Kakav je značaj modernizacije njemačke politike kanabisa?

Foto:Canva

Članovi njemačke vlade su objavili da je nacionalna savezna vlada odobrila nacrt mjere legalizacije kanabisa kao prva faza modernizacije politike kanabisa koju uglavnom vodi njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach. Mjera sada ide u Bundestag na razmatranje članovima zakonodavnog tijela, prema cannatechtoday.com.

Prijedlog, kakav trenutno stoji i podložan je promjenama, omogućio bi odraslim osobama legalno uzgajanje, posjedovanje i konzumaciju kanabisa za osobnu upotrebu u Njemačkoj. Također, mjera bi stvorila nekomercijalne klubove koji bi opskrbljivali svoje članove kanabisom.

Ograničenja kupnje, ‘tampon zona’, ograničenja broja klubova po jurisdikciji i ograničenje od 500 članova po klubu bila bi uključena. Ministar Lauterbach se kasnije pojavio tijekom dana i branio svoju mjeru.

Njemačka udruga konoplje je izjavila da pozdravlja nacrt vlade kao prekretnicu u reformi politike kanabisa u Njemačkoj. S raspravom koja počinje u Bundestagu, usvajanje zakona je nadohvat ruke. Stotine tisuća potrošača je bilo predmetom kaznenih postupaka za prekršaje povezane s potrošnjom tijekom desetljeća. Ova besmislena represija mogla bi završiti krajem godine.

U DHV-u se nadaju da će sudjelovanje saborskih zastupnika unijeti svježinu u raspravu o detaljima jer nema znakova većih pomaka iz nacrta prijedloga zakona. Glavne kritike DHV-a i dalje su relevantne:

1.Zabrana konzumiranja u klubovima za uzgoj kanabisa je nerealna.
2.Propis o udaljenosti će neopravdano otežati pronalazak lokacija klubova.
3.Propisi o udaljenosti za potrošnju se ne mogu poštovati, kršeći načelo sigurnosti temeljnog zakona. Ni potrošači ni policija ne mogu 4.precizno znati gdje je konzumacija dozvoljena.
5.Prijetnja kaznama i globama za mala kršenja je pretjerana. Posjedovanje 25 grama je potpuno legalno, dok za posjedovanje 26 grama 6.prijeti zatvorska kazna do tri godine. Kazna do 100.000 eura može se izreći za konzumaciju unutar udaljenosti od 199 metara od škole.
Tri biljke za kućni uzgoj nisu dovoljne. Gornja granica od 25 grama je nerealna za skladištenje domaćeg kanabisa u vlastitom domu.
DHV je uvjeren da će ovi i drugi problemi biti detaljno obrađeni u saborskom procesu. Međutim, trenutni planovi se moraju prilagoditi. Suzbijanje crnog tržišta velikih razmjera je moguće samo uvođenjem specijaliziranih prodavaonica kanabisa za odrasle diljem zemlje.

“Danas je, prije svega, dobar dan jer parlament sada ima suverenitet nad daljnjim odlukama, a ne Karl Lauterbach”, rekao je glasnogovornik DHV-a Georg Wurth.

Druga faza trenutačnih njemačkih napora za modernizacijom politike kanabisa, ako uspije proći kroz politički labirint, uključivat će regionalne pilot projekte za kanabis. Njemački pilot-projekti će biti slični onima koji se trenutno provode u Švicarskoj, ali vjerojatno ne i po veličini i opsegu.

Trenutni napori Njemačke za modernizacijom politike ne uključuju legalizaciju masovnog uzgoja i nacionalne prodaje zbog ograničenja na razini EU-a. Međutim, to ne znači da te komponente nikada neće biti usvojene i implementirane.

Odobrenje savezne vlade je jedan od mnogih koraka na tom putu. Sigurno je značajno, no treba ga promatrati kao prekretnicu, a ne konačno odredište. Sada, kada je proces odobravanja nacrta zakona prve faze predan domaćim zastupnicima, bit će zanimljivo vidjeti kakve pomake politički proces može donijeti.

Važno je promatračima kanabisa da dosljedno drže napore Njemačke za legalizacijom u odgovarajućem globalnom kontekstu. Njemačka nastoji modernizirati svoju politiku kanabisa i uspostaviti industriju kanabisa za odrasle za populaciju od preko 83 milijuna ljudi. Usporedbom, ukupno stanovništvo četiri postojeće pravne nacije (Urugvaj, Kanada, Malta i Luksemburg) je samo otprilike polovica stanovništva Njemačke.

Nadalje, Njemačka ima više granica s drugim zemljama od bilo koje druge nacije u Europi, a sve te zemlje trenutno zabranjuju upotrebu za odrasle. Razumljivo je da će napori Njemačke za modernizacijom politike kanabisa potrajati s obzirom na težinu zadatka. To je i razlog zašto će njemačka legalizacija biti značajnija od svojih prethodnika. Njemačka ulazi u modernu eru politike kanabisa.

Borba nije gotova, ali i dalje ima smisla. Nedavna studija Instituta za ekonomiju tržišnog natjecanja u Düsseldorfu ukazala je da bi sveobuhvatna legalizacija u Njemačkoj donijela 4,7 milijardi eura godišnje kroz poreze na kanabis, naknade i uštede od prestanka provođenja neuspjele zabrane kanabisa. To je značajno i vrijedno truda, osim borbe protiv nepotrebnog uništavanja života putem stroge javne politike.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach trenutno je u Indiji na sastanku ministara zdravstva G-20. Budući da je upravo održao tiskovnu konferenciju i došao na međunarodne naslovnice, vjerojatno će kanabis biti tema razgovora među njim i kolegama.

Iako nije jasno koliko će kolega ministra Lauterbacha imati razumijevanja za njemačke napore, razumno je pretpostaviti da će barem neki od njih biti znatiželjni i htjeti saznati više o ovoj temi. To je pozitivno. Kao što je jednom rekao dugogodišnji aktivist za kanabis u vezi s reformom politike kanabisa, “Ako govorimo, mi pobjeđujemo”, a Njemačka sada ima o čemu razgovarati sa svijetom.

Kada legalizacija postane neizbježna stvarnost u Njemačkoj, a to se dogodi, drugi će narodi vjerojatno slijediti primjer, rezultirajući time u većoj globalnoj modernizaciji politike kanabisa nego što je to sada. Proces legalizacije u Njemačkoj do sada je bio frustrirajuć, ali današnji dan je važna prekretnica koju valja proslaviti unutar i izvan njemačkih granica.

Grupa za kanabis Curaleaf cilja na njemački neočekivani prihod

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*