Vrijedi i za Hrvate: EU odobrava korištenje kanabisa za liječenje dvije opasne bolesti

Europska Unija je prije dva dana odobrila korištenje kanabisa pacijentima koji boluju od dvije rijetke vrste epilepsije.

Liječnici od sad, ukoliko smatraju da je to potrebno, mogu propisati lijek Epidyolex – tekućinu za oralnu aplikaciju temeljenu na kanabidiolu ( CBD ).

Lijek je odobren za korištenje u Ujedinjenom Kraljevstvu i svim drugim članicama EU-a.

Što je Epidyolex?

Ovaj lijek ne sadrži psihoaktivne komponente kanabisa odnosno THC.

Neki roditelji, koji su do sada ovaj lijek kupovali u nizozemskim ljekarnama, tvrde da ga nedostatak THC-a čini manje korisnim u liječenju djece te da bi lijek ostvario puni potencijal ukoliko bi sadržavao i THC i CBD.

Epidyolex je odobren kao lijek za djecu stariju od 2 godine koja boluju od Lennox-Gastaut sindroma ili Dravet-ovog sindroma. Obje bolesti su izrazito teške za pojedinca i njihovu okolinu, a posebno se teško liječe jer mogu uzorkovati i do nekoliko epileptičnih napadaja dnevno.

Razvijen je u GW Pharmaceuticals i namjenjen je za korištenje u kombinaciji s još jednim lijekom za epilepsiju – Klobazam.

Što je s ostalim proizvodima od kanabisa?

Postoji nekolicina različitih derivata kanabisa koji se koriste u medicinske svrhe.

Proizvodi koji sadrže THC su 2018. godine legalizirani u Velikoj Britaniji te se nekoliko njih i nalazi na listi za službenu terapiju.

Proizvode bazirane na kanabisu može propisati samo doktor specijalist u ograničenom broju slučaja. Jedan od primjera je i lijek Nabilon – djeluje slično kao i THC, propisuje se poslije kemoterapija za smanjenje mučnine i povratak apetita.

Sativex je također jedan od ljekova koji je legalan u Velikoj Britaniji i koriste ga oboljeli od multiple skleroze.

Što kažu stručnjaci?

“Ovaj lijek donosi nadu za mnoge obitelji i dopuštenje Europske Unije je pozitivan korak. Unatoč tome, medicinski kanabis još uvijek nije dovoljno istražen i čeka nas još puno posla”, rekla je Ley Sandre, profesorica neurologije na London University College.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*