Zbog legalizacije kanabisa dio policijskih pasa ostao bez posla

Foto: Canva

Minnesota je legalizirala kanabis i zbog toga su neki psi ostali bez posla. Službenici za pse kao što su Jango, 9-godišnji njemački ovčar, i Cobra, 10-godišnji belgijski malinois, idu u mirovinu ubrzo nakon što zakon stupi na snagu, rekao je kapetan Ryan Mangan, prema USA Today.

Ovi štenci jedini su K-9 iz ureda šerifa okruga Olmsted obučeni za otkrivanje kanabisa. Policijski psi diljem SAD-a gube posao jer ih službe poput Manganove više ne uče kako namirisati  travu. Ako se legalizacija kanabisa nastavi širiti, vjerojatno je da ovi odjeli više nikada neće ponuditi ovu klasu.

Jango i Cobra su dobri stari psi (čak su i policijski psi dobri psi) već na zalasku svojih karijera. Njihova prijevremena mirovina, u kojoj će početi uživati ​​nakon što su odjele prebacili na patrolne poslove, počinje u rujnu.

No dok su psi poput Janga i Cobre možda ostali bez posla, policija je još uvijek zainteresirana za pseće tržište rada. Još uvijek postoji mnogo ilegalnih droga, od kokaina do opioida, koje mogu nanjušiti svojim slatkim njuškama. Međutim, očito psa ne možete odgojiti. Dakle, svi službenici za pse koji osjete miris trave dobivaju otkaz. Mogli bi ugroziti pretrage i dovesti ljudske policajce u nevolje.

Iako su policijske službe dobro iskoristile sposobnost policijskih pasa da otkriju na temelju mirisa dima kanabisa, skup vještina nosio je rizike čak i prije nego što je legalizacija kanabisa zahvatila SAD.

Psi poslani u mirovinu

Kanabis je također sada legalan u Marylandu. Prema šerifu okruga Talbot Joeu Gambleu, za USA Today, odluka Vrhovnog suda iz 2005. znači da ako pas otkrije drogu tijekom zaustavljanja prometa, policajac ima vjerojatan razlog za pretragu vašeg automobila bez naloga. Dodaje da kada bi pas nanjušio travu u njegovoj nadležnosti, to bi često moglo dovesti do otkrića ilegalnog vatrenog oružja ili drugih droga.

Međutim, ako te pretrage dovedu do suda, pretraga bi se mogla osporiti ako je pas bio obučen za otkrivanje kanabisa. Zbog toga je Raven, vrlo dobri labrador retriver, poslan u mirovinu. Zatim, tu je Kato, koji je prebačen u patrolni posao baš kao Jango i Cobra u Minnesoti. Kato se sada suočava ili s mirovinom ili s prodajom policiji u državi u kojoj je kanabis još uvijek nezakonit.

Očigledno se policijski psi jako trude biti dobri policijski psi i zadovoljiti svoje ljudske policajce. Lawrence Myers, umirovljeni profesor na Sveučilištu Auburn koji je proučavao pse za otkrivanje, rekao je za USA Today da, iako su psi “odličan alat”, također su osjetljivi na pristranosti. Istraga Louisville Courier Journala iz 2019. pokazala je da u gotovo polovici od 139 zaustavljanja u prometu od 2017. u kojima su droge K-9s upućivale na prisutnost narkotika u vozilu, nijedna nije pronađena.

“Bio sam vještak u nemam pojma koliko slučajeva koji su uključivali razne stvari, uključujući drogu”, rekao je Myers. “A u nekim slučajevima, bojim se da su neki policajci psa smatrali nalogom za pretres na uzici.”

Dok mnoge policijske štence udome njihovi voditelji, organizacija vam može čak pomoći da udomite umirovljenog psa, osim što nudi usluge rehabilitacije. Osim što pomažu ovim mladuncima da se vrate u pseći civilni život, oni čak pomažu u rehabilitaciji vrlo hrabrih policijskih pasa koji su preživjeli traumu dok su bili na poslu.

Razotkrivanje mitova: Spoj kanabisa nije psihodelik

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*