Kompletan vodič za uzgoj – INDOOR

indoor uzgoj marihuane zahtjeva posebne tehnike

Za indoor uzgoj, biljci su potrebni određeni posebni uvjeti u odnosu na outdoor. Neke od osnovnih stvari koje zahtjeva biljka je naravno izvor svjetlosti, optimalna temperatura i vlažnost u grow-boxu . Potrebno je puno više ulaganja i opreme u indoor u odnosu na vanjski uzgoj.

PLAĆENI OGLAS

Shopping lista

Zemlja

Zemlja mora biti lagana i prozračna. Previše „nabita“ zemlja utjeće na širenje korijenja te samim time i na rast biljke. Možete napraviti mješavinu koristeći vermikulit.

Tegla

Urod ponajviše ovisi i korijenu biljke. Obratite pažnju da date biljci dovoljno prostora kako bi mogla širiti korijenje. Probajte što veći prostor ostaviti za same tegle.

Sjeme

Birajte sjeme pogodno za indoor uzgoj, ukoliko nemate prostora autoflower može biti rješenje.

Osvjetljenje

Postoji velik izbor rasvjete za uzgoj. Pažljivo proučite što vam je potrebno prije kupovine.

pH metar

Jedan od bitnijih alata kod indoor uzgoja. Uz njega možete odrediti s kojim problemima se susreće vaša biljka i odgovara li joj pH zemlje/vode.

Termometar

Kod mjerenja temperature u boxu, uvijek postavite termometar u gornji dio boxa odnosno pri vrh biljke.

Timer za svjetlo

Uređaj kojim će te regulirati dan/noć. Neophodno za indoor uzgoj te je dostupan u svim većim trgovinama.

Ventilacija

Možete kupiti nove upuh/ispuh sustave ili možete izraditi svoje uz pomoć starih PC ventilatora.

Produžni kablovi

Kod DIY izrade usredotoćite se na dio vezan za struju. Kvalitetni kablovi, Dijelnici, Utičnice su vrlo bitan aspekt sigurnosti.

Nutrijenti

Nutrijenti su „must have“ kod indoor uzgoja. Obratite pažnju na to koje nutrijente i kada će te koristiti.

Vezice

Potrebne za trening biljke i podvezivanje headova


GrowBox Oprema

Veličinu prostora odnosno Grow-boxa odredite sukladno jačini rasvjete. Visina boxa ovisi o vrsti koju sadite, ukoliko je to autoflower GrowBox može biti niži. Za Sativu je potreban prostor koji će biti dostatan visini do koje može narasti, dok za Indicu trebamo prostor nešto manje visine.

Rasvjeta za indoor uzgoj

Marihuana zahtjeva svjetlost određene boje i intenziteta.

Kod odabira rasvjete za indoor uzgoj potrebno je uzeti mjere GrowBox – a te odabrati rasvjetu koja daje odgovarajuće količine lumena po centimetru. Potrebno je odabrati odgovarajući spektar jer biljka zahtjeva različit spektar u određenim fazama razvoja. U vegetaciji, biljci najviše odgovara plavi spektar, dok se crveni spektar koristi za biljke u cvatu.

Za početnike u indoor uzgoju savjetujemo korištenje LED rasvjete. Iako su skuplje, definitivno će nadoknaditi to po pitanju zagrijavanja i kvalitete svjetlosti.

Rasvjeta koja ima oznaku 2200K ima crveni spektar, a 6500K ima plavi spektar.

Pročitajte više o tome koju rasvjetu odabrati ovdje!

Zemlja

Obratite pažnju na to da imate što manji broj posuda u boxu zbog ograničenog prostora. Na GrowBox od 100*100 cm se uzgaja 3-4 biljke. Provjerite da je pH zemlje oko 6.5 . Ukoliko želite više znati o tome kako pripremiti zemlju za uzgoj pročitajte ovaj članak.

Sjeme

Na početku, prije svega, treba isplanirati koju vrstu  uzgajati kako bi po tome koncipirali GrowBox.

Gdje kupiti sjemenke i koje koristiti za indoor uzgoj?

Ventilacija

Kod izrade obratite pažnju na to da ostavite rupe za upuh/ispuh. Indoor prostor mora imati dobru cirkulaciju zraka kako bi biljkama bio omogućen pristup svježem zraku. Ventilator koji smještate na ispuh mora biti jači od onog na upuhu zbog stvaranja negativnog tlaka u GrowBox – u. Ispuh se smješta na vrh boxa odnosno bliže rasvjeti.

Za rasvjetu od 250W vam je potrebno minimalno 0.4*0.4 prostora.

Ostala oprema

Grow-box morate obložiti nekom vrstom reflektirajućeg materijala. Danas postoje posebne folije razvijene za indoor uzgoj.

  • Bijela mat folija80 % refleksije
  • Mylar folija95% refleksije
  • BW folija80 % refleksije

Ne savjetujemo korištenje aluminijske folije zbog njezine slabe refleksije ( 70 %).

Prostor možete obložiti ili napraviti sami od stiropora, šatora, ormara, hladnjaka… Možete i kupiti već gotova grow-box rješenja online.

Indoor vs. Outdoor : uzgoj marihuane!


Faktori za kvalitetan uzgoj

Temperatura

Kod indoor uzgoja vrlo je važno konstatno pratiti temperaturu. Upravo je temperatura i njezino održavanje na optimalnoj razini jedan od najzahtjevnijih zadataka kod indoor – a.

Optimalna temperatura je 25-30C . Marihuana je vrlo osjetljiva na temperaturne promjene te razlika između dana/noći ne smije prelaziti 10 stupnjeva. Previsoke temperature uzrokuju sušenje biljke, dok preniske temperature uzrokuju takozvani „temperaturni šok“. Najčešća reakcija ta da postane hermafrodit odnosno dvospolac. Jednostavno rješenje kako ne doći u ovu situaciju je funkcionalna ventilacija.

Ukoliko imate ili planirate uzgajati pod rasvjetom sa puno izlazne topline i velike snage pobrinite se posebno oko temperature i vlažnosti zraka. Ovakva rasvjeta može uzrokovati smanjenje vlažnosti zraka. Stavite čašicu s vodom na dno te ju ostavite da isparava.

Optimalna vlažnost kod indoor uzgoja je oko 50% u vegetaciji, te 30-40% u cvatu.

U obrnutom slučaju, ukoliko je vlažnost prevelika, pojačajte ventilaciju (upuh-ispuh) .

Gnojenje

Kao i kod ostalih biljaka i načina uzgoja, marihuanu je potrebno hraniti potrebnim nutrijentima. U trgovinama je dostupna nekolicina varijacija, od tekućih do krutih.

Kod indoor uzgoja se savjetuje korištenje tekućeg gnojiva poput Plantelle (zelena za vegetaciju, crvena za cvjetanje) koja se preporuča za početnike.

Prvih 2-3 tjedna se ne savjetuje gnojenje.

Kod vegetacije je biljci najpotrebniji dušik (N), dok je u fazi cvjetanja najpotrebniji fosfor (P) i kalij (K) . Gnojite po potrebi odnosno po uputama proizvođača, što je obično 2-3 zalijevanja.

Ispiranje / Flushing

Prije same berbe ili u slučaju pregnojavanja potrebno je zemlju isprati od ostataka nutrijenata odnosno od soli. Soli se talože na korijenu kao nusprodukt korištenja nutrijenata odnosno gnojenja. Isperite zemlju sa posudom pod tušem ( 5:1 voda-zemlja). Ukoliko radite ispiranje pred branje, do branja zalijevajte samo običnom vodom.

Timer

Timer će biti vaš alat regulacije svjetlosnih uvjeta. Kod indoor uzgoja postoji vrlo velika prednost u odnosu na vanjski uzgoj. Naime, ukoliko želite možete „produžiti“ ili „skratiti“ određene faze rasta marihuane.

Kod vegetacije,  nekim uzgajivačima je cilj što više ostati u njoj kako bi biljka dala maksimum po pitanju rasta. Neki imaju obrnuti cilj jer su ograničeni prostorom ili vremenom.
Sve ovo ovisi o kranjem urodu i kvaliteti, zato pokušajte biljci dati što prirodnije uvjete po pitanju vremena i prostora u kojem raste.

Zalijevanje/ Ph

Poznavanje Ph je jedna od možda najkorisnijih vještina kod indoor uzgoja. Naime, pH nam govori o kiselosti ili lužnatosti zemlje na skali od 0-14. 7 smatramo neutralnim stanjem, dok je sve ispod 7 kiselo, sve iznad 7 je lužnato.
Ph zemlje izravno utječe na sposobnost biljke da prima određene mikronutrijente. Marihuani odgovara blago kiselo okruženje, oko 6.2-6.8 pH se smatra optimalnim.

Ph korigirajte promatranjem biljke nakon svake promjene pH. Time možete doći do onog optimalnog pH koji je karakterističan za svaku biljku . Ukoliko zaljevate vodom iz slavine obavezno provjeravajte pH vode. Kod prekisele vode odnosno ukoliko je pH iznad 6.8 , možete ga smanjiti dodavanjem različitih kiselina poput octa ili limunovog soka.

pH mjerite digitalnim pH metrom koji je danas dostupan u većini trgovina.


Faze uzgoja

Vegetacijska faza

U vegetacijskoj fazi indoor uzgoja može se koristiti različiti režimi svjetlosti. Neki uzgajivači preferiraju 18/6 dan-noć, a neki čak i 24/0.

Neki misle da marihuana uslijed veće izloženosti svjetlu raste brže

Kod indoor uzgoja možemo reći da vegetacijsku fazu možemo održavati sve dok se ne popuni 60-80% growboxa, naravno uz treniranje biljke. Nakon što odredimo da je vrijeme za cvatnju, na timeru postavimo 12/12 – Dan/Noć .

Vegetacija može trajati od 1-3 mjeseca.

Treniranjem u vegetacijskoj fazi postižemo veći i kvalitetniji urod.

Više o tehnikama treniranja pročitajte ovdje

 

Faza cvjetanja

U prirodi faza cvjetanja dolazi pred kraj ljeta, odnosno kad se izjednače dan/noć . U indoor – u je sličan postupak. Nakon prebacivanja timera na 12/12 možemo očekivati pojavu preflowera – dlačica koje su znak da je biljka ženska.

Marihuana bi do kraja rasta trebala popuniti GrowBox

Ukoliko vidite da postaje prevelika za growbox u fazi cvatnje– sudara se u rasvjetu ili prerasta rasvjetu, biljku morate trenirati. U fazi cvjetanja se ne savjetuje topiranje i LST već metode poput SuperCroppinga.

Autoflowering vrste

Na Autoflowering sorte ne utječe količina svjetlosti odnosno postavke dan-noć na timeru.

Autoflowering vrste automatski počinju sa cvatom nakon određenog perioda

Branje

Najsigurniji način je provjeravanje miskroskopom! Proučite boju trihoma na headovima. Ukoliko biljka još nije spremna za branje trihomi će biti prozirni. Najsigurnija je kombinacija 50-50 crveni-mliječni trihomi.

Opširnije o branju i kada brati pročitajte ovdje

Sušenje i curing

Zadnje stavke indoor uzgoja su i one najlakše ukoliko imate prave informacije. Pročitajte više o tome kako osušiti marihuanu i nakon toga provesti kvalitetan curing.

 

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.