači kanabisa mogu koristiti oba načina uzgoja, ovisno o svrsi i cilju.

Za više informacija o uzgoju kanabisa za početnike, pročitajte naš vodič za uzgoj u 10 koraka:

Pročitajte sve o uzgoju u samo 10 koraka!

Outdoor: Najzastupljeniji tip uzgoja kanabisa danas

Po čemu je vanjski tip uzgajanja poseban?

 • Jedno branje godišnje, izuzev autoflowering sorti
 • Biljke moraju biti na izoliranom mjestu zbog zaštite od predatora i/ili lopova
 • Pristup biljkama i trebali bi ih posjećivati barem jednom tjedno
 • Potreban je izvor vode ili donošenje iste
 • Područje mora biti obasjano sa najmanje 6 sati direktne sunčeve svjetlosti
 • Klimatski uvjeti moraju biti pogodni za biljku – duže ljeto, kasnija zima
 • Kanabis mora biti posađen u točno vrijeme(kasno proljeće/rano ljeto) 

Kompletan vodič za uzgoj marihuane: Outdoor vs. Indoor

Dobre strane outdoor – a

 • Jednostavnija metoda od indoor – a jer biljke trebaju manje održavanja zbog prirodnog okruženja
 • Jeftiniji troškovi kretanja u uzgoj, nisu potrebna svjetla i ventilacija
 • Veći prinosi od indoor uzgoja – zbog većeg prostora za uzgoj

Negativne strane outdoor – a

 • Nepraktično za osobe koje žive u gradovima
 • Često su biljke prepuštene na milost majke prirode, obilne kište, suša, nametnici…
 • Potreban izvor vode ili je potrebno donošenje vode

Indoor / Unutarnji uzgoj

 • Pruža se mogućnost uzgoja više ciklusa u godini, odnosno više branja
 • Potrebno je dovoljno mjesta u growboxu/growroomu kako bi se omogućio pravilan rast i razvoj
 • Početni troškovi su visoki – lampe za uzgoj, ventilacija, tegle, nutrijenti itd.
 • Kod indoor–a,  uzgajivač kontrolira sve uvjete kojima je izložena biljka, što može biti dobro i loše
 • Električna energija postaje zamjetan dio troškova(ovisi o jačini i broju rasvjete) , 600W HPS lampa troši struje kao prosječan hladnjak

Indoor vs. Outdoor uzgoj

Dobre strane Indoor – a

 • Kraće vrijeme uzgoja
 • Uzgoj je diskretniji od vanjskog ukoliko imate dobru izoliranu prostoriju
 • Kontrolirajući sve uvjete kojima je izložena biljka, možete biti sigurni u kvalitetan proizvod
 • Omogućuje se branje više puta u godini(Sadnja cijele godine)

Negativne strane Indoor – a

 • Veliki početni troškovi
 • Troškovi električne energije
 • Potrebno je više pažnje nego kod outdoor – a
 • Potrebno je imati dobru ventilaciju i održavati čistoću okruženja u kojem raste biljka

Za osobe koje žive u gradovima, mnogi se odlučuju na indoor uzgoj . Nakon nekog vremena i nakon istraživanja o indoor – u, uzgoj postaje jednostavan i rutinski.  Uz nekoliko  kvalitetno provedenih uzgoja mnogi se odlučuju samo za indoor uzgoj zbog mogućnosti kontrole svih uvjeta.

Outdoor uzgoj više podsjeća na tradicionalnu poljoprivredu. Biljke je potrebno okopavati, gnojiti, zalijevati što je zahtjevnije no opet slično kao sa ostalim jednogodišnjim biljkama. Ukoliko imate dobru zemlju i klimatske uvjete koji su pogodni za sadnju marihuane outdoor postaje  posao koji ne zahtjeva puno uloženog vremena u sami uzgoj i brigu. Vanjski uzgoj vam definitivno može uštediti vrijeme i novac u usporedbi sa indoor uzgojem te uz dobre uvjete može pružiti nezaboravne „budove“.

O čemu misliti prilikom odabira : Indoor ili Outdoor?

Koliko je zahtjevan uzgoj?

Indoor uzgoj zahtjeva više uloženog vremena u sami uzgoj zbog doziranja i kontrole svih elemenata koji su  potrebni za pravilan rast i razvoj marihuane.  No, to ne znači da je to loša stvar. Naime, ukoliko imate mogućnost kontrole okruženja, vi ste biljci „Bog“ i majka priroda. Indoor može biti kompliciran za početnike, no iskusnim uzgajivačima je potrebno uložiti svega sat vremena tjedno u sami uzgoj.

Kod outdoora je bitna priprema. Istraživanje terena, klimatskih uvjeta i svega onog na što ne možete utjecati. Važno je odabrati pravi “strain” odnosno vrstu marihuane koja je pogodna za odabrano područje uzgoja. Za one koji žive u gradovima ili hladnijim predjelima outdoor definitivno nije dobar izbor zbog onoga što biljci treba, a to je toplina i svjetlost. Ukoliko imate izolirano područje, pogodne klimatske uvjete i dobru zemlju uz malo volje možete obaviti kvalitetan outdoor uzgoj.

Troškovi / Cijene

Indoor uzgoj je puno skuplji od outdoor – a, posebice kod početka uzgoja i pripreme samog okruženja za uzgoj.  Kompletnu opremu za uzgoj 2 – 3 biljke biti će vam potrebno otprilike 200 eura. Minimalna oprema za početak indoor uzgoja su lampe za uzgoj odnosno rasvjeta te tegle I zemlja.  Profesionalni uzgajivači koriste šatore odnosno ormare za uzgoj (“growbox”). Cijene samih šatora se kreću od 150 eura nadalje.

Troškovi outdoor uzgoja se minimalno svode na kupovinu sjemenki. U većini slučajeva će troškovi biti veći zbog ostalih komponenti (nutrijenti, zemlja, ostale potrepštine za vanjski uzgoj) .

 

Sjeme kanabisa : Koje sorte odabrati i gdje ih kupiti?

Kvaliteta

Kako indoor uzgoj omogućava kontrolu nad svim elementima uzgoja, iskusni uzgajivači mogu konzistentno uzgajati marihuanu visoke kvalitete. Kod unutarnjeg uzgoja, ukoliko ste svojoj biljci pružili dobre uvjete kvalitetan urod je zagarantiran. Ukoliko vam je cilj uzgojiti marihuanu visoke kvalitete sa visokim postotkom THC – a,  savjetujemo indoor uzgoj.

Sa odličnim klimatskim uvjetima, i dobrom lokacijom outdoor uzgoj može biti savršen . Uz pravilan odabir vrste i redovitu brigu o biljci vanjskim uzgojem se mogu postići nevjerovatni rezultati, čak nemogući za unutarnji uzgoj. Biljka je u prirodnom okruženju te ima prostora za širenje i time se iz nje može izvuči maksimalan urod.  Naravno, vanjski uzgoj najviše ovisi o uvjetima na koje vi ne možete utjecati poput vremenskih prilika(ranija zima, nagle promjene vremena) pa je postotak nedovršenih ili propalih uzgoja puno veći kod outdoor – a.

Sigurnost

Ne savjetujemo uzgoj u zemljama gdje je zabranjeno uzgajati marihuanu.

Izoliranost i sigurnost je najveća kod indoor uzgoja. Indoor uzgoj može biti 100% siguran ukoliko se koriste „growboxevi“ i ventilacija sa karbonskim filterima kako bi se izolirao miris marihuane. Ukoliko uzgajate bez potrebne ventilacije pripremite se na jak miris koji mnogi mogu osjetiti, čak i susjedi. Ukoliko vas ulove sa indoor uzgojem, nema puno toga što ide u vašu obranu jer se nalaze u vašoj kući.

Outdoor uzgoj također može biti siguran, posebice ukoliko imate izliranu lokaciju kojoj samo vi imate pristup. Najrizičniji aspekti uzgoja su posjete na „site“ odnosno na lokaciju vaših biljaka.

Nebitno na koji način uzgajate, zapamtite ovu poslovicu: „ Ne dovodit’, Ne govorit, Ne prodavat.“

Održavanje

Kod indoor uzgoja morate osobno i konstantno kontrolirati sve komponente uzgoja. To znači da ste zaduženi za temperaturu, pH zemlje i vode, svjetlost itd. Osim toga, biljku je kod unutarnjeg uzgoja potrebno trenirati zbog ograničenog prostora. Sve to može biti obeshrabrujuće za početnike. Ukoliko ipak uložite vremena u istraživanje i pravilno se informirate o indoor – u uzgoj vam ne bi trebao biti kompliciran za održavanje. Čak, štoviše možda jednostavniji od outdoor – a zbog nepredviđenih događanja koji se mogu pojaviti prilikom outdoor – a. Kod unutarnjeg uzgoja zaista možete obaviti kvalitetan i brži uzgoj nego u outdoor – u jer biljka ne mora čekati prirodni signal da počne cvjetati već to regulirate vi „timerom“.

Outdoor uzgoj gotovo uvijek zahtjeva manje održavanja od indoor – a jer priroda odrađuje većinu posla za vas. Potrebno je jednom tjedno posjetiti biljku kako bi se uvjerili da se pravilno razvija, trenirati biljku i obrezivati ju.

Urod

Kod indoor uzgoja se mogu postići izvanredni rezultati, posebice uz korištenje dovoljno jake rasvjete i uz dovoljno prostora. Ukoliko želite uzgojiti male količine marihuane indoor je također odličan za to, samo koristite manje lampe odnosno rasvjetu manje snage i smanjite prostor/teglu kako bi limitirali rast biljke. Za razliku od outdoor – a, kod indoora saditi možete više puta godišnje te time možete imati konstantan uzgoj kroz godinu i samim time veći kumulirani urod.

Indoor vs. Outdoor uzgoj! Saznaj sve na Vutropedija.com!

Outdoor omogućuje biljci savršene uvjete, naravno ukoliko živite uz pogodne klimatske uvjete, te samim time biljka može doslovno izrasti do nevjerovatnih visina. Sunce je vrlo pogodno za rast marihuane i za količinu uroda koji doseže i više od kilograma po biljci. Uzgojem vani ovisni ste o klimatskim uvjetima te morate saditi u proljeće čime možete obaviti branje samo jednom u godini, osim kod autoflowering vrsta koje imaju životni ciklus od 2-3 mjeseca pa su pogodne za sadnju više puta godišnje.

Zaključak: Što je bolji izbor?

Danas ne postoji savršen odabir za uzgoj. Sve ovisi o osobnim prilikama i onome što očekujete od uzgoja. U savršenom svijetu da mogu birati, svoj uzgoj bih smjestio vani u ručno izrađenom stakleniku kojem samo ja imam pristup i koji je relativno blizu mjesta stanovanja.

 

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

1 Trackback / Pingback

 1. Kako prepoznati nedostatak nutrijenata - vutropedija.com

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*