Liječnici tvrde: Konzumentima kanabisa potrebno do dva puta više anestezije!

Ukoliko koristite kanabis potrebno vam je do dva puta više anestezije!

Budući da sve veći broj američkih država legalizira marihuanu za medicinsku i rekreativnu upotrebu, sve više pacijenata koji koriste kanabis pojavljuju se u operacijskim salama širom zemlje.

Da bi dobili jasniju sliku kako kanabis utječe na učinkovitost različitih vrsta anestezije, istraživači su proučavali 250 pacijenata koji su imali minimalno invazivne postupke koji zahtijevaju anesteziju u Koloradu, gdje je rekreativna upotreba marihuane legalna.

Dvadeset i pet pacijenata, ili 10 posto, reklo je da redovito koriste kanabis. U usporedbi s drugim pacijentima, korisnicima kanabisa trebalo je dvostruko više propofola za anesteziju, pokazalo je istraživanje.

“Korisnicima kanabisa bilo je potrebno i 14 posto više analgetičkog fentanila i 20 posto više sedativnog midazolama.”

“Korisnici kanabisa ne mogu pretpostaviti da njihova upotreba kanabisa neće imati utjecaja na njihovu medicinsku njegu”, rekao je vodeći autor studije dr. Mark Twardowski iz Western Medical Associates u Grand Junctionu, Colorado.

“Jasno, činjenica da kanabis utječe na učinkovitost ova tri lijeka zasigurno postavlja nebrojeno mnogo pitanja o potencijalnim učincima na druge lijekove (lijekove protiv bolova, lijekove za tjeskobu itd.)”, rekao je Twardowski.

“Budući da se spojevi kanabisa talože i ostaju duže vremena u tijelu, možda će trebati mjeseci da se kanabis izluči iz tijela”, rekao je Twardowski. “Pacijenti obavezno trebaju obavijestiti svoje liječnike o upotrebi kanabisa prije bilo kojeg medicinskog postupka.”

Većina pacijenata u studiji podvrgnuta je kolonoskopiji.

Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi preliminarni rezultati kod veće populacije korisnika kanabisa i kod pacijenata koji su se podvrgnuli širokom rasponu operacija, napominju autori studije.

Jedino ograničenje studije je mogućnost da neki korisnici kanabisa nisu otkrili da konzumiraju, ostavljajući podatke izvan medicinske dokumentacije koju su istraživači koristili za analizu.

Iako je rekreativna marihuana legalna tamo gdje je studija napravljena, stigma je možda ipak neke ljude spriječila da je prijavljuju, napominju istraživači u Journal of the American Osteopathic Association.

Rezultati još uvijek sugeriraju da liječnici trebaju razmotriti pacijentovo moguće korištenje kanabisa prilikom planiranja skrbi o pacijentima i procjene potreba za lijekovima, piše istraživački tim.

“Postoji samo problem ako pacijenti ne kažu svojim liječnicima da konzumiraju kanabis i ako liječnici ne znaju posljedice upotrebe kanabisa za anesteziju”, rekao je dr. Winfried Hauser iz njemačkog Klinikuma Saarbrucken.

“Najvjerojatnije će se povećati broj pacijenata kojima su potrebne povećane doze anestetika zbog rekreacijske i / ili medicinske uporabe kanabisa odnosno zbog legalizacije medicinske ili rekreativne marihuane”, rekao je dr. Hauser, koji nije bio uključen u studiju.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*