Sjeme i ulje konoplje: Poslastica za ptice

Konopljine sjemenke preporučuje se dodati hrani za ptice ako je ptica bila bolesna i mora povećati težinu te osnažiti imunitet i povratiti energiju.

Hrana za ptice mora biti raznovrsna, izbalansirana u postotku namirnica koje im se nude i naravno, prirodna. Konoplja je odličan dodatak prehrani ptica, osim što se pticama mogu ponuditi konopljine sjemenke (srca), može im se dati i konopljino ulje.

Konoplja je iznimno važna biljka u prehrani ptica. Većina mješavina za ptice u svome sastavu sadrži upravo sjemenke konoplje. Sjemenke konoplje možemo pronaći u hrani koja je namijenjena papigašicama (veće papige), papagajima (srednje i neke male vrste) i nimfama.

Sjemenke konoplje su svojim nutritivnim sastavom u većinskom postotku izgrađene od omega 3 i omega 6 masnih kiselina.
Pexels

Male vrste, kao što su tigrice ne mogu oguliti sjemenke konoplje koje su relativno velike za njih. Kada su tigrice u pitanju, ove sjemenke često ostanu netaknute. No postoje iznimke te manje ptičice koje znaju oguliti velike sjemenke također uživaju u konoplji.

Konopljine sjemenke

Kada govorimo o postotku u kojemu možemo pronaći sjemenke konoplje u mješavini hrane za ptice, treba obratiti posebnu pažnju. Kod malih vrsta kao što su tigrice, postotak konopljinih sjemenki u ukupnoj težini mješavine hrane ne smije biti veći od pet posto.

Sjeme industrijske konoplje: Nutritivne vrijednosti i koristi

Potrebno je paziti na količinu konopljinih sjemenki u prehrani ptica zbog nutritivnog sastava sjemenki konoplje.

sjemenke konoplje su najbolja opcija kada je hranjenje ptica u pitanju.
Pexels
Hrana za ptice – Savjet! Kako pomoći malim vrstama ptica konzumirati sjemenke konoplje Preporučenu dozu konopljinih sjemenki potrebno je staviti u papirnatu vrećicu i iz nje ispuhati zrak. Prijeći kuhinjskim valjkom preko vrećice. Na ovaj način će se slomiti ljuska i tako će se omogućiti i manjim vrstama da same do kraja očiste i pojedu sjemenku konoplje.

Sjemenke konoplje su svojim nutritivnim sastavom u većinskom postotku izgrađene od omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Konopljine sjemenke preporučuje se dodati hrani za ptice ako je ptica bila bolesna i mora povećati težinu te osnažiti imunitet i povratiti energiju.

Prema knjizi Paul J. Baicich, Carol L. Henderson i Margaret A. Baker ”Hranjenje divljih ptica u Americi: kultura, komercijalizacija i konzervacija” sjemenke konoplje su najbolja opcija kada je hranjenje ptica u pitanju.

Prednost se daje konoplji od samog početka, od uzgoja koji je za konoplju puno jednostavniji budući da je puno otpornija od trenutno najpopularnije hrane za ptice, suncokreta. Konopljine sjemenke su nutritivno vrijedne kao i suncokret no velika prednost im je otpornost zbog kojeg se kod konoplje ne koriste pesticidi.

Kako napominju, upravo su pesticidi u zadnjih 30 godina krivi za odumiranje ptičje populacije. Prema procjenama od pesticida je u zadnjih 30 godina uginulo 400 milijuna ptica. No ne radi se samo o pticama, nestalo je i 80% insekata u Europi.

Konopljino ulje kao hrana za ptice

Osim konopljinih sjemenki i konopljino ulje je namirnica koju ptice mogu konzumirati, ono pokazuje dobrobiti iz više razloga.

Ljekovitost konopljinog ulja: Odličan izvor esencijalnih masnih kiselina

Opušta – konzumiranjem konopljinog ulja smiruje se destruktivno ponašanje ptice. Ptica će prestati čupati perje i neće nervozno vrištati. Smirit će hiperaktivne ptice te će smanjiti tantrume i omogućiti treniranje ptice.

Poboljšava zdravlje kože i perja – konopljino ulje će ojačati i vratiti sjaj perju i zdravlje koži. U ovom slučaju može se koristiti oralno ali i površinski.

Utječe na imunitet – zbog omjera masnih kiselina u svome sastavu te kompletnih proteina uz 20 amino kiselina koje su antioksidansi utječu na opće zdravstveno stanje ptice.

Kod starijih ptica će poboljšati zdravlje ali će i smanjiti te otkloniti upalna stanja te bol u zglobovima.

1 komentar

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*