Terpeni: Što su i čemu služe?

Terpeni su zaslužni za miris i okus konoplje

Terpeni su zaslužni za miris i aromu mnogih biljaka pa tako i instančanih nota koje osjetimo kod kanabisa. Razlike između mirisa i okusa pojavljuju se zbog različitih koncentracija određenih terpena, upravo zato su neke biljke/sorte slađe našim osjetilima, neke su više “spicy”, a neke mogu mirisati poput voća ili sira.

Kako smo napomenuli, terpeni se nalaze u svakoj biljci, ali u kanabisu imaju puno složeniju ulogu.

U ovom članku ćemo objasniti karakteristike najčešćih terpena, njihova najvažnija svojstva te kako utječu na tijelo.

Što su terpeni?

Terpeni (eng. terpenes) su aromatske molekule iz skupine ugljikovodika koje se nalaze u gotovo svim vrstama biljaka, a odgovorne su za aromu i miris svih biljaka. Terpeni postoje s razlogom, a jedna od glavnih uloga terpena u prirodi je odbijanje grabežljivaca i ostalih nametnika.

enciklopedija.hr:

terpeni (prema terpentin), hlapljivi nezasićeni ugljikovodici ugodna mirisa. Ubrajaju se u tzv. jednostavne lipide, a sastoje se od izoprenskih jedinica, CH2=C(CH3)–CH=CH2. Monoterpeni sadrže dvije izoprenske jedinice (C10H16), seskviterpeni tri (C15H24), diterpeni četiri (C20H32), itd. U širem smislu, terpeni obuhvaćaju i više polimere i od terpena izvedene spojeve koji sadrže kisik (terpenoidi). Terpeni se nalaze u mnogim eteričnim uljima; uključuju vitamine A, E i K, karotenoide te fitol (sastojak klorofila). Znanstveno su i tehnički vrlo važni jer su karakteristični proizvodi životnih procesa i sastojci većine prirodnih i umjetnih mirisnih tvari. Mnogi su važni u medicini (npr. borneol, geraniol, kamfor, linalol, mentol, limonen, pinen); rabe se u mirisima te kao dodatci hrani (začini).

Primjerice, začini poput papra, ružmarina, origana koje koristimo u kuhanju imaju posebne arome upravo zato što sadrže određene koncentracije terpena u sebi.

Uloga terpena u kanabisu

Kanabis može imati do 120 različitih terpena, od kojih se njih 100 ne nalazi u niti jednoj drugoj biljci, već isključivo u kanabisu. Svaka različita vrsta ima različitu koncentraciju terpena, što rezultira velikim razlikama između okusa, arome i učinaka.

Terpeni ne utječu samo na okus i aromu, već utječu i na djelovanje kanabisa. Donedavno se smatralo da su isključivo kanabinoidi odgovorni za djelovanje kanabisa, no ustanovilo se da terpeni djeluju u kombinaciji s njima i pojačavaju njihov učinak.

Terpeni se koriste i kao dodatan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima

Dvije vrste kanabisa s istim kanabinoidima, ali s različitim terpenima mogu imati različito djelovanje.

Neki terpeni nadopunjuju kanabinoide tako da im omogućuju lakši ulaz u krvotok, poput mircena koji povećava staničnu propusnost i apsorpciju kanabinoida u tijelo.

Primjerice, limonen djeluje na proizvodnju serotonina što utječe na raspoloženje, tako da vrste kanabisa s visokim koncentracijama limonena često imaju “uplifting” efekt odnosno podiožu razinu raspoloženja kod osoba.

Terpeni su sastavni dio svih biljaka i mogu djelovati na raznja zdravstvena stanja kod ljudi

Najčešće vrste terpena u prirodi

Mircen: Terpen s tropskim voćnim notama

Mircen (Myrcene) se nalazi u biljkama poput citrona, lovora i mirte – biljci iz porodice mirtovki po kojem je ovaj terpen dobio ime. Ima zemljastu i mošusnu aromu s notama tropskog voća.

Posebnost mircena je u tome što povećava apsorpciju kanabinoida, čime se omogućuje puno brži i intenzivniji učinak.

Miris manga često podsjeća na terpenski miris mircena.
Aroma mircena mnoge asocira na miris tropskog voća, posebica manga. Izvor: unsplash

Iako ova vrsta terpena nije toliko poznata, nalazi se u najvećim koncentracijama upravo u kanabisu, ponekad je to i više od 65% sadržanih terpena, što je primjetno u vrstama poput Skunka, White Widow-a ili Kush porodice.

Vrlo je efikasan kao prirodni sedativ, kod liječenja upala i kronične boli, te se u nekim slučajevima preporučuje kod sekundarnih nuspojava kemoterapije, ali i nesanice.

Limonen: Jedan od zastupljenijih terpena u citrusima

Limonen (Limonene) se nalazi u velikim koncentracijama u citrusnim biljkama, a upravo je po limunu i dobio ime. Njegova ljekovita svojstva uključuju dokazano antibakterijsko i antifungalno djelovanje, a poznato je i da djeluje na serotonin, što ga čini sjajnim u borbi protiv depresije ili stresa jer podiže razinu energije u tijelu.

Drugi je najčešći terpen u biljci kanabisa, a nalazi se uglavnom u vrstama kanabisa poput Lemon-a, po čemu su sorte iz te porodice dobile ime. Većina vrsti s nazivom “lemon” ili “acid” obično sadrže visoke koncentracije Limonena.

Sabinen: Terpen paprene arome

Sabinen (Sabinene) spada u skupinu bicikličnih monoterpena. Nalazi se u mnogim biljkama, primjerice u hrastu, ali je najviše poznat po svojoj koncentraciji u papru te je upravo on zaslužan za istančanu “paprenu” aromu.

Zbog antibakterijskih i antiupalnih svojstava, poznat je po svojoj ulozi u liječenju kožnih bolesti. Može se pronaći u visokim koncentracijama kod nekih vrsti kanabisa poput Ultra Haze i Super Silver Haze.

Beta-Kariofilen: Terpen koji djeluje na receptore

Beta-Kariofilen (Beta-caryophyllene) nije toliko često zastupljen u prirodi, ali je mnogo poznatiji od ostalih jer je jedini sposoban doprijeti do kanabinoidnih receptora, posebice CB2 receptora.

Ima svojstva ublažavanja boli, kao i sposobnost djelovanja na anksioznost, a može se koristiti i za liječenje ovisnosti od alkohola i duhana. Ima začinjenu, snažnu aromu sličnu cimetu.

Bisabolol: Poznati miris kamilice

Ovaj terpen je najznačaniji za miris kamilice gdje i pronalazimo visoke koncentracije ovog terpena. Najviše se koristi kod proizvodnje različitih krema za lice za efekt “utegnute i mlađe” kože jer daje gipkost i smanjuje ljuštenje površinskih slojeva kože, a odličan je za masnu i nečistu kožu.

U kamilici možemo pronaći brojne terpene, ali bisabolol je najčešći terpen u toj biljci
Kamilica sadrži visoke koncentracije bisabolola. Izvor: Unsplash

Koristi se dodatak u “prirodnim” dezodoransima, pastama za zube i mnogo drugih kozmetičkih proizvoda. Najbitnija karakteristika Bisabolola je izraženo antioksidativno i antiupalno djelovanje koje može pomoći kod upalnih procesa na koži ili bolova u tijelu izazvanih upalama.

Linalol: Zaslužan za bazni miris kanabisa

Linalol (Linalool) je terpen koji spada u skupinu monoterpena, a zaslužan za poseban bazni miris kanabisa lako prepoznatljivog u svakoj vrsti kanabisa. U prirodi se najviše povezuje s mirisom lavande, a može se pronaći i u cimetu temetvici, ali u puno manjim koncentracijama.

Zbog smirujućeg djelovanja koristi se za borbu protiv depresije, artritisa i nesanice, ali i mnogih drugih stanja.

Humulen: Pivski terpen

Humulen (Humulene) se u prirodi najviše istančao u hmelju pa tako i indirektno određuje aromu i okus svima poznatom piću – pivu. Ima zemljastu i blago začinjenu aromu zaslužnu za karakterističan miris hmelja (lat. Humulus lupulus) po kojem je dobio ime, ali i njegovom biljnom rođaku iz porodice Cannabeceae – kanabisu.

Humulen je jedan od terpena kojeg pronalazimo u hmelju
Hmelj sadrži izrazito visoke koncentracije Humulena. Izvor: Unsplash

Nakon nekolicine provedenih istraživanja na različitim biljkama koje sadrže visoke koncentracije ovog terpena poput hmelja, ginsenga i crnog papra, dokazano je da Humulen ima odlična antiupalna i analgetska svojstva.

Alfa i Beta-pinen: Terpen koji je odredio miris borovine

Alfa i beta pinen su najčešći terpeni u prirodi, a ime ovih terpena dolazi od latinskog pine, pinus – naziv za porodicu borova kojoj upravo ovi terpeni daju karakterističan i široko poznat miris borovine. Osim što ove terpene u prirodi najviše pronalazimo kod različitih vrsta borova, mogu se pronaći u nešto većim koncentracijama u ružmarinu te peršinu.

Ovi terpeni djeluju pozitivno na pluća ljudi tako da šire bronhije i olakšavaju disanje, a često se koriste u pripravcima kod pojave astme i drugih problema s plućima. Kod kanabisa, poznata su po svojoj većoj koncentraciji u vrstama poput Gorilla Glue, Jack Herer ili Skunk-a.

Alfa i beta pineni su terpeni zaslužni za miris bora i nekih sorti kanabisa
Alfa i Beta pineni su zaslužni za miris borovine.

Terpeni kao lijek iz prirode

Ovo je samo nekoliko od više stotina terpena koji postoje u prirodi, gotovo svaki ima zasebno djelovanje koje najčešće pozitivno po osobu.

Od nesanice, depresije, bakterijskih infekcija i mnogih drugih zdravstvenih problema, terpeni se pokazuju kao odlično i potpuno prirodno rješenje. Imajući na umu ozbiljnost situacije te uz prethodno savjetovanje s liječnikom, terpeni mogu nekima biti od velikog značaja kod smanjenja mnogobrojnih tegoba.

Terpeni se mogu kupiti kao sastojak nekih proizvoda ili u obliku otopina u nekolicini online trgovina ili ljekarni.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*