Kako prepoznati plijesan na biljci kanabisa?

Kako prepoznati plijesan na biljci kanabisa?

Nema goreg osjećaja od pronalaska plijesni na biljci kanabisa poslije mjeseci mukotrpnog rada i brige oko uzgoja biljke kanabisa. Tu se javlja pitanje kako uopće prepoznati plijesan na biljci kanabisa? Odgovor na to pitanje je malo kompleksniji nego što možete pomisliti na prvu. Plijesan je obično lako uočljiva izvježbanome oku, te je veoma bitno znati za različite vrste plijesni koje mogu napasti biljku kanabisa.

Isto kako bi ste naučili kako prepoznati plijesan na voću, kao uzgajivač kanabisa vam je od iznimne važnosti da možete identificirati plijesan na biljkama koje su u fazi cvjetanja ili već osušene, prije no što to postane problem. Veoma je važno zaštititi vlastito zdravlje, kao i zdravlje onih koji će konzumirati kanabis, te se pobrinuti da se uživa u njegovim blagodatima s maksimalnom sigurnošću.

Najčešći tipovi plijesni

Evo nekih od najčešćih tipova plijesni na koje bi ste mogli naletjeti ako ste uložili nešto vremena u uzgoj marihuane: 

Puderasta plijesan

Puderasta plijesan je lako prepoznatljiva, te se pojavljuje na listovima i cvjetovima kanabisa.
Puderasta plijesan je lako prepoznatljiva, te se pojavljuje na listovima i cvjetovima kanabisa.

Puderasta plijesan podsjeća na svijetlu prašinu koja se pojavljuje na listovima ili cvjetovima kanabisa. Vrlo se brzo može pojaviti i proširit će se po vrtu ako se ništa ne poduzme u vezi toga. Puderasta plijesan se obično razvija na nezdravim biljkama kanabisa. Posebno uspijeva u uvjetima bez kvalitetnog dotoka zraka u vrtu.

Neiskusnom oku puderasta plijesan može dati dojam mladih trihoma. Ako sumnjate na baš ovaj tip plijesni, uzmite povećalo kako bi provjerili cvjetove na biljci. S povećalom možete prepoznati osjetnu razliku između bijele, puderaste plijesni i predivnih trihoma koji ju okružuju. Ako uočite plijesan, najbolje se odmah riješiti cvjetova i listova, pošto vam nije u interesu konzumirati tu plijesan, no isto tako ne želite da se proširi dalje.

Siva plijesan (Botrytis)

Siva plijesan, koja se obično pojavljuje kod Outdoor uzgoja.
Siva plijesan, koja se obično pojavljuje kod Outdoor uzgoja.

Siva plijesan će se razviti unutar cvjetova kanabisa i izrasti iz njih ako je u njima zadržano previše vlage. Neki od pokazivača sive plijesni u biljci kanabisa su osušeni listovi ili nestajući cvjetovi kanabisa. Ako prepoznate ove simptome, nemojte trošiti vrijeme i odmah se bacite na temeljiti pregled cvjetova kanabisa.

Uočite li plijesan, riješite se zaraženog cvijeta iz vrta. Pošto je uzrokovana nakupljanjem vlage, siva plijesan se ne širi brzo kao puderasta plijesan, pa će vam biti i lakše spasiti ostatak biljke. Svakako se pobrinite da ste provjerili i ostatak biljke.

Plijesan se obično pojavljuje kod outdoor uzgoja; u vrtovima, poslije obilne kiše, pogotovo potkraj sezone kada su cvjetovi gusti i veliki.

Kako bi ste prepoznali plijesan na osušenoj biljci kanabisa, obratite pozornost na nju kada trgate cvjetove. Trebali bi ste jasno uočiti plijesan ako se pojavila u cvijetu; u tom slučaju, odmah se riješite zaraženog cvijeta.

Kako se pojavljuje plijesan i kako spriječiti plijesan?

Plijesan je vrsta gljivica koja se razvija u toplim i vlažnim uvjetima. Razvijaju se iz spora, koje putuju zrakom i nevidljive su golome oku. Plijesan je zapravo vrlo važna za ekosustav zato što razlaže ostatke uvenulog bilja. Bez obzira na to, apsolutno ne želite vidjeti plijesan na biljci kanabisa!

Plijesan se na biljci kanabisa može razviti zbog:

  • Vlažnosti
  • Dotoka zraka
  • Temperature
  • Zdravlja biljke

Bilo koja od kombinacija ovih faktora može stvoriti okruženje pogodno za razvoj plijesni na cvjetovima kanabisa.

Sprječavanje plijesni u Indoor uzgojnim uvjetima

Pojavljivanje plijesni u indoor uzgojnim uvjetima ćete postići ostvarivanjem idealnih klimatskih uvjeta.
Pojavljivanje plijesni u indoor uzgojnim uvjetima ćete postići ostvarivanjem idealnih klimatskih uvjeta.

Najbolji način za sprječavanje razvoja plijesni unutar Indoor uzgojnih uvjeta je da osigurate dosljednu klimu unutar uzgojne sobe. Koristeći ventilatore, odvlaživače, sustave za kontrolu temperature i ventilaciju; možete smanjiti količinu vlage, povisiti dotok zraka, i ostvariti konzistentnu temperaturu. To će stvoriti stabilne uvjete i povećati cjelokupno zdravlje biljaka.

Drugi načini za smanjivanje šanse pojavljivanja plijesni u vrtu su:

  • Obrezivanje biljaka
  • Postizanje odgovarajućeg razmaka između biljki
  • Regularno zalijevanje i hranjenje biljaka

Obrezivanje biljaka i postizanje razmaka između njih će povećati dotok zraka kroz krošnju, što pomaže kod smanjenja vlage. Ako pak previše zalijevate biljke, to će povećati razinu vlage unutar krošnje, pošto biljke neće moći upijati vodu, što će dovesti do isparavanja vode koja će se zadržati unutar krošnje. Isto tako treba paziti i na ravnotežno hranjenje biljaka nutrijentima. Ako se dođe do ekstrema s pozitivnih i negativnih polova, nutrijenti će oslabiti imunološke sustave biljaka kanabisa i učiniti ih podložnijima napadima plijesni.

Sprječavanje plijesni u Outdoor uzgojnim uvjetima

Kanabis je podložniji napadima plijesni u outdoor uzgojnim uvjetima.
Kanabis je podložniji napadima plijesni u outdoor uzgojnim uvjetima.

Kada uzgajate kanabis vani, imate manju kontrolu klimatskih uvjeta te su samim time i biljke kanabisa podložnije napadima plijesni. Odgovarajući razmak, obrezivanje i hranjenje su od iznimne važnosti za zaštitu usjeva.

Saznajte još neke ključne razlike između indoor i outdoor uzgojnih uvjeta!

Kada su biljke kanabisa u svojim konačnim domovima, bilo unutar spremnika ili u zemlji – ogradite biljke paralelno s njihovim razvojem, kako bi grane kanabisa imale jednaki razmak, što dopušta slobodan protok zraka kroz krošnju kanabisa. Uz to, obrezivanje dna i unutrašnjosti biljaka je veoma bitno kada uzgajate kanabis u Outdoor uzgojnim uvjetima. To dopušta protok zraka ispod krošnje.

Kada uzgajaju kanabis vani, poslije obilnih kiša, neki vrtlari protresu biljke kako bi maknuli kišnicu s njih. Isto tako se preporučuje provjera biljaka ne bi li se našle slomljene grane, te micanje bilo kakvog osušenog lišća koje bi moglo imati nakupine vlage, što pruža idealne uvjete za razvoj plijesni.

 

Sada kada znate kako prepoznati plijesan na biljci kanabisa, pogledajte i naš osebujni vodič za uzgoj marihuane u kojem je adresiran kompletan postupak uzgoja, od sjemenke do cvijeta!

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*