Terpeni: Sve o mirisu i okusu kanabisa

Terpeni su zaslužni za miris i okus konoplje

Miris kanabisa je poseban i za to su zaslužni upravo terpeni. Karakteristična aroma svake vrste kanabisa prodire i ispunjava svaku prostoriju. Miris uvelike ovisi o vrsti kanabisa , neke su slađe, neke su više začinjene, a neke mogu mirisati poput voća ili sira.

Razlike između mirisa i okusa pojavljuju se zbog različitih koncentracija terpena u kanabisu – terpeni se između ostalog mogu naći u svakoj biljci, ali u kanabisu imaju puno složeniju ulogu.

U ovom članku ćemo objasniti neke od najčešćih terpena u kanabisu i njihova najvažnija svojstva te kako utječu na tijelo.

Što su terpeni?

Terpeni su aromatske molekule iz skupine ugljikovodika koje se nalaze u gotovo svim vrstama biljaka, odgovorne su za aromu i miris biljaka, a jedna od glavnih uloga je odbijanje grabežljivaca i povećanje prinosa.

Začini koje koristimo u kulinarstvu imaju posebne arome upravo zato što sadrže određene koncentracije terpena u sebi.

Kanabis može imati do 120 različitih terpena, od kojih se njih 100 ne nalazi u niti jednoj drugoj biljci, već isključivo u kanabisu. Svaka različita vrsta ima različitu koncentraciju terpena, što rezultira velikim razlikama između okusa, arome i učinaka.

Terpeni ne utječu samo na okus i aromu, već utječu i na djelovanje kanabisa, kao i na djelovanje kanabinoida.

Donedavno se smatralo da su isključivo kanabinoidi odgovorni za efekte kanabisa, no danas možemo potvrditi da terpeni djeluju u kombinaciji s njima i pojačavaju njihov učinak. Dvije vrste s istim kanabinoidima, ali s različitim terpenima, mogu imati različite efekte.

Terpeni nadopunjuju kanabinoide tako da im omogućuju lakši ulaz u krvotok. Neki od terpena imaju specifičniji učinak, poput mircena koji povećava staničnu propusnost i apsorpciju kanabinoida.

Limonen djeluje na proizvodnju serotonina, što utječe na raspoloženje, tako da vrste s visokim koncentracijama limonena daju “uplifting” efekte.

 

Terpeni: Top 6 Vrsta

Mircen

Mircen se nalazi u nekolicini biljaka poput  citrona, lovora i mirte – biljci iz porodice mirtovki po kojem je ovaj terpen dobio ime.

Iako ova vrsta terpena nije toliko poznata, nalazi se u najvećim koncentracijama u kanabisu, u postocima od gotovo 65%, a posebice u vrstama poput Skunka, White Widow-a ili Kush-a.

Ima uglavnom zemljane i mošusne arome, s naznakom voća. Mircen povećava apsorpciju kanabinoida, čime se omogućuje puno brži i intenzivniji učinak.

Vrlo je efikasan kad se radi o liječenju upala i kronične boli, te se visoko preporučuje kod liječenja sekundarnih nuspojava kemoterapije.

 

Limonen

Nalazi se u velikim koncentracijama u citrusnim biljkama, a drugi je najčešći terpen u biljci kanabisa. Nalazi se uglavnom u vrstama poput Lemon-a, po čemu su sorte iz te porodice dobile ime. Većina vrsti s nazivom “lemon” ili “acid” obično sadrži visoke koncentracije Limonena.

Njegova ljekovita svojstva uključuju antibakterijske i antigljivične učinke – te glasi kao dobar alat za borbu protiv tumora. Djeluje i na serotonin, što ga čini sjajnim u borbi protiv depresije ili stresa.

SPONZORIRANO

sponsored

 

Limonen je jedan od nazaslužnijih terpena za citronski miris i okus

Sabinen

Sabinen spada u skupinu monocikličnih terpena. Nalazi se u mnogim biljkama, a posebice u hrastu. Sabinen se također nalazi u biljci papra, te mu daje karakterističnu ljutinu i miris. Možemo ga pronaći u velikim koncentracijama kod vrsti poput Ultra Haze-a i Super Silver Haze-a.

 

Beta-Kariofilen

Ovaj terpen nije toliko čest, ali je mnogo poznatiji od ostalih, jer je jedini sposoban doprijeti do naših kanabinoidnih receptora, posebice CB2.

Ima svojstva ublažavanja boli, kao i sposobnost utjecaja na anksioznost – može se koristiti i za liječenje ovisnosti od alkohola i duhana. Ima začinjenu, snažnu aromu sličnu cimetu.

 

Linalol

Linalol je jedan od terpena kanabisa koji najviše utječu na miris – ovo je terpen koji kanabisu daje poseban miris kojeg svatko može prepoznati.

Može se naći i u cimetu, lavandi i metvici, ali s manjim postotkom. Koristi se za borbu protiv depresije, artritisa, nesanice, depresije, pa čak i karcinoma.

 

Alfa / Beta-pinen

Ova dva terpena poznata su po svojoj prisutnosti u vrstama poput Gorilla Glue , Jack Herer ili Skunk-a. Nalazi se u borovima, a može se naći u ružmarinu i peršinu.

Širi bronhije i olakšava disanje – a može se koristiti i za borbu protiv astme.

Alfa i beta pineni su terpeni zaslužni za miris bora

 

Ovo je samo jedan dio od 100 terpena koji se nalaze kanabisu – informacije o terpenima te koja svojstva imaju omogućavaju pojedincima odabir optimalne rekreativne ili medicinske vrste.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*