Istraživanje: Molekule pronađene u kanabisu do 30 puta snažnije od Aspirina

Kanabis je do 30 puta snažniji od aspirina

Časopis Phytochemistry objavio je članak u kojem su istraživači sa Sveučilišta u Guelphu pokazali kako biljka kanabisa proizvodi dvije molekule, kanflavin A i kanflavin B, za koje se 1985. pokazalo da su oko 30 puta snažnije u smanjenju upale od aspirina.

Što su kanflavin A i kanflavin B?

Kanflavini su skupina kemijskih spojeva koji se nalaze u biljci kanabisa. Kanflavini A i B prvi su put identificirani u 1980-ima, a kanflavin C identificiran je u 2008.

I kanflavin A i kanflavin B inhibiraju prostaglandin 2 (PGE2), molekulu koja je snažni posrednik upale.

Što kaže istraživanje?

Otkriće otkriva potencijal za stvaranje prirodnog lijeka protiv bolova koji bi ponudio moćno ublažavanje boli bez rizika od ovisnosti o lijekovima.

“Jasno je da treba razviti alternative za ublažavanje akutne i kronične boli koja nadilazi opioide”, rekao je prof. Tarik Akhtar iz odjela za molekularnu i staničnu biologiju, koji je radio na studiji sa profesorom iz MCB-a Stevenom Rothsteinom.

“Ove molekule nisu psihoaktivne i ciljaju upalu na izvoru, što ih čini idealnim lijekovima protiv bolova.”

Što se dogodilo s istraživanjem kanflavina A i B?

Daljnja istraživanja ovih molekula bila su spriječena desetljećima zbog ilegalnosti kanabisa u mnogim zemljama.

Akhtar i Rothstein odlučili su analizirati molekule kanflavina kako bi shvatili kako ih sama biljka Cannabis sativa biosintetizira. Učinili su to nakon što je Kanada legalizirala kanabis.

“Naš je cilj bio bolje razumjeti kako se stvaraju ove molekule, što je ovih dana relativno jednostavan projekt”, rekao je Akhtar. „Postoji mnogo sekvenciranih genoma koji su javno dostupni, uključujući genom Cannabis sative iz kojeg možemo dobiti mnogo informacija. Ako znate što tražite i radite, čovjek može oživjeti gene, tako reći, i sastaviti ih zajedno upravo onako  kako se u prirodi molekule poput kanflavina A i B sastavljaju. ”

„Uzbudljiva je mogućnost ponuditi novu opciju za ublažavanje bolova i ponosni smo što naš rad ima potencijal postati novi alat u arsenalu za ublažavanje boli,“ rekao je Rothstein.

Istraživački tim udružio se s kompanijom sa sjedištem u Torontu, Anahit International Corp., koja je licencirala patent sa Sveučilišta u Guelphu za biosintezu kanabflavina A i B.

Reference:

Kevin A Rea, et al. Biosynthesis of cannflavins A and B from Cannabis sativa L. Phytochemistry (2019) 
DOI: https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2019.05.009

 

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*