Legaliziran uzgoj konoplje u medicinske svrhe!

Što to znači za poduzetnike?

Danas se u Hrvatskom saboru raspravljalo o više amandmana od kojih je većina odbijena. Prihvaćanjem amandmana HDZ-ovog zastupnika Ivana Ćelića krenulo se u izmjene zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Sporni zakon dobio je izmjene u kontekstu uzgoja i proizvodnje konoplje čime je od danas zakonski dopušteno uzgajati konoplju u medicinske svrhe.

Time se pravnim osobama registriranima u Hrvatskoj koji posjeduju dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode omogućava nesmetani uzgoj konoplje i proizvodnja lijekova baziranih na konoplji. Dozvolu za uzgoj konoplje u krajnjoj liniji daje Ministarstvo zdravstva temeljem upućenog zahtjeva.

Dakle, prije slanja zahtjeva ministarstvu, prethodno već morate imati dozvolu Agencije za lijekove.

“Najbitnije je da se dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Samim tim će taj pripravak medicinskog kanabisa biti dostupniji i značajno jeftiniji za osobe u Hrvatskoj”, kaže Ćelić.

Iz Mosta tvrde da je amandman vrlo sličan njihovom koji je odbijen no zadovoljni su te poručuju da je bitno da će u Hrvatskoj prvi put biti legalno dozvoljeno uzgajati medicinsku marihuanu.

“Zbog previsokih cijena medicinska konoplja je mnogim pacijentima bila nedostupna pa su neki bili prisiljeni uzgajati je u svojim vrtovima što je i dalje nelegalno”, kaže Ines Strenja Linić (Most) .

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*