Njemačka vlada predviđa ogromne dobitke od legalizacije kanabisa

U studenom 2021., kada je najavljeno da će njemačka vlada Bundestagu poslati zakon o legalizaciji konzumacije i posjedovanja marihuane – koji je odobren 16. kolovoza – tim istraživača predvođen Justusom Haucapom, profesorom ekonomije na Heinrich Heineu Sveučilište u Düsseldorfu objavilo je studiju koja je razveselila njemačkog ministra financija Christiana Lindnera, čelnika liberalne stranke koja je uz Zelene bila jedan od primarnih zagovornika ideje, piše English.elpais.com.

Istraživači iz Düsseldorfa konstruirali su ekonomski scenarij temeljen na potrošnji 400 tona kanabisa godišnje, scenarij koji bi javnoj blagajni donio oko 4,7 milijardi eura (5,1 milijardu dolara) godišnje. Kako bi odredili potencijalne priljeve kapitala u državu, uključili su i očekivane porezne prihode, troškove legalnih prodavaonica kanabisa i uštede primijenjene na policiju i pravosuđe. Prema izračunima, samo porez na kanabis bi u državnu blagajnu godišnje unio 1,8 milijardi eura.

Nadalje, bilo bi dodatnih prihoda od poreza na dobit, poreza na promet i poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od oko 735 milijuna eura (797 milijuna dolara), kao i od socijalnih doprinosa (526 milijuna eura / 570 milijuna dolara) i poreza na plaće (280 milijuna eura / 303 milijuna dolara), što bi se stvorilo do 27 000 legalnih radnih mjesta u gospodarstvu kanabisa.

Kraj crnom tržištu

Što je još važnije, kontroliranom prodajom stalo bi na kraj ilegalnom crnom tržištu, što bi također omogućilo bolju zaštitu mladih i učinkovitiju prevenciju ovisnosti te stalo na kraj kriminalizaciji milijuna korisnika marihuane.

“Tržište postoji već dugo. Jedina stvar koja ne postoji je oporezivanje”, rekao je Haucap, koji je svoje izračune temeljio na cijeni od 10 eura (10,85 dolara) po gramu marihuane.

Prijedlog zakona o legalizaciji konzumacije i posjedovanja marihuane dao je poticaj maloj skupini tvrtki koje od 2017. proizvode oko 2,4 tone kanabisa godišnje u medicinske svrhe .

“U pogledu broja stanovnika, Njemačka će postati najveća zemlja na svijetu koja će dopustiti prodaju kanabisa”, kaže Constantin von der Groeben, izvršni direktor Demecana, lokalnog uzgajivača. “To je sjajna prilika za nas.” Lars Müller je u međuvremenu najavio da će njegova tvrtka stvoriti ono što on opisuje kao Starbucks marihuane, lanac koji će nuditi cijeli asortiman proizvoda povezanih s kanabisom. “Želimo stvoriti lanac s identičnom razinom kvalitete u cijeloj Njemačkoj”, kaže izvršni direktor Synbiotica.

No zakon koji je donijela vlada, a koji mora biti raspravljen u Bundestagu i Bundesratu kako bi stupio na snagu, zasad je okončao milijunske snove ovih tvrtki i stvorio atmosferu frustracije zbog pravne tehnike: zakon ne dopušta slobodnu prodaju i ograničava konzumaciju na takozvane marihuana klubove.

Klubovi s najviše 500 članova

Klubovi moraju biti organizirani kao zadruge, potrebna im je dozvola, a mogu imati najviše 500 članova. Svaki član može kupiti najviše 25 grama dnevno i 50 grama mjesečno. Osobe od 18 do 21 godine mogu konzumirati najviše 30 grama mjesečno. Biljke će se uzgajati na “zajedničkoj” i “nekomercijalnoj” osnovi, a financirat će se od članarina. Staklenici moraju biti zaštićeni od krađe i imati zaklon za privatnost.

Klubovi marihuane, također poznati kao “rastuće udruge”, ne smiju se baviti oglašavanjem ili sponzorstvom. Osim toga, pušenje trave neće biti dopušteno u prostorijama, već unutar udaljenosti od 200 metara. Ista zabrana vrijedi i za škole, objekte za djecu i mladež, igrališta i javno dostupne sportske objekte. Osim toga, svaki klub mora imenovati službenika za prevenciju i ovisnosti, koji će morati biti educiran i redovito pohađati tečajeve osvježenja znanja.

U početku je koalicijska vlada planirala mnogo širi projekt: legalnu prodaju kanabisa u cijeloj zemlji u posebno ovlaštenim trgovinama. No, unatoč tome što je isprva zvučala iznenađujuće samouvjereno, nije uspjela u svojim planovima zbog otpora Europske komisije. Prema trenutnoj pravnoj situaciji, opskrba i prodaja droge mora biti sankcionirana unutar EU-a, ali Komisija nema pravo glasa u nekomercijalnom domaćem uzgoju.

“Sada je riječ o provedbi plana B”, kaže Niklas Kouparanis, izvršni direktor frankfurtskog start-upa Bloomwell. “Želimo opskrbiti klubove kanabisa stvarima poput opreme za uzgoj biljaka, sjemenki kanabisa i infrastrukture.” Prema Kouparanisu, potrebne su tisuće klubova kako bi se zadovoljila potražnja za kanabisom: “Fokus će biti na gradskim područjima.” Drugi start-upovi također gledaju kanabis klubove kao mogući izvor prihoda dok ne dođe druga faza legalizacije.

Modelne regije

Osim marihuana klubova, savezna vlada najavila je drugi projekt: u budućnosti će postojati ogledne regije u kojima će se testirati legalna prodaja kanabisa. Gdje i kada će se to implementirati još uvijek je u zraku. Neki gradovi poput Frankfurta, Offenbacha, Berlina, Kölna, Dortmunda i Münstera već su iskazali interes da postanu uzorna regija. Ministar zdravstva Karl Lauterbach namjerava na jesen predstaviti propis kojim bi se dopustila prodaja i trgovina marihuanom u ovlaštenim specijaliziranim prodavaonicama u ovim uzornim regijama.

“Radujemo se planiranom drugom zakonu za provedbu znanstvenih pilot projekata za kontroliranu prodaju marihuane u specijaliziranim trgovinama u Njemačkoj”, kaže Thilo Grösch, izvršni direktor Sanity Groupa, tvrtke sa sjedištem u Berlinu specijalizirane za proizvodnju marihuane. medicinska marihuana. “S našeg gledišta, od iznimne je važnosti da se ovo iznese što je prije moguće nakon parlamentarne ljetne stanke kako se više ne bi gubilo vrijeme.”

Tada će se milijuni početi slijevati u njemačku državnu blagajnu, ali konačnu riječ ima Lauterbach, socijaldemokratski političar koji je mnogo obećavao, a za sada malo ispunio.

Grupa za kanabis Curaleaf cilja na njemački neočekivani prihod

 

 

1 komentar

  1. Za Redakcoju velika pohvala, bilo bi ljepo pročitati jedan članak o Legalizaciji u Hrvatskoj. Pozdrav iz Njemačke

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*