Korijenski sustav kanabisa: Korisne bakterije i gljivice

Korijenje kanabisa je izrazito bitno za razvoj biljke

Korijenski sustav kanabisa uzgajivači često izgube iz vida te ne vode brigu o kvalitetnom razvoju korijena. Zbog prevelike koncentracije na sami rast i razvoj cvjetova, listova i stabljike kanabisa, uzgajivači zaboravljaju na ono najbitnije: korijen kanabisa.

Kvaliteta korijenja je usko povezana s onime što se nalazi iznad zemlje – lišće, stabljika i cvijet. Rezultat kvalitetno obavljene pripreme i zdravog korijenja je veća i otpornija biljka koja na kraju donosi veće prinose.

U nastavku donosimo više o tome kako mikroorganizmi mogu utjecati na rast i razvoj zdravog korijenja u biljci kanabisa.

Važnost korijenja kod kanabisa

Korijen je temelj rasta kanabisa, a uloge su mu apsorpcija vode i hranjivih tvari, skladištenje nutrijenata te prijenos istih u biljku kroz korijenski sustav.

Mikroorganizmi žive u suživotu s korijenom kanabisa

Lišće kanabisa koristi elemente iz korijenja prilikom fotosinteze te kao rezultat tog procesa stvara ATP – unutarstanično skladište energije. ATP se šalje nazad u korijenje za kasniju upotrebu, a biljka ga iskorištava kod nepovoljnih uvjeta, nedostatka nutrijenata, svjetlosti ili šoka te prilikom faze cvjetanja kad biljka sve hranjive tvari realocira u plod – cvijet – bud.

Što utječe na rast korijenja?

Na rast korijenja utječe:

  • kisik
  • vlaga
  • temperatura

Kako bi se korijen dobro razvijao potrebnu mu je osigurati dovoljne količine kisika te optimalnu vlažnost i temperaturu u supstratu.

Veći korijen, veća biljka kanabisa?

Kako raste korijen raste i biljka. Sa što većom masom korijena, sami prostor za skladištenje hranjivih tvari se povećava te time biljka može bolje i više rasti. Ukoliko korijenje nema prostora za širenje, kao što je to slučaj kod manjih posuda, biljka neće više primati nutrijente već se oni taložiti u supstratu.

Bakterije i mikroorganizmi u zemlji

Bakterije su vrlo korisne kod uzgoja, a njima obiluje zdrava zemlja iz prirode. U zemlji ih možemo pronaći u milijardama te žive u suživotu s biljkama. Bitno je za napomenuti da su mikroorganizmi korisni samo dok su živi.

Bakterije mogu igrati vrlo važnu ulogu kod apsorpcije hranjivih tvari u kanabisu

Postoje dvije vrste korisnih mikroorganizama u zemlji:

  • gljivice
  • bakterije

Bakterije su korisne kod uzgoja kanabisa zbog sposobnosti kolonizacije i razgradnje hranjivih tvari. Često znaju zauzeti dio korijenskog sustava te na njemu graditi koloniju. Kao rezultat toga, širi se korijenska masa što omogućava veću mogućnost skladištenja korisnih hranjivih tvari i bolji razvoj biljke.

Neke vrste mikroorganizama vrše ulogu “zaštitara” – štite biljku od bolesti i zaraza tako da ju brane od opasnih bakterija i ostalih štetnih mikroorganizama.  Osim te vrlo bitne uloge, bakterije i ostali korisni mikroorganizmi razgrađuju nutrijente čime oni postaju pristupačniji biljci.

Melasa za prihranu mikroorganizama

Melasa je nusproizvod proizvodnje šečera. Nakon iskuhavanja i ekstrakcije šećernih kristala iz trstike ili šečerne repice, sirup koji je preostao nazivamo melasa. Postoji nekolicina vrsti melase, no kod uzgoja je najbitnije odabrati onu organskog podrijetla bez aditiva i konzervansa.

Zašto koristimo melasu kod uzgoja?

Mikroorganizmi poput bakterija i gljivica također trebaju hranu, a između ostalog hrane se i ugljikohidratima i šećerima. Melasa je odlična hrana bogata ugljikohidratima, što mikroorganizmima omogućava da lakše prežive i šire kolonije.

Melasa je korisna i za druge stvari poput: poboljšanja strukture u zemlji, sprječavanja nakupljanja soli u supstratu te djeluje kao prirodni insekticid.

Bakterije i hidroponski uzgoj kanabisa

Za razliku od klasičnog uzgoja u zemlji, kod hidroponskog uzgoja najčešće se mogu pojaviti problemi s nedostatkom korisnih bakterija i mikroorganizmima jer se kod takvog tipa uzgoja ne uzgaja u zemlji.

U tu svrhu, proizvođači su osmislili proizvode namijenjene hidroponskom uzgoju koji sadrže korisne mikroorganizme. Dolaze u tekućem obliku, a dodaju se kao i klasična prihrana biljaka.

Više o hidroponskom uzgoju pročitajte ovdje: 

Kompletan vodič za uzgoj: Hidroponski uzgoj

Odabir optimalnih suplemenata s mikroorganizmima

Postoji nekolicina različitih vrsti na tržištu, a dijelimo ih u dvije kategorije:

  • Biostimulatori ( Bio – Stimulants )
  • Fitoojačivači ( Phytostrenghteners )

Biostimulatori su komponente s mikroorganizmima namijenjeni za poboljšanje kvalitete zemlje i apsorpcije nutrijenata u biljci. Fitoojačivači koriste bakterije u funkciji borbe protiv loših bakterija i zaraza te za suzbijanje patogena. Možemo reći da obje grupe proizvoda služe za poboljšanje općeg stanja i funkcioniranja biljke.

Prije same prihrane potrebno je odrediti koji mikroorganizmi odgovaraju određenoj vrsti kanabisa. Naime, različite vrste kanabisa zahtijevaju različite mikroorganizme s kojima ostvaruju optimalan suživot. Kod kupnje, treba obratiti pažnju na to da ne miješate različite bakterije i gljivice, već da se držite jednog proizvođača i pratite njegove upute. Ukoliko se neke bakterije i gljivice pomiješaju, može doći do oštećenja korijenskog sustava te će se postići suprotan učinak od očekivanog.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*