Kako Malta privlači investicije u tržište medicinskog kanabisa?

Kako Malta privlači investicije u tržište medicinskog kanabisa?

Malta Enterprise nije izgubila vrijeme na stvaranju regulatornog okvira za ulaganja u medicinski kanabis. Time je osigurala svjetliju budućnost za strateški smješten otok.

Malta Enterprise nastoji privući unutarnja ulaganja i podržati inovacije na Malti. Time bi se osiguralo da njihova snažna ekonomija i dalje napreduje i raste. Ova tvrtka nastoji njegovati rast i ulaganja u medicinski kanabis. To se postiže mjerama podrške i poticanjem okruženja u kojem poduzeća mogu napredovati bez smetnje restriktivnih regulatornih okvira. Nadalje, ona savjetuje maltešku vladu o ekonomskoj politici s bliske pozicije i stalne komunikacije s najznačajnijim ekonomskim silama u državi.

Malta Enterprise ima raznoliku radnu snagu iz niza pozadina. To im omogućuje zavidnu sposobnost rada s investitorima iz područja različitih okolnosti. Isto tako, to im omogućuje bolji odziv na potrebe ulagača i osigurava njihovo učinkovito ispunjavanje. Dugoročna ulaganja i održivost glavni su cilj na kojem promiču korist ne samo poduzeća, već i boljitak cjelokupnog stanovništva zemlje.

Medicinski kanabis predstavlja značajnu priliku na Malti. Malta Enterprise je to rano prepoznala i brzo započela s konstruiranjem okvira. Taj okvir je funkcionalan i privlačan tvrtkama koje žele povećati svoje poslovanje.

Health Europe Quarterly je napravio intervju s Marion Zammit koja radi u timu za promociju ulaganja u Malta Enterprise. U intervjuu se razgovara o navedenom okviru i ulozi Malte Enterprisea u aktivnostima oko industrije medicinskog kanabisa.

Malta se dokazala kao popularno mjesto u Europi zbog ulaganja u medicinski kanabis. Koji su najveći faktori koji ga čine tako privlačnim?

Malta se dokazala kao popularno mjesto u Europi zbog ulaganja u medicinski kanabis

Malta je živahna nacija i može se pohvaliti raznolikim i jakim gospodarstvom. Zrakoplovstvo, napredna proizvodnja, životne znanosti, financijske usluge, informacijske tehnologije, daljinsko igranje, medicinski turizam i obrazovanje su svi sektori koji uspješno napreduju na Malti. Napredna proizvodnja glavni je oslonac malteškog gospodarstva.

Malta je dom poznatih korporativnih imena, poput:

  • STMicroelectronics. Bavi se proizvodnjom više od 30 godina i zapošljava više od 1000 zaposlenika.
  • Playmobil. Njemački proizvođač igračaka.
  • Toly. Proizvode kozmetičku ambalažu za mnoge prestižne tvrtke.
  • Methode Corporation i Trelleborg Sealing Solutions. Proizvode automobilske dijelove. Započeli su svoju djelatnost na Malti prije 10 godina i nastavili su se diverzificirati, širiti i ovdje rasti.
  • Klaster Pharma. Iako se većinom specijalizirao za proizvodnju generičkih lijekova, također se može pohvaliti nekim važnim imenima, poput Teva Pharmaceuticals, Siegfried i Medichem iz Španjolske, među brojnim drugima.

Malta ima brojne prednosti koje su zajedničke u različitim sektorima. Idealan zemljopisni položaj koji služi kao ulaz ne samo u EU, već i premošćuje kontinente, u kombinaciji s engleskim jezikom u poslovanju su samo neke od mnogih. Jednostavnost poslovanja i središnja uloga Malta Enterprisea u ulozi referentne točke i podrške za sve one koji pokreću poslovnu aktivnost na Malti druge su važna prednosti.

Iskusna radna snaga i lakoća kojom se može privući imigrante da rade na Malti, kao i paket poticaja koje Malta Enterprise nudi poduzetnicima i tvrtkama koje nastaju na Malti, dodaju privlačnosti Malte za poslovni svijet.

U specifičnom slučaju proizvodnje medicinskog kanabisa, ovi su čimbenici ostali atraktivni, ali postojale su i druge važne točke. Brzina kojom je novi zakon donijet i implementiran omogućila je Malti da bude među prvima u EU koja je regulirala proizvodnju medicinskog kanabisa. Sam je Zakon formuliran na vrlo jednostavan način, kako ne bi ometao rad tih proizvođača.

Druga istaknuta točka u malteškoj ponudi bilo je uključivanje njihovog cijenjenog tijela za lijekove kao regulatora za taj sektor. Malteško tijelo za lijekove (MMA) prepoznato je od strane EMA i FDA i izvršilo je inspekcije diljem svijeta. Za malteški farmaceutski sektor VMA je od primarne važnosti i ima središnji položaj na Malti kao ulaz na tržište EU i SAD-a. Kad su započeli razmatrati izradu novog zakonodavstva, koje omogućuje proizvodnju lijekova od kanabisa na Malti, vizija je bila da će proizvodnja medicinskog kanabisa dovesti prirodni razvoj farmaceutske industrije na Malti. Samim time je i zamišljen zakon koji omogućava ostvarenje te vizije.

Malta Enterprise je također bila ključna u osiguravanju da vodeće kompanije u tom sektoru budu svjesne malteškog regulatornog okvira. Ona im pripomaže pri osnivanju aktivnosti na Malti i zajedno s Agencijom za lijekove je ponudila rješenje za sve usluge tih tvrtki.

Jednostavnost pristupa donositeljima odluka i važnim dioničarima zajedno s postupcima upravljanja odnosima s klijentima ključni su faktori podrške koju Malta Enterprise pruža svojim klijentima u uspješnom realiziranju njihovih projekata.

Kanabis industrija predstavlja veliku ekonomsku priliku za Maltu. Koliki su utjecaj dosad imala ulaganja?

Posljednje informacije koje su u javnost objavljene u svibnju, potvrdile su da je Malta Enterprise do tog dana odobrila 20 projekata.

Važnije od broja projekata su implikacije onoga što to za Maltu znači. Uspjeli su privući zanimljivo rukovodstvo projekata iz cijelog svijeta, uključujući Kanadu, Australiju i SAD. To će imati vrlo važan utjecaj na malteško gospodarstvo. Procjenjuje se da će, nakon što svi odobreni projekti budu operativni, oni nadopuniti izvoz za dodatnih 30%. Stvara se nova podniša u proizvodnom sektoru i to će zauzvrat učiniti maltešku ekonomiju snažnijom.

Procjenjuje se da će za deset godina europsko tržište medicinskog kanabisa biti vrijedno više od 55 milijardi eura. Postoje li već planovi za povećanje proizvodnje na Malti kako bi se zadovoljila očekivana potražnja?

Malta Enterprise ima strateški plan upravljanja rasta ovih sektora, te se brine da to bude ugrađeno u taj sektor od samog njegovog začeća. Ova tvrtka ima izuzetno selektivan postupak i svi su odobreni projekti prošli kroz filtriranje tijekom procesa evaluacije. Ključni kriteriji su pregledani i analizirani, uključujući vrlo temeljitu dubinsku analizu kako bi bili sigurni da su prošli samo najbolji igrači i projekti.

Aphria, Aurora, MGC Pharma, MPXI, Columbia Care i Supreme je samo manjina od 20 odobrenih projekata. Vizija Malte je postati centar izvrsnosti na sceni medicinskog kanabisa, a projekti na kojima se gradi njihov sektor su ključni za njihov uspjeh.

Malteška je vizija omogućiti implementaciju cjelovitog sektora s aktivnostima koje uključuju industrijske faze s visokom dodanom vrijednošću. Oni žele uspostaviti infrastrukturu, procese i postupke koji će sve to omogućiti. Također žele da sektor evoluira i zbog toga je njihova dužnost biti u tijeku s onim što se događa u ostatku svijeta, kako bi bili sigurni da onaj tko radi na Malti to učini u konkurentskoj prednosti ili barem na istom nivou kao i druge tvrtke koje posluju u drugim instancama.

Također vjeruju da će, iako će sve kompanije na Malti biti orijentirane na izvoz, i dalje biti dužne prema obrazovanju i osvješćivanju kako medicinske struke, tako i lokalne zajednice.

Je li bilo izazova u stvaranju regulatornog okvira? Koji se izazovi očekuju u budućnosti?

Auberge de Castille, zgrada premijera Malte.

Najveća prednost Malte je činjenica koju stranci mogu smatrati nedostatkom. Budući da je Malta mali otok, to omogućava izravniji pristup donositeljima odluka i dioničarima. Od početka, prilikom formuliranja, rasprave i eventualnog donošenja regulatornog okvira, nadležna tijela započela su zajedničku suradnju na osiguravanju skladnog predstavljanja novog zakona. To je ono što im je omogućilo da savladaju sva pitanja koja bi mogla postati problematična i koja im omogućuju vrlo efikasno i učinkovito donošenje regulatornog okvira.

Malta Enterprise će nastaviti raditi na ovaj način da spriječi i savlada buduće izazove. No, ovaj put usko surađuju ne samo s vlastima, već i sa svim drugim važnim dioničarima. U to su uključeni operatori, njihovi savjetnici, i različiti davatelji usluga za koje će se koristiti
novi ekosustav.

Koje lekcije mogu druge države članice naučiti iz načina na koji je Malta prihvatila industriju medicinskog kanabisa?

Malta je prihvatila industriju medicinskog kanabisa na isti način kao što je prihvatila i podržala druge sektore, nove i stare. Naposljetku, Malta nudi jedinstveni skup prodajnih mjesta koja ih razlikuje od ostalih instanci. Sve je u jedinstvenosti njihove ponude, koja je uvjerila razne operatore da je Malta pravo mjesto za pristup tržištima medicinskog kanabisa.

 

(Izvor: healtheuropa.eu)

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*