Kalifornijsko legalno tržište kanabisa vrijedi gotovo 3.1 milijardu dolara

Kalifornijeko tržište kanabisa vrijedi gotovo 3.1 milijardu dolara

SACRAMENTO – Kalifornija je na putu da ove godine objavi podatke o rekordnih 3,1 milijarde dolara prodaje kanabisa, učvrstivši status najvećeg legalnog tržišta marihuane na svijetu, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak od strane financijskih analitičara.

Legalna prodaja znatno se povećala s približno 2,5 milijardi USD u 2018. godini, prvoj godini legalne prodaje kanabisa u Kaliforniji, prema analizi tvrtki Arcview Market Research i BDS Analytics.

Nakon stjenovitog početka 2018. godine, trgovci koji su preživjeli kalifornijske stroge propise o licenciranju za prodaju kanabisa su “očvrsnuli” i ojačali zbog domaćih i inozemnih ulaganja koja su im omogućila da iskoriste veliku populaciju i potražnju za legalnim proizvodima, rekao je Tom Adams, direktor i glavni analitičar za BDS Analytics.

“Bilo koje tržište svijeta bilo bi ushićeno u pogledu stope rasta od 23%, to je nevjerojatno da bilo koja industrija ima takav rast.” rekao je Adams.

No, crno tržište marihuane u Kaliforniji nastavlja cvjetati zbog visokih poreza, a odbijanje nekih gradova da dopuste prodaju licenciranim trgovinama  utjeće na konzumente tako da jeftinije i lakše kupuju od  dilera, rekao je. Očekuje se da će se 2019. na ilegalnom tržištu kanabisa potrošiti  –  gotovo dvostruko više od legalne prodaje.

Veličina crnog tržišta i dalje muči mnoge pristaše prijedloga zakona 64. – državne inicijative koju su 2016. odobrili birači i koja je legalizirala uzgoj i prodaju kanabisa za rekreativnu upotrebu.

“Ilegalno tržište je konkurentno jer je legalna marihuana toliko skupa za proizvodnju u skladu sa propozicijom 64”, rekao je Dale Gieringer, direktor Cal NORML-a, koji je podržao inicijativu iako je preferirao druge propise.

Zastupnik skupštine Rob Bonta (D-Alameda) ove je godine bezuspješno pokušao dobiti zakonodavno odobrenje za privremeno smanjenje poreza na kanabis.

“Jasno je da ilegalno tržište i dalje podcjenjuje licencirano i regulirano tržište”, rekao je Bonta. “Mnogo manji prihod od prodaje kanabisa nego onaj ukazan u projekcijama državnog proračuna ukazuje na to da značajan broj poduzeća koje se bave kanabisom ostaju na crnom tržištu i ne plaćaju porez.”

Kalifornijsko tržište kanabisa

2019. potrošnja
Legalno tržište: 3,1 milijarda dolara
Nelegalno tržište: 8,7 milijardi dolara

2024. – projekcija potrošnje
Legalno tržište: 7,2 milijardi USD
Nelegalno tržište: 6,4 milijarde dolara

Tamar Todd, potpredsjednica državnog savjetodavnog vijeća o marihuani, rekla je da rast legalnog tržišta i daljnje postojanje velikog ilegalnog tržišta ne iznenađuje.

Prošlo je više od 20 godina nakon što je Kalifornija postala prva država koja je legalizirala prodaju medicinske marihuane, a trebat će još godina da se  uzgajivači i trgovci prilagode kompliciranom sustavu licenciranja, rekla je.

“Osobno imam vrlo dug pogled prema legalizaciji, posebno u Kaliforniji koja je 20 godina imala stvarno veliko ilegalno i kvazi legalno tržište medicinskog kanabisa koje je djelovalo bez državnog nadzora”, rekla je Todd.

Kalifornija je i dalje najveće tržište kanabisa u SAD-u, nadmašivši 1,6 milijardi dolara godišnje legalne prodaje predviđene za Colorado, koji je legalizirao kanabis u 2014. godini.

Pročitajte više o tržištu kanabisa u Coloradu

Adams je rekao da je legalno tržište Kalifornije u ovoj godini također veće od onog u Njemačkoj, za koje se predviđa da će ove godine dostići 240 milijuna dolara, a i Nizozemske, za koju očekuje da će ove godine imati manju prodaju.

Unutar prve godine prodaje licenciranog kanabisa u Kaliforniji došlo je do smanjenja potrošnje s tri milijarde na 2,5 milijardi dolara, jer su mnoge trgovine medicinskom marihuanom zatvorene i nastavile raditi na crnom tržištu nakon što je započelo licenciranje.

Trenutno u Kaliforniji ima 583 licencirane prodavaonice kanabisa i 263 licencirane tvrtke za dostavu kanabisa na kućnu adresu.

“Rast tržišta u ovoj godini događa se  usprkos ogromnim razinama oporezivanja i regulatornih teškoća za koje mislimo da dodaju 77% troška na jedan gram kanabisa na legalnom tržištu u odnosu na nepostojeće troškove na crnom tržištu”, rekao je Adams.

Sherman Oaks, prodavaonica kanabisa u SAD-u, ima rast prihoda nakon što je nastupila legalizacija kanabisa. Kazao je da su mnoge trgovine s licencom u dolini San Fernando primijetile rast prodaje zbog inspekcija protiv ilegalnih “trgovina” u tom području.

Ali, on je skeptičan prema državnoj projekciji prodaje kanabisa od 3,1 milijarde dolara jer su mnoge druge prodavaonice kanabisa zabilježile pad u prošloj godini zbog borbe s ilegalnim tržištem.

“Ako pogledate Los Angeles, onda je to 10 naprema 1 kada je riječ o ilegalnim trgovinama u odnosu na legalne”, rekao je Kiloh, predsjednik United Cannabis Business Assn.

Doprinoseći veličini nelegalnog tržišta, oko 76% gradova i 69% županija zabranilo je prodavaonice kanabisa. Prijedlog zakona 64. dao je lokalnim samoupravama ovlast zabraniti prodaju marihuane u svojim jurisdikcijama.

Ako se savezni i državni zakon promijene na način da se dozvolili izvoz kanabisa iz Kalifornije, to bi također moglo smanjiti crno tržište, rekao je Todd.

Zastupnici još uvijek razmatraju mjeru kojom bi se kroz tri godine smanjila državna trošarina na prodaju kanabisa s 15% na 11%.

Saborski zastupnik Phil Ting (D-San Francisco) nije uspio dobiti potrebne glasove za prijedlog zakona koji bi gradove primorao na legalizaciju kanabisa ako njihovi glasači podrže Prijedlog zakona broj 64. Unatoč tome, primijetio je da se interes pojačava.

“Kalifornijskim gradovima i županijama potrebna je naša podrška kako bi izašli van crnog tržišta kanabisa”, rekao je Ting. “Istodobno, lokalne samouprave moraju dati svoj dio i pomoći poduzećima koja se bave ​​kanabisom kako bi mogle napredovati i plaćati poreze koji pomažu u financiranju javnih usluga.”

Bez izmjena koje će olakšati nelegalnim prodavačima kanabisa natjecanje na tržištu, ilegalno tržište i dalje će držati značajan dio prodaje kanabisa u Kaliforniji, navodi se u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Adamsova analitička tvrtka sa sjedištem u Koloradu projicira da će legalna prodaja kanabisa u Kaliforniji porasti na 7,2 milijarde dolara 2024. godine, ali ilegalna će prodaja i dalje biti gotovo 6,4 milijarde dolara te godine. Očekuje se da će veći broj gradova dozvoliti prodaju kanabisa, a jači državni nadzor i inspekcije pomoći će rastu, kažu zvaničnici.

“Ako država ne djeluje na smanjenje poreza i regulatornog opterećenja, idu na ruku ilegalnim sudionicima na tržištu i tako ih zadržavaju u poslu”, rekao je Adams.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*