Bili smo u prvom muzeju kanabisa u Hrvatskoj! Provjerite kako izgleda

Otvoren je prvi muzej kanabisa u Zagrebu

Prije nekoliko mjeseci smo najavili otvorenje prvog kanabis muzeja na području balkana, a taj dan je napokon došao (i prošao), a muzej je službeno otvoren već više od tjedan dana!  Za sve one koji još ne znaju, prvi je ovakvog tipa u regiji i nalazi se u Petrinjskoj 6, odmah nasuprot glavne policijske postaje u Zagrebu.

Ulaznica se može kupiti za 50kn ispred muzeja i u Hemps.hr-u , a ono što će najviše razveseliti sve prave ljubitelje kanabisa je format ulaznica koje su ustvari – rizle s filterima.

 

Ulaznice za muzej kanabisa u Zagrebu
Ulaznice za muzej kanabisa u Zagrebu

Svaki dio muzeja kanabisa govori o nečemu

Svi koji su ga posjetili, uvjerili su se da je uloženo zaista puno truda, a nije se štedilo ni na prostoru. U kanabis muzeju na više od 250 kvadrata prostora i dvije etaže može se vidjeti više od 10 različitih tematskih dijelova – od povijesti kanabisa, uzgoja, djelovanja i rekreativne uporabe do proizvoda od konoplje.

Na muzeju se aktivno radilo pola godine. Osobno sam razvijao tekstove i oni su potkrijepljeni znanstvenim radovima.”, kaže Tvrtko Kračun – osnivač muzeja kanabisa.

Kao uvod u svijet kanabisa, na prvom katu se mogu pronaći paneli s brojnim činjenicama o uzgoju i morfologiji te odlično prezentirana povijest kanabisa kao i njegov utjecaj na industriju u Hrvatskoj i Jugoslaviji tokom zadnjih 100-injak godina.

Prava biljka kanabisa u muzeju kanabisa?

Po nama definitivno najzanimljiviji dio je upravo taj na donjoj etaži gdje se nalazi šator sa svom popratnom opremom, ali i različitim panelima namjenjenim edukaciji onih koje zanima kako biljke izgledaju od klijanja pa sve do berbe te koji su optimalni uvjeti u svakoj od faza uzgoja kanabisa.

“Unutar ovog dijela muzeja su pravi eksponati i profesionalni CoolTube sustavi za ventilaciju”, kaže Tvrko.

Kako bi dočarali atmosferu pravog prostora za uzgoj, u šatoru se nalazi i biljka konoplje nazvana “baka”, koja je do sad služila u industrijskom procesu kloniranja, a svoju mirovinu je odlučila provesti upravo u muzeju.

Ispričana povijest, ali i budućnost kanabisa

Na gornjem katu posjetitelji mogu pronaći brojne zanimljive priče i anegdote vezane za kanabis, ali i što nam donosi budućnost te na koje sve načine možemo koristiti ovu svestranu biljku. Oni koji još nisu upoznati sa “stručnim” pojmovima poput endokanabinoidnog sustava, kanabinoida ili terpena, sve to mogu saznati u “medicinskoj” sobi u muzeju.

Također, kroz te tri tematski zasebno uređene prostorije na gornjem katu muzeja možete vidjeti koje su to sve koristi kanabisa u medicini i industriji s pravim primjercima poput Bioblok-a, saznati sve o uporabi kanabisa od rane povijesti te otvoriti vidike primjerima i pričama iz drugih zemalja koje su legalizirale kanabis.

Na gornjoj etaži je dio posvećen i znanstvenim činjenicama (istraživanjima) vezanim za kanabis koja potvrđuju pozitivna djelovanja kanabisa na čovjeka, ali i ona negativna.

Kako se u muzeju između ostalog govori o budućnosti i pozitivnim iskustvima država koje su u potpunosti legalizirale kanabis, u muzeju nastavljaju s “politikom” besplatnih ulaznica svim zaposlenima u MUP-a.

To radimo upravo zato što želimo da se sagleda šira slika i da se vidi prava povijest biljke. Sve je to u svrhu toga da damo pozitivan doprinos jednom kad dođe do odlučivanja o “slobodi” odnosno legalizaciji, kaže Tvrtko.

Uskoro kanabis radionice i kanabis dokumentarci na otvorenom

Iz muzeja nisu samo stali na eksponatima, već žele uključiti i širu zajednicu u svijet kanabisa. Uskoro planiraju različite radionice na temu uzgoja i prerade konoplje, ali i poneka filmska događanja.

Čim krenu topliji dani, bit će moguće održati razne radionice, panel rasprave, ali i prikazivanje i nekih dokumentaraca, kaže Kračun.

Ostatak slika pogledajte niže:

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*