I američki DEA kreće s uzgojem medicinskog kanabisa!

I američki DEA kreće s uzgojem medicinskog kanabisa!

DEA je najavio da ide naprijed kako bi olakšao i proširio znanstvena i medicinska istraživanja kanabisa u SAD-u.

DEA obavještava o otvaranju prijava za subjekte koji se mogu registrirati za istraživačku proizvodnju kanabisa.Predviđa da će se registracijom dodatnih kvalificiranih uzgajivača kanabisa povećati niz vrsta dostupnih za istraživanje medicinskog kanabisa.

Tijekom posljednje dvije godine, ukupan broj pojedinaca registriranih od strane DEA-e za provođenje istraživanja medicinskog kanabisa, uključujući istraživanje ekstrakata, derivata kanabisa i delta-9-tetrahidrokanabinola (THC), povećao se za više od 40% s 384 u siječnju 2017. na 542 u siječnju 2019. Slično tome, u posljednje dvije godine DEA je više nego udvostručila proizvodne kvote za kanabis svake godine. To je napravila na temelju povećanih projekcija upotrebe za savezno odobrene istraživačke projekte.

Glavni odvjetnik William P. Barr rekao je:

Zadovoljan sam što DEA napreduje svojim pregledom prijava za one koji legalno uzgajaju kanabis kako bi podržali istraživanje. Ministarstvo pravosuđa nastavit će raditi s našim kolegama s Odjela za zdravstvo i ljudske usluge. Isto tako će ustrajati na poboljšanju mogućnosti istraživanja gdje god to možemo.

Vršilac dužnosti administratora DEA-e Uttam Dhillon rekao je:

DEA napreduje u programu registracije dodatnih uzgajivača kanabisa za federalno odobrena istraživanja. Radit će i s drugim relevantnim saveznim agencijama na ubrzavanju potrebnih budućih koraka.

Podržavamo dodatna istraživanja kanabisa i njegovih komponenti. Vjerujemo da će registracija više uzgajivača rezultirati time da će istraživači imati pristup široj raznolikosti radi proučavanja.

Ova obavijest također najavljuje da određeni oblici kanabisa više ne zahtijevaju registraciju DEA za uzgoj ili proizvodnju.

To je izravan rezultat nedavne izmjene saveznog zakona,

Zakon o poboljšanju poljoprivrede iz 2018. godine, koji je zakonski potpisan 20. prosinca 2018., promijenio je definiciju kanabisa u SAD-u.  Ovaj zakon se trudi kako bi isključio biljni materijal konoplje koji sadrži 0,3% ili manje delta-9 THC-a na osnovi mase. Prema tome, konoplja, uključujući samu biljku i pripravke kanabidiola (CBD), na ili ispod praga od 0,3% delta-9 THC-a, nije kontrolirana supstanca. Isto tako, za njezin uzgoj ili istraživanje nije potrebna registracija DEA.

Uskoro će za testiranje kanabisa biti zaduženo više sudionika.

Prije donošenja odluke o svim prijavama u tijeku, DEA namjerava predložiti nove propise koji će upravljati programom uzgajivača kanabisa za znanstvena i medicinska istraživanja. Nova pravila pomoći će osigurati da DEA može procijeniti prijave u skladu s važećim pravnim standardom i uskladiti program s odgovarajućim zakonima.

Kako bi se osigurala transparentnost i sudjelovanje javnosti, ovaj će postupak podnositeljima i širokoj javnosti pružiti priliku da komentiraju propise koji bi trebali upravljati programom uzgoja kanabisa za znanstveno i medicinsko istraživanje.

 

(Izvor: healtheuropa.eu)

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*