Site icon vutropedija.com

Kompletan vodič za uzgoj: Kako prepoznati nedostatak nutrijenata?

Nutrijenti su iznimno bitni za razvoj kanabisa

Vrlo je bitno poznavati potrebe kanabisa kao biljke. Osim vode, svjetlosti, zemlje i odgovarajuće klime, biljci su potrebni i nutrijenti. Kod pravilnog uzgoja, kad kanabis ima optimalne uvjete za rast i razvoj – biljka će biti sposobna boriti se protiv većine bolesti i nametnika.

Kad se biljke suoče s nedostatkom nutrijenata, a posebice kanabis koji postaje podložniji bolestima i osjetljiviji na kukce, parazite, plijesni i ostale nametnike. Kao rezultat toga, rast se usporava, čime se smanjuju prinosi.

Kod uzgoja je vrlo korisno znati “čitati” biljku te ju pravilno dohranjivati nutrijentima.

Dalje u tekstu smo opisali neke od najbitnijih spojeva za biljku te simptome koji dolaze uz nedostatak istih.

 

Važnost pH

Nutrijenti se mogu apsorbirati u biljku samo uz odgovarajući pH. Ukoliko su uvjeti prekiseli, odnosno prelužnati, neki nutrijenti postaju nedostupni korijenju biljke. Pregnojavanje može dovesti do problema s razinom pH te može doći do zaključavanja nutrijenata – engl. “nutrient lockout”.

Prije donošenja zaključaka, prvo je potrebno provjeriti pH zemlje ili tekućine za uzgoj kod hidroponskih sustava. Za zemlju je optimalan pH između 5.8 i 6.8, dok je za hidroponske tekućine optimalan rason od 5.5 do 6.5.

Uz testiranje pH substrata za uzgoj, potrebno je provjeriti i pH vode kojom se biljka zalijeva.

Kompletan vodič za uzgoj – Outdoor vs. Indoor

Pokretne i nepokretne hranjive tvari

Nutrijente klasificiramo po njihovoj kretnji, odnosno sposobnosti realokacije nakon apsorpcije u biljci. Pokretni nutrijenti koji se nalaze spremljeni u starije lišće mogu se realocirati u druge dijelove biljke. Nepokretne hranjive tvari ostaju i talože se blizu mjesta apsorpcije.

Problemi s pokretnim nutrijentima se pokazuju pri dnu biljke na starijem lišću, dok se problemi s nepokretnim nutrijentima odražavaju pri vrhu biljke te na vanjskim granama.

 

Osnovni nutrijenti i simptomi

Biljci je potrebno nekoliko osnovnih nutrijenata pa je vrlo bitno pratiti vizualne promjene koje nam govore o nedostacima određenih hranjivih tvari – eng. nutrient deficiency.

DUŠIK ( Pokretan )

Nedostatak dušika je jedna od najčešćih pojava. Bitan je za rast i razvoj kanabisa u gotovo svim fazama rasta, a posebice tijekom vegetacije.

Simptomi kod preniskih razina dušika

FOSFOR ( Nepokretan )

Fosfor je vrlo bitan za proces fotosinteze. Iako je nedostatak ovog spoja rijetka pojava, može imati katastrofalne posljedice po uzgoj . To se vidi u slabim prinosima, odgođenom cvjetanju te slaboj proizvodnji smole na cvijetu. Problemi s fosforom obično dolaze uz visoki pH – iznad 7.

Simptomi kod preniskih razina fosfora

KALIJ ( Pokretan )

Kalij je ključan nutrijent u procesu proizvodnje i transporta ugljikohidrata u biljci. Također je prisutan u procesu stanične diobe, transpiracije, rasta korijenja i apsorpcije vode. Uloga kalija u ovim procesima je nezamjenjiva te možemo reći da kanabis ne može rasti bez optimalne doze kalija.

Nedostatak kalija dovodi do povećane interne temperature u krošnji biljke, što utječe na pojačano isparavanje vode kroz lišće.

Simptomi preniskih razina kalija

KALCIJ ( Nepokretan )

Kalcij je vrlo bitan za rasti razvoj stanica. Sudjeluje u procesu prijenosa dušika i ugljikohidrata kroz biljku. Nedostatak kalija se obično pojavljuje kod hidroponskog uzgoja ili outdoor uzgoja u vrlo vlažnim uvjetima s kiselim tlom.

Simptomi preniskih razina kalcija

MAGNEZIJ ( Pokretan )

Nalazi se u svakoj stanici klorofila, što znači da je itekako potreban biljkama. Vrlo je bitan za apsorpciju svjetlosti, kao i za pomoć enzimima u stvaranju ugljikohidrata i šećera koji se koriste za razvoj cvijeta.

Simptomi preniskih razina Magnezija

SUMPOR ( Polu-pokretan )

Izrazito je bitan za respiraciju biljke te za sintezu i metabolizaciju masnih kiselina. Ima važnu ulogu u proizvodnji ulja i terpena u kanabisu. Nije neuobičajeno vidjeti nedostatak sumpora kod uzgoja kanabisa, no to je uzrokovano vjerojatno smanjenom apsorpcijom fosfora zbog prevelike pH razine.

Simptomi preniskih razina sumpora

BAKAR ( Polu-pokretan )

Kanabisu je potreban u jako malim količinama, pomaže kod apsorpcije dušika, proizvodnje šećera i oksidacije.

Simptomi preniskih razina bakra

ŽELJEZO ( Polu-pokretan )

Željezo je vrlo bitno za redukciju i asimilaciju nitrata i sulfata te sudjeluje u proizvodnji klorofila. Nedostatak ovog elementa je nerijetko rezultat prevelike razine pH ili viška mangana, cinka ili bakra.

Simptomi preniskih razina željeza

MANGAN ( Nepokretan )

Mangan pomaže iskoristiti dušik i željezo prilikom proizvodnje klorofila. Također, sudjeluje i u procesu redukcije staničnog kisika. Nedostatak mangana – eng. “Manganese deficiency” je rijetka pojava i najčešće je uzrokovana visokim pH razinama ili viškom željeza.

Simptomi preniskih razina mangana

MOLIBDEN ( Pokretan )

Biljka koristi molibden u vrlo malim količinama pri konverziji nitrata u aluminij. Nedostatak ovog elementa je vrlo rijedak kod uzgajivača, a kad se i dogodi, često je to rezultat hladnog vremena.

Simptomi preniskih razina molibdena

CINK ( Nepokretan )

Cink je iznimno bitan za proizvodnju proteina i ugljikohidrata u biljci. On također sudjeluje u proizvodnji klorofila i zaslužan je za zdrav razvoj stabljike. Nedostatak cinka je vrlo česta pojava, posebice u kiselom tlu i suhoj klimi. Uz nedostatak cinka najčešće vezujemo visoke razine pH.

Simptomi preniskih razina cinka

Što učiniti kad je prisutan višak hranjivih tvari?

Kompletan vodič za uzgoj: Ispiranje/Flushing

Exit mobile version