PRVA DRŽAVA U EUROPI: Malta prije Njemačke u potpunosti legalizira kanabis

Trenutak koji smo svi čekali! Malta je službeno na korak od toga da postane prva europska država gdje je kanabis legalan za osobnu/rekreativnu upotrebu. Iako se mislilo da će Njemačka biti prva, danas je u parlamentu je održano konačno glasovanje o potpunoj reformi politike kanabisa, a prijedlog je usvojen s 36 glasova za i 27 protiv. Još se samo čeka ceremonijalni potpis predsjednika i zakon stupa na snagu.

Novi pogled na kanabis

Osobe će moći legalno posjedovati do sedam grama marihuane bez straha od kršenja zakona. Naravno, ukoliko postoji sumnja da se radi o preprodaji, policija ima pravo uhititi osobu. Za posjedovanje više od sedam grama osobi će se suditi pred takozvanim “povjerenikom za pravosuđe”, a ukoliko se osoba proglasi krivom za preprodaju, bit će kažnjena simboličnom novčanom kaznom u iznosu od pedeset do sto eura.

Zabranjeno konzumiranje u javnosti

Neće biti dopušteno pušiti/konzumirati kanabis u javnosti osim ako je to iz zdravstvenih razloga. Za pušenje u javnom prostoru slijede kazne veće od 200 eura, a za pušenje pred maloljetnicima od 300 do 500 eura.

Što je s uzgojem?

Nova legislativa dopušta dopušta uzgoj do četiri biljke kanabisa, bez obzira na broj ljudi koji žive u domaćinstvu. Međutim, uzgajivačima nije dopušteno posjedovati više od 50 grama kanabisa. Hoće li se to provoditi ili ne, ostaje za vidjeti, no policiji će biti dopušteno zaplijeniti kanabis ako je prekoračena granica od 50 grama.

Sjeme se može kupiti od licenciranih udruga za kanabis.

Kanabis udruge

Udruge za kanabis bit će osnovane prema novom zakonu za distribuciju kanabisa ili sjemena za uzgoj. Tamo će članovima udruge biti dopušteno kupiti do sedam grama kanabisa u jednom danu, ali manje od 50 grama tijekom kalendarskog mjeseca. Također, svaki član smije kupiti najviše 20 sjemenki mjesečno.

Vrlo je bitno napomenuti da udruge ne smiju imati više od 500 članova te će biti zabranjena promocija/reklamiranje usluga. Znakovi, riječi ili dizajn koji asociraju na kanabis neće biti dopušteni izvan prostorija udruge, a one moraju biti udaljene najmanje 250 metara od škola, klubova ili centara za mlade.

Kako Malta privlači investicije u tržište medicinskog kanabisa?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*