Tko ne želi legalizaciju kanabisa u BiH?

Životni ciklus biljke marihuane

Udruženja teško bolesnih građana Bosne i Hercegovine uputila su otvoreno pismo upućeno Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, tražeći od njih da legaliziraju kanabis u medicinske svrhe. U svom otvorenom pismu podsjećaju da je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, što je usvojio i Europski parlament, što je, prema njima, svojevrsna obveza u našoj zemlji. Pitali su ih “Moramo li kao zemlja biti zadnji u svemu?”

“Kad smo posljednji u nogometu ili košarci, trebamo li biti i posljednji u liječenju ljudi?”, Stoji u otvorenom pismu koje su političkim vlastima poslali članovi Udruženja bolesnih.

Jedan od njih je Omer Isović, član Udruženja Zmajeva srca koji godinama boluje od teške psorijaze. Kaže da je osoba zbog jake boli pripremljena za mnogo toga, uključujući zabranjene tvari poput kanabisa. Njegova je jedina želja omogućiti mu da se legalno liječi.

“Ubijam se kortikosteroidima. Moji bolovi su strašni, oni nisu konstantni, ali su strašni. Tražio sam, analizirao i ovo je odgovor, otkud ja u ovoj priči. Tražio sam, analizirao da se liječim, da se ne trujem i jednostavno sam došao do toga, da je kanabisovo ulje pomoglo ljudima, da je psorijaza totalno nestala “, rekao je Isović.

Predstavnik udruženja Kanabih, Irfan Ribić, nikada nije skrivao svoju priču o korištenju ulja kanabisa od javnosti. Ističe da je glavni kamen spoticanja daljnji korak u njegovoj borbi, pojam dekriminalizacije za koji se, kako kaže, uveliko zaobilazi.

“Ne možemo pričati o nekoj legalizaciji, dok se to nešto ne dekriminalizuje. Ono što je po meni najvažnije i što je jednim dijelom misija udruženja i cijele ove priče što ja radim jeste da se u svemu ovome struka uvuče u ovo. Da ne priča to tamo neki Irfan, nego da doktori su uvuku u ovo i da oni počnu istraživati i liječiti svoje pacijente “, napomenuo je Ribić.

Iz udruga smatraju da ovo pitanje može riješiti u roku od 7 do 10 dana Ministarstvo civilnih poslova koje zbog nepostojanja Državnog ministarstva zdravstva također igra ovu ulogu.

Prije dva mjeseca Komisija za lijekove na čelu s ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem predložila je skup rješenja koje bi trebalo odobriti Vijeće ministara kako bi se kanabis legalizirao u medicinske svrhe. Međutim, naišli su na neke prepreke.

“Predložio sam da se ide u izmjenu i dopunu pravilnika u kojem bi se kanabis prebacio iz tabele zabranjenih u tabelu strogo kontrolisanih, kada je u pitanju korištenje u medicinske svrhe. Međutim bio sam iznenađen, jer su članovi komisije, oba ministra zdravlja iz entiteta Federacije i entiteta RS. Ministar zdravlja FBiH je bio saglasan sa tim, međutim ministar zdravlja RS je bio protiv toga. Njegovo mišljenje je da se to ne može riješiti kroz pravilnik nego da treba ići na izmjenu zakona “, rekao je Osmanović.

Na crnom tržištu ulje kanabisa može se kupiti za najviše 1.000 eura.

U otvorenom pismu se dalje kaže da je u posljednje vrijeme primijećeno da se u ulje kanabisa na crnom tržištu ubacuje olovo kako bi ga otežalo. To je izravan i novi napad na zdravlje ljudi koji se nesvjesno ubijaju, a već su dovoljno bolesni.

Dok se nadležna tijela ne dogovore tko je odgovoran i kada će takav zakon biti usvojen, teško bolesni bit će prisiljeni tražiti alternativna rješenja.

( ba.n1info.com )

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*