Hempcrete: Gradnja sa betonom od konoplje

Današnji svijet teži prema održivom razvoju i čeka ga neizbježna bitka s globalnim zatopljenjem, a kao dio cjelokupnog rješenja se pojavila i konoplja. Osim što ima potencijala u gotovo svakoj industriji, može se koristiti čak i kao građevinski i izolacijski materijal kod izgradnje kuća, zgrada i sl.

Poznato je da gradnja troši oko 40% svjetske globalne energije, 25% globalne vode i 40% globalnih resursa. Ta se potrošnja može drastično smanjiti zamjenom mineralnih spojeva onim biljnima poput konoplje.

Povijest Hempcrete-a

Konoplja je već duži niz godina utkana u živote ljudi, a povijesno je bila vrlo značajna u različitim industrijama, no budućnost joj je definitivno u gradnji.

Povijest nalaže da su ju Gali prije 2000 godina prvi koristili kod gradnje mostova i izolacije u domovima, a navodno je gradnja s konopljom bila vrla popularna i u Japanu u to doba.

Japanska kuća sagrađena materijalima od konoplje
Kuća stara 300 godina sagrađena materijalima od konoplje u Japanu

Iako se koristi kod gradnje od “pamtivijeka”, on danas nosi vrlo moderno globalno prihvaćeno ime – Hempcrete, što dolazi od hemp (hr. konoplja) + concrete (hr. beton).

Hempcrete, u ono vrijeme “žbuka” na bazi konoplje vrlo slična sastavu Hempcretea kakvom ga danas poznajemo, je razvijen u Francuskoj sredinom 1980-ih, u vrijeme kad se tražila zamjena za cement kojim su popravljani ratom oštećeni zidovi u srednjovjekovnim zgradama.

Tad je diljem Europe rasla svijest o šteti koja je nanesena u poslijeratnom razdoblju popravcima običnim cementom bez drugih materijala u smjesi. Korištenjem gotovo čistog cementa, zgradama se nije dalo da “dišu” što je uzrokovalo nakupljanje vlage i plijesni te pucanje zidova.

Hempcrete je postao šire prepoznat u zadnjih 15-ak godina, kad su se nakon “prestanka prohibicije” intenzivirala istraživanja na istome, a danas glasi kao jedna od ozbiljnijih konkurencija betonu i mnogim izolacijskim materijalima.

Što je Hempcrete?

Jednostavno rečeno, Hempcrete je biokompozit načinjen od unutarnje drvne jezgre od sječke konoplje i veziva koje je najčešće na bazi vapna jer se konoplja s njim izvrsno povezuje.

Upravo ta razlika čini konoplju boljom u ovom segmentu od ostalih prirodnih materijala/vlakana, a kako bi se dobilo na nosivosti blokova ponekad se za vezivo koristi i cement.

Hempcrete blokovi se najviše koriste za konstrukciju rezidencijalnih kuća, apartmana i industrijske pregrade kako bi se poduplali zidovi radi  izolacije.

 

Zašto koristiti Hempcrete blokove?

Hempcrete blokovi se mogu koristiti kao pregradni konstrukcijski materijal uz kostur građevine od konvencionalnih materijala ili kao zidna i stropna izolacija.

Danas se najviše koristi kao izolacijski materijal kod gradnje rezidencijalnih kuća, apartmana i industrijskih pregrada, ali i kod niskogradnje drvenih/eko objekata (zidovi).

  • Izvrstan je regulator i izolator temperature
  • Regulira vlagu, iznimno je “prozračan” materijal
  • Odlična zvučna izolacija
  • Teško gori i otporan su na visoke temperature
  • 100% su biorazgradiv, svi materijali kod proizvodnje dolaze iz prirode 

Uz Hempwood, drvo na bazi konoplje, bi se moglo u potpunosti zamijeniti konvencionalne građevinske materijale i time smanjiti negativne učinke koje ova industrija ima na prirodu i okoliš.

Regulacija temperature

Blokovi od konoplje prirodno reguliraju temperaturu unutar prostora tako što ravnomjerno šire akumuliranu toplinu i održavaju konstantnu temperaturu.

Ovakav tip izolacijskog bloka tijekom zime štiti od hladnoće tako što se toplina zadržava u kući, a tijekom ljeta je koristan jer ne dolazi do pregrijavanja prostora, a hladan zrak se zadržava u njemu.

Regulacija vlage

Zahvaljujući visokoj propusnosti, održavaju zdravu klimu i optimalnu vlažnost u unutrašnjosti prostora – omogućava prostoru da “diše”.

Mogu biti vrlo korisni kod zahvata gdje već postoje problemi s vlagom:

  • Renovacija i izolacija starih zgrada, stare opeke i vlažnih zidova
  • Izolacija zidova na kojima se nalazi drvo kako bi se spriječila kondenzacija u prijelaznim područjima između materijala
  • Regulaciju vlage gdje je razina vlažnosti visoka (muzeji, arhivske sobe, sportske dvorane, bazeni i itd.)

Akustična izolacija

Bilo da se koriste za vanjske zidove ili unutarnje pregrade, vanjska buka, ali i buka između prostorija će biti manja.

Zbog svoje gustoće i specifične strukture pružaju visoko kvalitetnu izolaciju od buke.

Otpornost na temperaturu

Hempcrete blokovi su vrlo otvorni na vanjsku temperaturu i teško gore. Pokazuju dobra svojstva kod pojave vatre te sprječavaju da se požar proširi (otpor traje 2 sata).

100% prirodni i biorazgradivi

Zadovoljavaju sve zahtjeve današnjeg održivog razvoja i proizvode se koristeći 100% prirodne materijale (konoplja i vapnenac).

Hempcrete u Hrvatskoj

Kako je Hempcrete vrlo “mlad” proizvod i Hrvatska već tradicionalno nije “oaza” za poduzetnike, ne možemo ni očekivati nekolicinu poduzeća koja se bave ovime, ali jedna tvrtka se već izdvojila na tržištu.

BIOBLOK se kao jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj, ali i u svijetu odvažila na ovakav revolucionaran potez – proizvodnju građevinskog materijala baziranog na konoplji.

Vlasnik Marijo Franić ima vrlo zacrtan cilj, naime to je čovjek kojemu je cilj izbaciti toksičnost iz gradnje odnosno eliminirati sve što negativno utječe na prirodu i čovjeka.

Više pogledajte u videu ispod:

Iz BIOBLOKA kažu:

“Sve više i više studija pokazuje da građevinski materijali izravno utječu na zdravlje ljudi. U biobloku se bavimo najkritičnijim pitanjima s kojima se susreće najugroženija populacija. bioblok pokušava stvoriti svijest o otrovima koji su često nevidljiv dio materijala i unutrašnjosti.

Kemikalije poput formaldehida (poznati karcinogen) i hlapljivih organskih spojeva (spojevi koji postaju pare i prenose opasne kemikalije u zrak) često se nalaze u uobičajenim proizvodima koji se koriste u unutrašnjosti.

Osnovna misija biobloka je dvostruka:

Prikazuje izbor materijala za koje znamo da su zdraviji, te da educira o tome što čini ove materijale boljim izborom. Od podova, lakiranja do izolacije, laboratorij je posvećen tome da svaki dio dizajna interijera bude odgovoran za doprinos zdravijem (i održivijem) prostoru.

Ukoliko imate projekt za koji razmatrate krenuti u smjeru održivog i zdravog slobodno se javite, savjetujemo i dolazimo zajedno do riješenja putem edukacije o zdravim i održivim materijalima!”

Hempcrete u Francuskoj i Velikoj Britaniji

U Francuskoj već postoji veliki broj kuća koje su izgrađene uz pomoć Hempcrete-a, dok se u Velikoj Britaniji taj broj drastično povećava. Uzrok tome je definitivno niz pogodnosti koje nudi ovaj prirodni i ekološki prihvatljiv građevinski materijal.

Ono što je značajno za ovu industriju, jest da su Francuzi nakon nekoliko tisuća izgrađenih objekata pozitivno ocijenili prethodno spomenute prednosti i naglasili kako je ovakva vrsta gradnje iznimno važna za budućnost i očuvanje okoliša.

U Velikoj Britaniji je val izgradnje krenuo nekoliko godina nakon Francuske. Britanci su prije imali manji udio konoplje u građevinskom sektoru od Francuza, no taj je broj danas puno veći jer je materijal sve pristupačniji i jeftiniji.

Zahvaljujući ovakvoj vrsti izgradnje izgrađeno je skladište  pivovare Adnams te je poznata po zelenom krovu koji je načinjen od 90.000 blokova od konoplje.
Zahvaljujući ovakvoj vrsti izgradnje izgrađeno je skladište pivovare Adnams koja je poznata po zelenom krovu ispod kojeg se nalazi 90.000 hempcrete blokova od konoplje.

Za ovu zgradu u Velikoj Britaniji je iskorištena sva konoplja iz usjeva tvrtke te je to ujedno i najveća zgrada izgrađena uz pomoć konoplje.

Vlasnici pivovare su također potvrdili učinkovitost svih spomenutih prednosti blokova od konoplje (regulacija topline i vlage, akustična izolacije i itd).

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*