Kompletan vodič za uzgoj – Treniranje biljke kanabisa: ‘Low stress i high stress’ treninzi

Nebitno nalazi li se biljka kanabisa u prirodi ili u indoor–u ,  ‘treniramo’ ju kako bi u konačnici dobili veći i kvalitetniji urod. Vrh biljke je najviše izložen svjetlosti, bilo sunčevoj, bilo umjetnoj. Treniranjem želimo i one donje izdanke dovesti na tu razinu.

Tehnike treniranja dijelimo u dvije kategorije:

LST – ne uključuje lom/rezanje/kidanje biljke

HST – uzorkuje lomove/skidanje/vijanja biljke

Cilj treniranja je izmjeniti svojstva biljke tako da ona približno dobije oblik horizontalnog grma. Ukoliko ostavimo konoplju da raste prirodnim tokom, ona će fomirati jednu glavnu granu (cola) koja će rasti koliko može, slično kao kod borova .

LST- Low Stress Training

Kako i samo ime kaže, ovaj način treniranja biljke uzrokuje najmanje stresa biljci.  Savijanjem grana uz pomoć žice ili špage i „spuštanjem“ biljke u vertikalni položaj postižemo optimalnu distribuciju svjetlosti. Grane vijamo kako bi oni izdanci koji do tad nisu bili izloženi svjetlu mogu izrasti u nove grane. LST najbolje funkcionira dok je biljka mlada jer je tada savitljiva. Lagano savijte granu pazeći da ne pukne.

LST se odnosi na metodu treniranja biljke koja joj ne uzrokuje stres, ali zahtjeva više vremena i truda.

Većina profesionalnih uzgajivača koristi kombinaciju LST i topiranja.

LST metodom nastojimo dovesti sve vrhove grana na istu razinu.

royalqueenseeds.com

SCROG – Screen of Green

Način sličan LST  koji koristi mrežu kako bi se stvorio pravilan vodoravni pokrov na biljci. Također, ova metoda uzrokuje minimalno stresa biljci.   Kad neke od grana probiju vrh mreže, jednostavno ju ponovno uvite u mrežu. Time postižete takozvani Screen of Green odnosno zeleni pokrov.

herb.co

SOG – Sea of Green

Metoda Sea of Green je vrlo posebna metoda koja zahtjeva najbviše uloženog vremena i truda. Samo najiskusniji uzgajivači koriste ovu metodu jer zahtjeva kombinaciju puno znanja vezanih za uzgoj. Princip metode je što više klonova koji cvatu na jednoj grani. Time bi se na kraju dobilo više uroda nego li sa nekoliko biljaka koristeći klasičnu metodu uzgoja.

HST – High stress training

High-Stress-Training metode su dobile ime to tome što uzrokuju određenu dozu stresa biljci nakon primjene određene HST metode. One se koriste kod većih uzgoja, posebice outdoor plantaža zbog svoje efikasnosti i efektivnosti. HST metode zahtjevaju puno manje uloženog vremena i materijala u sam proces treniranja biljke.

Topping – Topiranje

Cilj topiranja je iz jednog napraviti više vrhova. Kad biljci odstranimo glavni vrh, nakon nekog vremena iz toga izrastu dva nova vrha. Vrh možete odstraniti vrhovima prstiju ili škaricama. Koristite čiste škare i obavezno operite ruke prije topiranja.

Vrlo je bitno napomenuti da nije dobro koristiti HST metode u svim fazama razvoja marihuane, topirati možete isključivo u vegetacijskoj fazi rasta , dok u kasnijim fazama cvata koristite SuperCropping metodu.

royalqueenseeds

FIM – Fuck I Missed

Dobio je ime tako što je ovo praktički nesupješna varijanta topiranja koja funkcionira bolje, nakon FIM – a nastaju 4 nova vrha. Ovo je jedna od stresnijih metoda te će biljka zasigurno prestati s rastom neko vrijeme nakon primjene ove tehnike .

FIM se ne savjetuje početnicima.

izvor: royalqueenseeds

SuperCropping

Kod problema s visinom u kasnijim fazama rasta, često ne možemo izvoditi klasične metode poput LST i topiranja jer je biljka razvijena i drvenasta. Tada se koristi metoda SuperCropa. Cilj je da  grana „padne“, ali da se ostane držati na glavnoj stabiljci. Prstima lagano pritisnite granu i polaku ju “lomite”. Nakon što se grana savila, ali još se drži na glavnoj stabiljci možete jedino pričekati na reakciju biljke. Nakon nekoliko dana će to mjesto zarasti i odebljati te će se grana ponovno početi okretati prema svjetlosti.

Proces SuperCropping – a se sastoji od „savijanja“ grane – tek toliko da ne pukne.

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*