Što je Delta 11 THC?

Foto: Canva

Delta 9 je dominantni psihoaktivni kanabinoid u marihuani i proizvodi izrazito snažan stimulans. Još uvijek je federalno ilegalna u Sjedinjenim Državama, unatoč promjeni stavova i legalizaciji u nizu država.

Nedostatak dostupnosti delta 9 širom SAD-a potaknuo je porast komercijalnih proizvoda napravljenih od federalno legalne konoplje, uključujući proizvode delta 8 , a sada i  delta 11. Gumeni bomboni koji sadrže delta 11 su rijetki, ali i oni su nedavno postali popularni.

Čini se kao da se novi kanabinoidi konoplje pojavljuju svakih nekoliko mjeseci, a delta 11 THC jedan je od najnovijih. Međutim, delta 11 nije nova; kemičarima je to poznato već nekoliko desetljeća. Moderni bum kanabinoida upravo ga je donio potrošačima.

Dok su znanstvena istraživanja o delta 8 THC-u i drugim modernim kanabinoidima ograničena, delta 11 je na drugoj razini. Studije gotovo da i ne postoje, a supstanca je obavijena misterijom. Upravo sada, anegdote korisnika obuhvaćaju većinu onoga što znamo o učincima delta 11.

Što je delta 11 THC?

Delta-11-tetrahidrokanabinol (poznat i kao delta 11 THC, Δ 11 -THC ili Δ 9(11) -THC) manji je kanabinoid. To je izomer delta 9 THC-a : dijeli istu kemijsku formulu, ali ima drugačiji raspored atoma.

Struktura THC-a čini ga posebno osjetljivim na varijante. Jednostavno preuredite dvostruku vezu u njegovom lancu atoma ugljika, i upravo tako, imate novi kanabinoid s jedinstvenim svojstvima i učincima. To je razlog zašto vidimo toliko mnogo vrsta psihoaktivnog THC-a, kao što su delta 8, delta 10 i delta 11.

Ako ste bili u tijeku s kanabinoidima u nastajanju i načinom na koji se proizvode, delta 11 vam je poznata priča. Prirodno se nalazi u kanabisu, ali u tragovima nedostatnim za komercijalnu proizvodnju. Delta 11 se umjesto toga mora pretvoriti iz kanabidiola (CBD) pomoću kemijskih katalizatora ili topline.

Osim toga, primijetit ćete trend kada pregledavate članke delta 11 prodavača. Spoj se često brka s 11-hidroksi-THC, metabolitom THC-a. To je tvar delta 9 i drugi THC spojevi u koje se pretvaraju nakon što ih preradi jetra. Delta 11 THC i 11-hidroksi-THC uopće nisu ista stvar. Članci prodavača često citiraju studiju iz 1973. o 11-hidroksi-THC-u, pogrešno misleći da se radi o delta 11 THC-u.

Dostupna znanstvena literatura o delta 11 THC-u gotovo da i ne postoji. Postoji studija iz 1990. koja procjenjuje njegovu metabolizaciju u nekoliko vrsta laboratorijskih životinja. Nažalost, ne postoje istraživanja koja bi proučavala učinak delta 11 na ljude.

Kakvi su učinci delta 11 THC?

Malo se zna o učincima delta 11 THC-a, osim anegdota korisnika koje potvrđuju njegova psihoaktivna svojstva. Slično kao delta 9 THC dobiven iz marihuane, delta 11 se veže za receptore u endokanabinoidnom sustavu i uzrokuje da se korisnik napuši. Naći ćete isti mehanizam na djelu u delta 8 THC-u, HHC-u i svakom drugom kanabinoidu.

Intenzitet delta 11 ‘high efekta’ je još predmet rasprave. Nekoliko prodavača delta 11 tvrdilo je da su učinci tri puta jači od delta 9, iako nema znanstvenih dokaza koji podupiru taj zaključak. Vjerojatno proizlazi iz gore opisanog istraživanja THC metabolita 11-hidroksi-THC.

U ovom trenutku, sigurno je pretpostaviti da će većina varijanti THC-a proizvesti blažu razinu od tradicionalnog delta 9 THC-a; barem je to bio slučaj do ove točke. THC-O (koji se sada smatra ilegalnim u Sjedinjenim Državama) jedna je od rijetkih iznimaka od ovog pravila. Nemamo razloga vjerovati da delta 11 spada u istu kategoriju, ali morat ćemo pričekati dodatna istraživanja kako bismo bili sigurni.

Rekreativno korištenje kanabisa: Jednako bitno kao i medicinska uporaba?

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*