Sabor odbio zakon o konoplji

Kanabis u Gani

Hrvatski sabor odbio je danas prijedlog Kluba Socijaldemokrata o iskorištavanju punog potencijala konoplje, uz objašnjenje da je to paravan za legalizaciju marihuane, pišu domaći mediji.

“Tržište konoplje procjenjuje se na preko 13 milijardi dolara godišnje, a samo Njemačka će od te industrije uprihoditi preko pet milijardi eura, naš je cilj biti u tom vagonu”, rekao je Davor Bernardić (Socijaldemokrati). Socijaldemokrati su do samog glasanja pozivali da se prijedlog zakona prihvati, tumačeći kako bi donio korist različitim granama gospodarstva i potaknuo investicije u vrijeme krize i recesije.

HDZ se predloženom zakonu usprotivio. Istakli su da je riječ o paravanu za legalizaciju marihuane, da će dovesti do razvoja tzv. narkoturizm te da ekonomski interes ne može biti ispred zdravlja, pogotovo mladih ljudi.

‘Marihuana se pušila i pušit će se’

Zastupnik Krešo Beljak (iz HSS ) rekao je da se marihuana u Hrvatskoj pušila, puši i pušit će se, te da je logično da to bude legalno. Beljak je zatražio stanku od 1.25 sekundi, uz objašnjenje da je toliko potrebno njegovom dobrom prijatelju, “istaknutom članu HDZ-a, da smota lijepu, dobru frulicu od domaće marihuane koju ilegalno sadi u dvorištu”. “Radi to svakodnevno, radi to dobro, znam jer sam pušio s njim”, dodao je.

Na to mu je uzvratio Željko Sačić iz HS-a te rekao da je ovim istupom povrijedio obitelji ovisnika koji su krenuli pušiti marihuanu s 13-14 godina i nakon toga teško oboljeli.  ‘O tome treba razgovarati, ne o rekreativnom pušenju marihuane’, rekao je Sačić na kraju još jedne saborske rasprave.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*