Kompletan vodič za uzgoj – INDOOR

indoor uzgoj marihuane zahtjeva posebne tehnike

Za indoor uzgoj, biljci su potrebni određeni posebni uvjeti i oprema. Neke od osnovnih stvari su naravno izvor svjetlosti, optimalna temperatura i vlažnost. Također, potrebno je puno više ulaganja i opreme u odnosu na vanjski uzgoj.

Shopping lista

Growbox

Growbox je posebno napravljen prostor u kojem će biljka rasti. Dostupne su različite dimenzije i dizajn.

Zemlja

Zemlja mora biti lagana i prozračna. Previše „nabita“ zemlja utjeće na širenje korijenja te samim time i na rast biljke. Možete napraviti mješavinu koristeći vermikulit.

Tegla

Urod ponajviše ovisi i korijenu biljke. Obratite pažnju da date biljci dovoljno prostora kako bi mogla širiti korijenje. Probajte što veći prostor ostaviti za same tegle.

Sjeme

Birajte sjeme pogodno za indoor uzgoj, ukoliko nemate prostora autoflower može biti rješenje.

Osvjetljenje

Postoji velik izbor rasvjete za uzgoj. Pažljivo proučite što vam je potrebno prije kupovine.

pH metar

Jedan od bitnijih alata kod indoor uzgoja. Uz njega možete odrediti s kojim problemima se susreće vaša biljka i odgovara li joj pH zemlje/vode.

Termometar

Kod mjerenja temperature u boxu, uvijek postavite termometar u gornji dio boxa odnosno pri vrh biljke.

Timer za svjetlo

Uređaj kojim će te regulirati dan/noć. Neophodno za indoor uzgoj te je dostupan u svim većim trgovinama.

Ventilacija

Možete kupiti nove upuh/ispuh sustave ili možete izraditi svoje uz pomoć starih PC ventilatora.

Produžni kablovi

Kod DIY izrade usredotoćite se na dio vezan za struju. Kvalitetni kablovi, Dijelnici, Utičnice su vrlo bitan aspekt sigurnosti.

Nutrijenti

Nutrijenti su „must have“ kod indoor uzgoja. Obratite pažnju na to koje nutrijente i kada će te koristiti.

Vezice

Potrebne za trening biljke i podvezivanje headova


Oprema

Growbox

Veličinu prostora odnosno Growboxa odredite sukladno jačini rasvjete. Visina boxa ovisi o vrsti, ukoliko je to autoflowering sorta – growbox može biti niži. Za dominantne Sative je potreban prostor koji će biti dostatan visini do koje ona može narasti, dok je za Indica dominantne sorte potreban prostor nešto manje visine. Što je growbox veći, potrebne su jače komponente i bolja opremljenost. Na tržištu su ponuđene različite dimenzije: 80x80x160, 100x100x200, 120x120x 200,150x150x200 itd.

Growbox: Odlično rješenje za unutarnji uzgoj konoplje

Ukoliko sami izrađujete growbox obratite pažnju na to da ostavite rupe za upuh/ispuh. Indoor prostor mora imati dobru cirkulaciju zraka kako bi biljkama bio omogućen pristup svježem zraku. Ventilator koji smještate na ispuh mora biti jači od onog na upuhu zbog stvaranja negativnog tlaka u Growbox – u. Ispuh se smješta na vrh boxa odnosno bliže rasvjeti.

Rasvjeta za indoor uzgoj

Marihuana/konoplja zahtjeva svjetlost određene boje i intenziteta.

Kod odabira rasvjete za indoor uzgoj potrebno je uzeti u obzir mjere growbox-a te odabrati rasvjetu koja daje odgovarajuće količine lumena po centimetru. Također, potrebno je odabrati odgovarajući svjetlosni spektar jer biljka zahtjeva različit spektar u određenim fazama razvoja. U fazi vegetacije, biljci najviše odgovara plavi spektar, dok se crveni spektar koristi za biljke u cvatu.

Nakon odluke o dimenziji growboxa potrebno je odabrati i osvjetljenje.

 1. HPS / MH (high pressure sodium /metal halide)
 2. LED (light emitting diode)
 3. CFL / T5 (compact fluorescent)

Kod početnika se preporuča krenuti s HPS/MH lampama koje su dostupne u različitoj snazi (250w, 400w, 600w i 1000w). HPS lampa emitira crveni spektar cca. 2200K, dok MH emitira plavi spektar cca. 6500 K. Plavi spektar potreban je kod faze vegetacije, a u cvjetanju je potreban crveni spektar. Za rad HPS/MH mora postojati prigušnica koja služi kao starter i održava napon u žarulji. Prigušnice se mogu podijeliti na elektromagnetne i digitalne.

Elektromagnetne su puno teže i više se zagrijavaju dok se digitalne manje zagrijavaju te imaju puno više opcija. Ako se odlučite za ovaj tip rasvjete potrebno je odlučiti se i koji tip reflektora odabrati. Na raspolaganju nam stoje regularne verzije tj. Stucco pa sve do AAW (adjust a wings).

Osim HPS lampi, LED rasvjeta je također dostupna u različitim varijacijama jačine, od 100w pa čak do 3000w. Ne zahtijevaju prigušnicu. Led rasvjeta ne stvara toplinu u usporedbi s HPS/MH i svjetlosna penetracija je nešto bolja. Spektar je prilagođen tipom/bojom ledica.

CFL/T5 lampe su lampe pogodne za vegetaciju i klijanje. Malo griju i troše malo struje, imaju slabu svjetlosnu penetraciju tj. isporučuju jako malo lumena te moraju biti jako blizu biljke.

Rasvjeta koja ima oznaku 2200K ima crveni spektar, a 6500K ima plavi spektar.

Pročitajte više o tome koju rasvjetu odabrati ovdje!

Zemlja/Supstrat

Odabir kvalitetnog supstrata je vrlo bitan faktor kod uzgoja te se prilikom kupovine zemlje potrebno informirati o sastavu zemlje i kako je skladištena. Na tržištu su danas dostupne različite kvalitetne zemlje: Terramagma, Composana, Florabella, Canna, Klasmann-Potgrond H itd.

Neki uzgajivači osobno rade mix zemlje. U kupljenu zemlju može se u određenom omjeru zamješati vermikulit, cocos ili perlit.

Važno

Supstrati koji već sadrže nutrijente ne zahtjevaju hranjenje prvih 30 dana dok isto tako postoje verzije supstrata koje su minimalno oplemenjene te zahtjevaju dodavanje hranjiva već nakon prvih 7-10 dana.

Korijenski sustav kanabisa: Korisne bakterije i gljivice

Provjerite da je pH zemlje oko 6.5 . Ukoliko želite više znati o tome kako pripremiti zemlju za uzgoj pročitajte ovaj članak.

Sjeme

Na početku, prije svega, treba isplanirati koju vrstu uzgajati kako bi po tome koncipirali GrowBox.

Više o tome kako odabrati sjeme kanabisa?

Autoflowering vrste

Na početak cvatnje autoflowering sorti ne utječe izmjena dan-noć.

Autoflowering vrste automatski počinju sa cvatom nakon određenog perioda te zahtjevaju puno manje prostora za rast.

Kompletan vodič za uzgoj: Autoflowering sorte

Ventilacija

Izmjena zraka u growboxu je izrazito bitna stavka i ona mora biti neprekidna. Kako bi se pravilno izmjenjivao zrak potrebno je, prema dimenzijama boxa, koristiti odgovarajuću turbinu. U manjim prostorima poput šatora postoje pasivni otvori za ulaz zraka te se uz pomoć turbine stvara podtlak koji garantira potrebnu izmjenu.

Uz turbinu, potrebni su i clip fanovi (ventilatori) koji će se pobrinuti za miješanje svježe dopremljenog zraka. Clip fanovi također imaju i drugu namjenu, provjetravanje i hlađenje krošnje biljaka, kako bi se spriječio light burn i hot spotovi (žarišne točke). Također, potreban je i carbon filter, kako bi filtrirao zrak i otklanjao sve neugodne mirise. Filter se spaja na turbinu koja isisava zrak te tako vrši izmjenu zraka.

Nutrijenti

Nutrijenti su izuzetno bitna stavka u indoor uzgoju. Nakon 30 dana u supstratu ne ostaje gotovo ništa hranjivih tvari pa je biljku potrebno prihranjivati kako bi nesmetano mogla nastaviti svoj rast i razvoj. U ponudi postoje mineralnaorganska i hibridna gnojiva. Hesi je primjer hibridnog gnojiva koje sadrži komponete mineralnog, ali i organskog podrijetla.

Kompletan vodič za uzgoj: Nutrijenti 101

Najbolje je kupiti starter pack gdje na raspolaganju stoji sva potrebna hrana i dodatci.

Refklektirajući materijal

Grow-box morate obložiti nekom vrstom reflektirajućeg materijala. Danas postoje posebne folije razvijene za indoor uzgoj.  Što je veća dimenzija growboxa potrebna je i jača lampa, a s njom i brojna prateća oprema. Ako growbox izrađujete sami, unutrašnjost boxa potrebno je obložiti specijalnim folijama.

 • Bijela mat folija80 % refleksije
 • Mylar folija95% refleksije
 • BW folija80 % refleksije

Ne savjetujemo korištenje aluminijske folije zbog njezine slabe refleksije ( 70 %).

Tegle (potovi)

Tegle ili potovi se biraju prema broju biljaka i veličini boxa. Npr. u 100x100x200 ima prostora za 4 tegle kapaciteta 18 L ili slične varijacije s manjim litražama. Korijen biljke se mora nesmetano razvijati kako bi mogao apsorbirati svu hranu i sukladno tome rasti i razvijati bez problema. Također, drenaža je izuzetno bitna stavka, u suprotnom dolazi do problema koji se kasnije jako teško rješavaju.

Danas postoje i autopotovi gdje nije potrebna briga o zalijevanju. Sva potrebna voda nalazi se u tanku pored boxa i po potrebi se isporučuje biljci.

Ostala oprema

Pod ostalu opremu spadaju:

 • Timer
 • Kablovi, produžni kablovi
 • Ph metar,termometar i higrometar
 • Dodatni ventilatori za unutarnju ventilaciju
 • Vezice, špage

 

Prostor možete obložiti ili napraviti sami od stiropora, šatora, ormara, ili hladnjaka.

Indoor vs. Outdoor : uzgoj marihuane!


Faktori za kvalitetan uzgoj

Temperatura

Kod indoor uzgoja vrlo je važno konstatno pratiti temperaturu. Upravo je temperatura i njezino održavanje na optimalnoj razini jedan od najzahtjevnijih zadataka kod indoor – a.

Optimalna temperatura je 25-30C . Marihuana je vrlo osjetljiva na temperaturne promjene te razlika između dana/noći ne smije prelaziti 10 stupnjeva. Previsoke temperature uzrokuju sušenje biljke, dok preniske temperature uzrokuju takozvani „temperaturni šok“.

Najčešća reakcija ta da postane hermafrodit odnosno dvospolac. Jednostavno rješenje kako ne doći u ovu situaciju je funkcionalna ventilacija.

Ukoliko imate ili planirate uzgajati pod rasvjetom sa puno izlazne topline i velike snage pobrinite se posebno oko temperature i vlažnosti zraka. Ovakva rasvjeta može uzrokovati smanjenje vlažnosti zraka. Stavite čašicu s vodom na dno te ju ostavite da isparava.

Optimalna vlažnost kod indoor uzgoja je oko 50% u vegetaciji, te 30-40% u cvatu.

U obrnutom slučaju, ukoliko je vlažnost prevelika, pojačajte ventilaciju (upuh-ispuh) .

Kako bi mogli kontrolirati ta dva parametra potrebno je imati kvalitetno složenu ventilaciju te manipulacijom istih postižu se željeni uvjeti u boxu.

Gnojenje

Kao i kod ostalih biljaka i načina uzgoja, marihuanu je potrebno hraniti potrebnim nutrijentima. U trgovinama je dostupna nekolicina varijacija, od tekućih do krutih.

Kod indoor uzgoja se savjetuje korištenje tekućeg gnojiva poput Plantelle (zelena za vegetaciju, crvena za cvjetanje) koja se preporuča za početnike.

Prvih 2-3 tjedna se ne savjetuje gnojenje.

Kod vegetacije je biljci najpotrebniji dušik (N), dok je u fazi cvjetanja najpotrebniji fosfor (P) i kalij (K) .

Kompletan vodič za uzgoj: Kako prepoznati nedostatak nutrijenata?

Gnojite po potrebi, odnosno po uputama proizvođača, što je obično 2-3 zalijevanja.

Ispiranje / Flushing

Prije berbe ili u slučaju pregnojavanja potrebno je zemlju isprati od ostataka nutrijenata odnosno od soli. Soli se talože na korijenu kao nusprodukt korištenja nutrijenata odnosno gnojenja. Isperite zemlju sa posudom pod tušem ( 5:1 voda-zemlja). Ukoliko radite ispiranje pred branje, do branja zalijevajte samo običnom vodom.

Primjer: Ako je pot 18L, za kvalitetan flush potrebno je 90 L vode. (18*5=90)

Kompletan vodič za uzgoj: Ispiranje/Flushing

Timer

Timer će biti vaš alat regulacije svjetlosnih uvjeta. Kod indoor uzgoja postoji vrlo velika prednost u odnosu na vanjski uzgoj. Naime, ukoliko želite možete „produžiti“ ili „skratiti“ određene faze rasta marihuane.

Kod vegetacije,  nekim uzgajivačima je cilj što više ostati u njoj kako bi biljka dala maksimum po pitanju rasta. Neki imaju obrnuti cilj jer su ograničeni prostorom ili vremenom.
Sve ovo ovisi o kranjem urodu i kvaliteti, zato pokušajte biljci dati što prirodnije uvjete po pitanju vremena i prostora u kojem raste.

Zalijevanje/ Ph

Za uzgoj kanabisa izrazito je bitno obratiti pozornost na zalijevanje. Poznavanje Ph je jedna od možda najkorisnijih vještina kod indoor uzgoja. Naime, pH nam govori o kiselosti ili lužnatosti zemlje na skali od 0-14. 7 smatramo neutralnim stanjem, dok je sve ispod 7 kiselo, sve iznad 7 je lužnato.
Ph zemlje izravno utječe na sposobnost biljke da prima određene mikronutrijente. Marihuani odgovara blago kiselo okruženje, oko 6.2-6.8 pH se smatra optimalnim.

Ph korigirajte promatranjem biljke nakon svake promjene pH. Time možete doći do onog optimalnog pH koji je karakterističan za svaku biljku . Ukoliko zaljevate vodom iz slavine obavezno provjeravajte pH vode. Kod prekisele vode odnosno ukoliko je pH iznad 6.8 , možete ga smanjiti dodavanjem različitih kiselina poput octa ili limunovog soka.

pH mjerite digitalnim pH metrom koji je danas dostupan u većini trgovina.


Faze uzgoja

Nakon spajanja sve potrebne opreme vrijeme je početak uzgojnog ciklusa.

 1. Klijanje
 2. Faza vegetacije
 3. Faza cvjetanja
 4. Flushing i berba
 5. Ostali parametri
 6. Sušenje i cureanje

Klijanje

Klijanje direktno u supstratu

Postoji nekoliko metoda klijanja, a najjednostavnija je ona gdje se sjeme kanabisa stavlja direktno u supstrat. Supstrat mora biti vlažan i potrebno je održavati visoku razinu vlage kako bi se pokrenuli procesi unutar sjemenke.

Klijanje u maramici

Sjemenka se stavi u vlažnu maramicu i ostavi 24-48 h. Za to vrijeme klica bi trebala biti vani te se premješta u supstrat, gdje nastavlja s razvojem.

Držanje sjemenke u vodi 24h

Sjemenka se ubaci u vodu i ostavi 24 h. Nakon 24-48 h klica je vani te se premjesti u supstrat, kao i kod prethodnih načina klijanja.

VAŽNO! Prilikom prebacivanja sjemenke u supstrat, neovisno o načinu klijanja, sjemenka se stavlja na dubinu od 0,5 cm -1 cm i prekrije zemljom te obilno zalije. Jako je bitno paziti da se supstrat ne prenatopi jer se tako pokreću mehanizmi truljenja.

Vegetacijska faza

Faza vegetacije traje od samog početka pa do pojave prvih pistila. Režim svjetla koji se koristi u vegetaciji su 18h svjetla/6h mraka, 20h svjetla/4h mraka ili rjeđe 24 svjetla/0 mraka. Cilj vegetacije je što više popuniti prostor i držati grane u istoj razini, zbog bolje raspodjele svjetla.

U vegetaciji se može pristupiti različitim tipovima treninga radi olakšanja; npr. LST (low stress training) ili HST (high stress training). Kod LST treninga vežu se grane i tako omogućuje više svjetla niže rangiranim granama. Tako im je pružena mogućnost boljeg razvoja.

Kod HST treninga pristup je malo drukčiji, invazivniji. Najbolji primjer je topiranje ili topping. Režu se željenji vrhovi i tako se stimulira rast nižih grana.

U fazi vegetacije dodaju se samo boosteri jer u prvih 30-35 dana ovisno o kvaliteti supstrata biljka ima sve potrebno. Najčešće se dodaju dodatci boosteri za razvoj korijena.

Ako se radi o dužoj vegetaciji potrebno je dodati i nešto gnojiva za vegetaciju gdje prevladava komponenta dušika (N).

Kod indoor uzgoja možemo reći da vegetacijsku fazu možemo održavati sve dok se ne popuni 60-80% growboxa, naravno uz treniranje biljke. Nakon što odredimo da je vrijeme za cvatnju, na timeru postavimo 12/12 – Dan/Noć .

Vegetacija može trajati od 1-3 mjeseca.

Treniranjem u vegetacijskoj fazi postižemo veći i kvalitetniji urod.

Više o tehnikama treniranja pročitajte ovdje

Kompletan vodič za uzgoj – Vegetacijska faza

Faza cvjetanja

U prirodi faza cvjetanja dolazi pred kraj ljeta, odnosno kad se izjednače dan/noć . U indoor – u je sličan postupak. Nakon prebacivanja timera na 12/12 možemo očekivati pojavu preflowera – dlačica koje su znak da je biljka ženska.

U ovom periodu dolazi do izduživanja i ekstremnog rasta u visinu. Rast i izduživanje ubrzo prestaje i počinje debljanje cvjetova.

U fazi cvjetanja biljka ima povećanu potrebu za fosforom i kalijem. Sukladno tome i tablici proizvođača gnojiva koje koristimo dodajemo sve potrebne dodatke i aditive.

Važno! Na svakom pakiranju gnojiva naveden je NPK omjer. U vegetaciji koristimo gnojivo s više N komponente dok u cvjetanju koristimo gnojivo s više P K komponente.

Marihuana bi do kraja rasta trebala popuniti GrowBox

Ukoliko vidite da postaje prevelika za growbox u fazi cvatnje– sudara se u rasvjetu ili prerasta rasvjetu, biljku morate trenirati. U fazi cvjetanja se ne savjetuje topiranje i LST već metode poput SuperCroppinga.

Branje

Kada ubrati biljku kanabisa najbolje će pokazati trihomi.

Trihomi

Kanabis ima posebne smolaste izrasline zvane trihomi. Trihomi štite biljku kanabisa od UV zračenja, insekata i prirodnih neprijatelja. Trihomi također štite sjeme koje raste od UV radijacije i vjetra. Medicinski i psihoaktivni elementi kanabisa, terpeni i kanabinoidi, su također sastavni dio trihoma.

Najsigurniji način je provjeravanje miskroskopom! Proučite boju trihoma na headovima. Prozirni trihomi pokazuju da biljka još nije zrela za branje i tako ubrana ne postiže puni potencijal. Također, postoje mliječni i crveni trihomi. Svaka od boja određuje kakav će biljka imati utjecaj pri konzumaciji. Mutni, odnosno mliječni trihomi donose head high dok crveni ili smeđi trihomi donose body high. Ako se biljka bere uz kombinaciju mutnih i smeđih trihoma, dobit će se mix head and body high-a.

Opširnije o branju i kada brati pročitajte ovdje

Sušenje i curing

Nakon što ste ubrali biljku potrebno je poskidati sve veće listove a i one manje bliže cvjetovima. Posložiti ih na mrežu za sušenje ili ih objesiti na štrik tako da se ne dodiruju. Pravilno je sušiti u mraku zbog raspada klorofila ili barem u mračnijem dijelu sobe ili prostora. Mjesto gdje se suši mora biti ventilirano, ali je obavezno izbjegavati direktan udar ventilatora u cvjetove. Ovisno o vlazi i temperaturi sušenje može potrajati 5-7 dana, a nekad i duže.

Kada su cvjetovi optimalno suhi pristupa se metodi cureanja, odnosno zalječivanja cvjetova. Minimalno zalječivanje cvjetova je 1 mj. kako bi se dobio optimalan okus i miris. Što dulje zalječivanje traje, okus i miris postaju čišći zbog manje klorofila. Cvjetovi se stavljaju u staklene posude, koje je potrebno provjetravati narednih dana, kako bi otklonili mogućnost pojave plijesni. Nakon odrađenog zadnjeg koraka, cvjetovi su spremni za konzumaciju.

Zadnje stavke indoor uzgoja su i one najlakše ukoliko imate prave informacije. Pročitajte više o tome kako osušiti marihuanu i nakon toga provesti kvalitetan curing.

 

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.


 

1 Trackback / Pingback

 1. Bili smo na otvorenju GreenDream kanabis shopa u Zaprešiću! - vutropedija.com

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*