Bernardić i Holy: Ako SDP dođe na vlast, legaliziramo kanabis u roku od mjesec dana!

Mirela Holy, kandidatkinja na listi SDP-a u nadolazećim izborima, potvrdila je u emisiji Otvoreno stajališta SDP-a o potpunoj legalizaciji i liberalizaciji kanabisa.

Na pitanje o Lex Cannabisu, Holy kaže:

“Zakon je izradio savjet za zeleni razvoj te je pušten u proceduru, no raspuštanjem sabora se rasprava zaustavila. Međutim, SDP se obvezao da će u prvom mjesecu mandata izglasati Lex Cannabis zbog toga što se sa tim zakonom može pokrenuti biogospodarstvo – što je bitno za poljoprivredu i proizvodnju sirovine.”

Holy također napominje da je marihuana već dekriminalizirana, a ovaj zakon podrazumijeva potpunu legalizaciju i liberalizaciju konoplje što ima izrazito veliki potencijal u gospodarskom i okolišnom smislu jer je konoplja fitoremedijant – čistač tla . Marihuana je fenomelna biljka, upravo za ovu tranziciju i to bi bilo bi od velike koristi za hrvatsko društvo da se ovaj zakon donese.

Iz Domovinske Koalicije Miroslava Škore navode da prepoznaju medicinski potencijal kanabisa, no za rekreativnu uporabu nisu sigurni te tvrde da je potrebna šira javna rasprava jer THC može biti problematičan.

Mirela Holy odgovara:

” Mislim da tu trebamo reći da društvo ima prilično licemjeran stav prema kanabisu jer je dokazano da je ovisnički potencijal marihuane daleko manji od određenih supstanci koje su kod nas potpuno legalne. Poput alkohola, nikotina i šečera. THC nije problematičan, naravno da se treba ograničiti uporaba kao i kod alkohola – osobe ne bi smjele voziti automobil, strojeve itd.”

Na portalu rtl.hr prenose da je Bernardić najavio osnivanje Koordinacije za održivi razvoj i zelenu transformaciju Hrvatske, a u prvih mjesec dana nove Vlade donošenje Zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje – Lex cannabis.

Među ciljevima politike zelenog razvoja izdvojio je donošenje Strategije kružne ekonomije za sljedeće desetljeće u prvoj polovici 2021. godine te izgradnju 100 biokompostana i sortirnica otpada i 50 manjih bioplinskih postrojenja korištenjem sredstava iz EU fondova.

Naznačili su namjeru da do kraja desetljeća cirkularna ekonomija dosegne 25 posto, što bi nas svrstalo iznad prosjeka EU-a i omogućilo otvaranje 100.000 novih radnih mjesta, a do 2024. godine 14. mjesto na listi uspješnosti ekoloških inovacija u EU-u.

Bernardić je istaknuo da će glavni izvori financiranja zelene transformacije biti sredstva iz EU fondova i programa Horizon Europe, državni i lokalni proračuni, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HBOR i komercijalne banke, privatne investicije i donacije.

Predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy istaknula je kako zelena transformacija mora biti glavna paradigma promjene te da je zeleni novi plan ključni razvojni dokument u EU-u koji podrazumijeva velika ulaganja u energetsku učinkovitost.

“Kako bi se uspostavila ta klimatski neutralna, odnosno kružna ekonomija nužna je potpora apsolutno svih segmenata industrije. Ta tranzicija je veliki izazov, ali je i velika prilika za razvoj i otvaranje cijelog niza novih i dobro plaćenih radnih mjesta“

rekla je Holy te dodala kako bi zelena politika imala tri glavna ključna elementa – poticanje cirkularne, odnosno kružne ekonomije, biogospodarstvo i kreativnu ekonomiju.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*