Legalizacija u Kanadi: Postavljanje temelja za ostatak svijeta?

U listopadu ove godine Kanada se upisala u povijesne karte kao druga država koja je u potpunosti legalizirala marihuanu, u medicinske i rekreativne svrhe.

Legalizacija je Kanadi omogućila  prikupljanje poreza i potpunu regulaciju nad tržištem.

S novim zakonom na snazi u Kanadi, punoljetne osobe imaju pravo legalno kupiti i konzumirati sve derivate kanabisa (svježi i sušeni kanabis, ulje, sjeme, ili čak cijele biljke) , osim onog namijenjenoga za prehranu .

Građani Kanade sad mogu legalno posjedovati do 30 grama kanabisa i konzumirati ga na predviđenim javnim mjestima ili u svome domu.

Što se tiče biljaka, dozvoljen je uzgoj i prerada do 4 biljke marihuane po kućanstvu. Sav dobiven materijal u kontekstu marihuane za pušenje i/ili derivata marihuane se može koristiti isključivo za osobne upotrebe.

Rast industrije uslijed legalizacije je neupitan

Legalizacija će definitivno pozitivno utjecati na kanadsku ekonomiju ako uzmemo u obzir da je industrija marihuane vrijedna više milijardi dolara, a gotovo 4,5 milijuna Kanađana su se izjasnili kao konzumenti.

Potencijalni rast industrije

Istraživanja tržišta provedena ove godine od strane globalne financijske agencije Deloitte pokazuju vrlo optimistične rezultate. Očekuje se da će Kanađani 2019. godine potrošiti gotovo 7 milijardi dolara na kupnju kanabisa.

Uzevši u obzir rastuću popularnost kanabis turizma u svijetu možemo zaključiti da taj broj može doseći razinu od više desetaka milijardi dolara .

Sean Roby, direktor Bud and Breakfast kompanije iz Colorada, tvrdi da je ovo  samo vrh na santi leda.

Colorado je odličan primjer onoga što će Kanada definitivno vidjeti kao priliku za zaradu. Od trenutka legalizacije kanabisa, turizam je procvao u Coloradu.

Turista ima više no ikad, a ponuda je ušla u sve sfere života. Uključuje sve, od CBD masaža do muzeja posvećenih marihuani, pa čak i zip-lining iznad polja marihuane.

Legalizacija omogućuje razvoj kanabis turizma

Implementacija

Zanimljiva je stvar što Kanada nije legalizirala kanabis na razini države, već je dio autonomije oko same regulacije kanabisa ostavila provincijama „na ruku“ . Za to postoji vrlo jednostavan razlog. Kanadske provincije služe kao mikro eksperimenti koji će na kraju pokazati koji model najbolje funkcionira.

Regulacija za svaku provinciju je navedena na službenim kanadskim stranicama. Pročitajte više ovdje.

Iako je marihuana legalizirana, zbog gore navedenog, u nekim državama kupci nisu zadovoljni.

Tvrde da je jeftinije još uvijek kupovati kod dilera, što se najznačajnije osjeti u Sjeverozapadnom teritoriju gdje gram košta gotovo 11,5$ , dok je cjenovni prosjek u Kanadi 6,5$  .

Što god da bude krajnji rezultat legalizacije, kanadski model će vjerojatno biti jedan od onih koje jednog dana može primijeniti Hrvatska i okolne zemlje.

Sean Roby 

Mislim da Kanada uz Colorado trenutno vodi na sceni. Colorado je postavio standard za legalizaciju svim saveznim državama.  Time je primjer što raditi i što ne raditi sa ovom mladom industrijom kanabisa, i mislim da će Kanada upravo to biti za cijeli svijet.

Što se očekuje od legalizacije ?

  • 7 milijardi $ prihoda po procjenama za 2019. godinu
  • Uvođenje jestivih proizvoda od marihuane
  • Prilika za uvođenje marihuane kao sljedeće „ superhrane “ u ugostiteljstvu
  • Ukidanje crnog tržišta vezanog za marihuanu
  • Razvoj kanabis turizma

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Meksiko na korak do potpune legalizacije kanabisa! - vutropedija.com
  2. Kanada legalizirala jestive i druge derivate kanabisa! - vutropedija.com

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*