Konopljino ulje za gastritis: Djelovanje i istraživanja

Konoplja je odličan lijek koji će učinkovito smanjiti mučninu i povraćanje, što su glavni simptomi gastritisa

Konopljino ulje je prirodni lijek koji ima cijeli niz prednosti za vaše zdravlje. Kod problema s probavnim sustavom, a posebice gastritisom, ulje konoplje se pokazalo vrlo učinkovito.

Što je gastritis?

Gastritis je upala sluznice želuca koja se očituje bolovima u trbuhu, smanjenim apetitom, mučninom i povraćanjem, a ukoliko bolest postane kronična, može doći i do anoreksije.

Gastritis je upala sluznice želuca koja se očituje bolovima u trbuhu, smanjenim apetitom, mučninom i povraćanjem.
Pexels

Na pojavu gastritisa mogu utjecati fizički, biološki, kemijski i psihološki agensi:

  • infekcija Salmonellom, Clostridiumom, Helicobacter plyorijem
  • velike količine lijekova
  • nepravilno obrađene namirnice
  • konzumacija alkohola i cigareta
  • neuravnotežena prehrana
  • posljedica stresa i drugih bolesti

Konopljino ulje – sastav i učinak

Konopljino ulje ima savršen omjer Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina ( 3:1 ) te se u samo jednoj dozi konopljinog ulja ispunjava optimalni dnevni unos masnih kiselina.

Ljekovitost konopljinog ulja: Odličan izvor esencijalnih masnih kiselina

Osim toga, konopljino ulje u svome sastavu sadrži topiva i netopiva vlakna te visoki postotak Gama-linolenske kiseline. Istraživanja su dokazala kako upravo Gama-linolenska kiselina ima snažno antiupalno djelovanje na ljudski organizam.

Visoki postotak vlakana, 20% topivih vlakana i 80% netopivih vlakana poboljšava probavu i snižava loš kolesterol.

Konoplja u svom sastavu sadrži terpene – molekule koje imaju antiupalno djelovanje.

Terpeni: Sve o mirisu i okusu kanabisa

Utjecaj konopljinog ulja na gastritis

Masne kiseline pomažu kod razvoja dobrih bakterija u flori probavnog sustava te smanjuju upale, poboljšavaju probavu i pomažu imunitetu. Već spomenute, Omega-3 i Omega-6 masne kiseline sintetiziraju spojeve eikosanoida koji reguliraju crijevnu floru i reguliraju izlučivanje hormona i probavnih tekućina.

Eikosanoidi imaju snažno antiupalno djelovanje kojim učinkovito smanjuju upale u probavnom traktu. Također, učinkovito djeluju na upalne poremećaje crijeva, ali i želuca.

Gastritis je upalno stanje sluznice želuca, a konzumacijom konopljinog ulja mogu se smanjiti upale što može direktno/indirektno djelovati na simptome gastritisa.

Konopljino ulje smanjuje simptome gastritisa

Konoplja je odličan lijek koji će učinkovito smanjiti mučninu i povraćanje, što su glavni simptomi gastritisa. Endokanabinoidni sustav se u ljudskom organizmu aktivira konzumiranjem konopljinog ulja koji je zaslužan za kontroliranje mučnine i povraćanja.

Masne kiseline pomažu u razvoju dobrih bakterija u flori probavnog sustava te smanjuju upale, poboljšavaju probavu i pojačavaju opći imunitet organizma
Pexels

Gubitak apetita također je jedan od simptoma gastritisa, na koje konopljino ulje pozitivno djeluje. Reguliranjem hormona potiče se pravilna probava, poboljšava se apetit ali i regulira razina šećera u krvi što dovodi do pravilne raspodjele energije i potrebe za hranjivim tvarima.

Osim gubitka apetita, poremećaji u raspoloženju su također simptomi koji uzrokuju pojavu gastritisa. Glavni simptomi koji su vezani uz raspoloženje su anksioznost, depresija i stres.

Antiupalno djelovanje konopljinog ulja

Glavni uzrok gastritisa je upala sluznice želuca, konoplja svojim antiupalnim djelovanjem učinkovito djeluje na ovaj uzrok. Istraživanja su dokazala kako je antiupalno djelovanje konopljinog ulja iznimno snažno.

Endokanabinoidni receptori se nalaze u cijelom tijelu te utječu na cijeli niz upalnih stanja koja se mogu pojaviti u organizmu. Receptori CB1 se nalaze u mozgu i sluznici probavnog sustava te se aktiviraju konzumacijom konopljinog ulja. CB1 receptori aktivacijom započinju uravnoteženje bakterija i potiču proizvodnju dobrih bakterija.

1 komentar

  1. ULJE INTERESUJE ME ULJE VRSTA KOJA DAJE MNOGO SEMENA I DA LI MOŽE DA SE VRŽI KOMBAJNOM POLAKO KAD SAZRI –

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*