Vrijednost tržišta kanabisa u SAD-u i Kanadi bi mogla iznositi 47.3 milijardi dolara do 2024.

Procijenjena vrijednost tržišta kanabisa u SAD-u i Kanadi na 47.3 mlrd. dolara do 2024.

Do 2024. godine industrija legalnog kanabisa u Sjevernoj Americi mogla bi vrijediti više od 47,3 milijarde dolara godišnje.

Sjevernoameričko izvješće o kanabisu otkriva da će rast tržišta kanabisa u SAD-u uvelike premašiti svojeg susjeda, Kanadu. Prisjetimo se, Kanada je prva članica G7 koja je legalizirala konzumiranje kanabisa za odrasle. Trenutno se očekuje da će najprofitabilnija industrija na svijetu, uživati ​​u troznamenkastom rastu do 2024. godine. Takvo je očekivanje bez obzira na to što u SAD-u još nije legaliziran kanabis na federalnoj razini.

Izvješće o tržištu kanabisa, koje je objavio Prohibition Partners, uključuje detaljne prognoze tržišne vrijednosti, analizu regulatornih vremenskih rokova, podatke o potrošnji, analize zdravstvene zaštite i komercijalne mogućnosti širom Sjeverne Amerike.

Izvještaj je pokazao da, iako je SAD trenutno najprofitabilnija industrija kanabisa na svijetu, model je nesavršen. Nedostatak zakonodavne jasnoće na federalnoj razini remeti tržište koje bi u narednih pet godina moglo biti vrijedno 44 milijarde dolara.

Također je pokazao da je u SAD-u medicinski kanabis legalan u 33 države. Isto tako je kanabis za odrasle osobe legalan u 11 države, uključujući i Washington DC. Kratkoročni podaci sugeriraju da će vrijednosna prodaja medicinskog kanabisa patiti na rekreacijskom tržištu.

Konfliktni zakoni o upotrebi kanabisa među odraslima u SAD-u šalju posao izvan države. Regulatorni organi koji žele zaštititi porezne prihode ubrzavaju zakonske promjene. Kako zapadne zemlje doživljavaju dugoročni pad pušenja i stagnacije u konzumiranju alkohola, velike tvrtke duhana i pića nastoje potaknuti rast ulaganjem u taj sektor.Zakoni o kanabisu u Americi trebaju još dorade.

Ostala ključna otkrića iz izvješća o tržištu kanabisa pokazala su da je tržište široke potrošnje kanabisa u Sjevernoj Americi najnaprednije na svijetu te će se 2019./20. godine dogoditi neviđeno širenje proizvoda za svakodnevan život od CBD-a.

Također, kako europske zemlje poput Luksemburga legaliziraju kanabis za odrasle, sjevernoameričke marke u najboljoj su prilici da iskoriste potencijal neiskorištenog europskog tržišta.

Uoči pokretanja izvještaja, Daragh Anglim, generalni direktor tvrtke Prohibition Partners, rekao je:

Iako bi industrija legalnog kanabisa u Sjevernoj Americi u narednih pet godina mogla vrijediti više od 47,3 milijarde dolara, prava vrijednost tržišta kanabisa vjerojatno će biti mnogo veća od trenutnih procjena. To je zato što legalizacija vjerojatno neće iskorijeniti prodaju na crnom tržištu, posebice u Kanadi.

U SAD-u je model nesavršen. Pravni nesklad između savezne države i same države predstavlja značajne izazove za tvrtke koje žele sazreti na tržištu sa značajnim potencijalom. Štoviše, konfliktni zakoni o uporabi kanabisa među odraslima u SAD-u prisiljavaju tvrtke da se presele u susjedne države. Pozitivno je to što potiče zamah zakonodavstva, jer državni regulator želi ostvariti i zaštititi porezne prihode.

Iz međunarodne perspektive, regulatorni okviri diljem Europe na više načina odražavaju zakone širom SAD-a. Europa, i svijet, će nastaviti pomno pratiti razvoj događaja u Sjevernoj Americi.

 

(Izvor: healtheuropa.eu)

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*