Čuvanje kanabisa: Sve što trebate znati!

Kad se spominje čuvanje kanabisa, bitno je znati cilj istoga –  zaštiti milijune sitnih „jastučića“. Voštani jastučići uljne smole luče se s vrha žljezdanih niti koje se nazivaju trihomi. To su mjesta na kojima konoplja proizvodi i čuva svoj lijek.

Sve što se sudari s glavama smole trihoma će ih slomiti. Kad su one slomljene, njihovi terpeni hlape, a kanabinoidi se raspadaju.

Kad sušena konoplja padne na manje od 7% sadržaja vode, ona gubi hlapljiva ulja terpena, aromu i dio svoje djelotvornosti. Jedanput kad se konoplja osuše ne može se rehidrirati u izvorno stanje jer kada terpeni u konoplji ispare oni nestanu.

Zanima vas nešto više o uzgoju marihuane? Pripremili smo vodič baš za vas!

Kako čuvati kanabis?

Odlična metoda za čuvanje kanabisa su vrećice za pečenje.

Kako biste održali cvjetove konoplje i ekstrakte u dobrom stanju, čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu. Za kratkotrajno skladištenje (do 90 dana) preporučuje se temperatura od oko 10 c.

Za dugotrajna skladištenja temperatura treba biti što hladnije. Treba imati na umu da smrznute cvjetove nije dobro odmrznuti i ponovo zamrznuti.

Čuvanje kanabisa se ne smije održavati na višoj temperaturi od 27 c.

Preprodavači često pakiraju konoplju plastične vrećice, pa se ona brzo kvari. Neka ulja koja proizvodi biljka, poput limonena, mogu otopiti plastiku i nataložiti njezine ostatke na preostaloj konoplji.

U tom slučaju bolji izbor su vrećice za pečenje. One su prilično čvrste i sigurne za čuvanje kanabisa s obzirom na to da su namijenjene za visoke temperature. Jedini nedostatak je da ne mogu zaštititi cvjetove i trihome od drobljenja.

Konoplju se preporučuje čuvati u nesavitljivoj, hermetičnoj kutiji koja je otporna na svjetlost. Kutija bi trebala biti kemijski otporna. To uključuje sve što se smatra sigurnim za čuvanje hrane.

Dobar izbor za kutiju je posuda od plastike poput polietilena i polipropilena s hermetičkim poklopcem. Čvrstoća poklopca je važna za čuvanje svježine.

Čuvanje u staklenkama jedna je od najboljih metoda skladištenja sušene konoplje. Moraju biti čiste i imati hermetičke poklopce.

Dobar izbor su i toplinski izolirane torbe jer su hermetične i održavaju svježinu konoplje. Mogu se ponovo zatvoriti da bi se izbacio višak zraka u pakiranju.

Ponovna upotreba kutije

Kutije ili staklenke se mogu ponovo upotrijebiti za čuvanje konoplje. Između korištenja ih je potrebno očistiti.

Kutiju temeljito operite sapunom i vrućom vodom. Nakupine konopljine smole možete ukloniti 91-postotnim izopropilnim alkoholom. Posudu potom isperite vrućom vodom i ostavite da se potpuno osuši prije upotrebe.

Sve dok je korištena kutija ljepljiva od smole, nije čista.

Skladištenje hašiša i kifa

Skladištenje hašiša se može odvijati godinama.

Najbolja metoda je čuvati smolu na hladnom mjestu. Prešani hašiš se može skladištiti godinama u običnom zamrzivaču na -20 c u vakuumiranoj vrećici za čuvanje hrane. Prešanje konopljine smole u hašiš e zapravo pokušaj da se aktivni sastojci sačuvaju od kvarenja.

Zanima li vas kako se proizvodi hašiš?

Hašiš koji nije prešan (kif), osjetljiviji je zato što izolirane žlijezde smole nemaju zaštitu od lomljenja i oksidacije. Da bi se očuvao može se staviti u tamnu, hermetički zatvorenu kutiju.

Skladištenje ulja i tinktura od konoplje

Ulje od konoplje svakako treba čuvati u hladnjaku.

Tinkture su jednostavni izolati konoplje koji nastaju namakanjem biljke u etanolu ili glicerinu određeno vrijeme. Nakon toga se biljna tvar filtrira iz nastale tinkture. One se najbolje skladište u hladnjaku. To će usporiti raspad THC-a i CBD-a.

S vremenom se kanabinoidi otopljeni u etanolu ili glicerinu mogu početi taložiti u otopini i na stijenke bočice. Ponekad je teško vratiti nataložene kanabinoide u otopinu. Pokušajte snažno protresti bočicu jednu minutu prije upotrebe.

Konopljino ulje ili vosak dobiva se ekstrakcijom iz otopina kao što je butan ili korištenjem komprimiranih tekućih plinova poput ugljičnog dioksida.

Njih treba čuvati u hladnjaku da se smanji mogućnost kvarenja i oksidacije.

Najbolje ih je čuvati u zamrzivaču, ali izbjegavajte zamrzavanje, odmrzavanje pa ponovo zamrzavanje. To će ubrzati propadanje. Možete ulje ili vosak podijeliti u nekoliko doza i zamrznuti ih. Odmrznite jednu dozu kada vam zatreba i nastavite je čuvati u hladnjaku dok ju ne potrošite.

Skladištenje jestivih pripravka od konoplje

Pečene namirnice od konoplje poput keksa ili kolača se mogu čuvati u zamrzivaču.

Neki pacijenti uzimaju lijekove od konoplje u prehrambenim namirnicama, poput čokolade, keksa ili bombona. Jestivi pripravci od medicinske marihuane se lako kvare. Ne savjetuje se dugoročno čuvanje jestivih pripravka na sobnoj temperaturi.

Pečene namirnice poput keksa se mogu zamrznuti i ponovo odmrznuti radi upotrebe.

Pečene pripravke od konoplje nije dobro čuvati u hladnjaku jer normalne temperature hlađenja mogu potaknuti rast plijesni na pripravcima.

Tvrdi bomboni imaju dugi rok trajanja, ako su zaštićeni od vlage. Dobro ih je čuvati u dehidriranim paketićima, poput onih u kojima se čuva čips.

1 komentar

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*