Korištenje kanabisa ne snižava IQ!

Službeno je – uporaba kanabisa ne čini vas glupima. Studija iz 2012. godine koja je otkrila da kanabis smanjuje IQ upravo je opovrgnuta novim istraživanjima. Značajno je da su znanstvenici koji su bili uključeni u izvorna istraživanja iz 2012. opovrgnuli svoja ranija otkrića.

Studija Madeline H. Meier iz 2012. u zborniku Nacionalne akademije znanosti tvrdila je da upotreba kanabisa u mladosti može trajno sniziti kvocijent inteligencije osobe.

Mediji gurali negativne nalaze

Glavne vijesti su u to vrijeme široko izvještavale o ovom istraživanju. Časopis Time prenio je vijest i naglasio da je „upotreba marihuane povezana s padom kognitivnih sposobnosti kod oko 5% tinejdžera, sudeći prema novoj studiji, koja sugerira da bi najteži korisnici mogli izgubiti gotovo 8 IQ bodova.”

Čak i kada je istraživanje prvotno objavljeno, isti je časopis objavio dva različita opovrgavanja koja navode da socioekonomski status i / ili osobine ličnosti bolje objašnjavaju povezanost korištenja kanabisa kod maloljetnika i nižeg IQ-a.

To je potaknulo originalne istraživače da reagiraju na ono što je postalo javno pljuvanje u kliničkim krugovima.

Istraživačka studija

Web stranica tvrtke Prohbtd ovog tjedna izvještavaju da je od tada znastvenica Meier prešla sa Sveučilišta Duke na Državno sveučilište Arizona, te je vodila daljnju studiju koja je obuhvatila troje originalnih koautora s prvotnog istraživanja. Ovaj put ekipa je došla do sasvim drugačijeg zaključka.

„Čini se da kratkotrajna upotreba kanabisa u adolescenciji ne uzrokuje pad IQ-a i ne narušava funkcije mozga, čak i kada upotreba kanabisa dostigne razinu ovisnosti“

Poboljšana metodologija istraživanja dovodi do novih zaključaka

Razlozi za preokret uslijedili su nakon promjene u načinu provođenja istraživanja. Istraživanje iz 2012. koristilo je podatke iz Dunedinove studije, longitudinalne studije koja je ratila 1037 Novozelanđana rođenih između 1972. i 1973. godine.

Za novo istraživanje, istraživački tim koristio je longitudinalnu studiju tehnikom praćenja blizanaca rođenih u Engleskoj i Walesu. Blizanci su testirani u dobi od pet, 12 i 18 godina, a njihovi podaci omogućili su istraživačima da usporede upotrebu kanabisa i IQ-a u dobi od 12 i 18 godina u tinejdžera s vrlo sličnom genetikom. To je stvorilo veliku razliku u nalazima.

„Čimbenici obiteljskog podrijetla i genetike objašnjavaju zašto adolescenti koji uživaju kanabis prolaze lošije na testovima inteligencije.“ 

DNA

Nalazi sugeriraju da biologija čovjeka, a ne kanabis, najbolje objašnjava smanjenje IQ-a i posljedična oštećenja na mozgu.

Tim koji je vodila Meier priznao je da je novi nalaz u skladu s onim što je većina istraživača zaključila u nedavnim istraživanjima upotrebe kanabisa i neurokognitivnih učinaka uslijed korištenja kanabisa.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*