HDZ oštro protiv legalizacije: Kanabis razara obitelji i stvara društvene probleme

HDZ i Beroš o kanabisu i legalizaciji

Vili Beroš, ministar zdravstva i nositelj liste HDZ-a u Dubrovniku poručio je da kanabis stvara probleme u društvu, izaziva ovisnost i razara obitelji. Čini se da Beroš, iako je medicinske struke, izrazito neobrazovana osoba po pitanju kanabisa, a uz to iznosi opasne i neutemeljene stavove.

„Kao ministar zdravstva na ovaj međunarodni dan moram kazati kako je stav u Ministarstvu zdravstva i naše stranke potpuno jasan – legalizacija lakih droga u rekreativne svrhe nije dobra. To je put u ovisnost, put u probleme u društvu, put koji razara naše obitelji. Naš moto ‘Sigurna Hrvatska’ uključuje i činjenicu kako lake droge nisu za rekreativnu upotrebu,“ izjavio je Beroš, a prenosi dubrovacki.net.hr.

Ovim putem molimo ministra da ne bude “slijep” već da se konzultira sa stručnjacima iz država gdje je već provedena potpuna legalizacija i liberalizacija kanabisa. Možda bi tek tada shvatio koliko je neutemeljeno ono što govori.

Kako kaže Beroš, stav cijele Zapadne Europe je ‘ne‘ legalizaciji lakih droga u rekreativne svrhe. Tu se također možemo upitati gdje Beroš “izvlači” informacije jer danas u zapadnoj Europi o kojoj Beroš govori imamo dovoljno primjera dosljedno sprovedenih politika legalizacije/dekriminalizacije kanabisa.

Većina ima dozvoljen uzgoj i posjedovanje uz zabranu trgovine, dakle u njima se može slobodno uzgajati i konzumirati određen broj biljaka/grama u privatnom prostoru – što znači da je legalno.

To su države koje su na “drugoj strani zapada” od Beroševe, a možemo navesti samo neke od njih koje se između ostalog nalaze na krajnjem zapadu Europe: Španjolska, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Švicarska, Češka, Luksemburg.

„Ona ima svoje medicinske učinke, ona nije lijek, ona je pomoćno sredstvo koje može utjecati na određene simptome i umanjivati ih, no nije lijek,“ poručio je Beroš dodavši kako je tu poruku važno poslati našim mladima.

Beroš tvrdi da kanabis nije lijek, a dokazano je da kanabinoidi zaista pomažu kod nekih izrazito teških bolesti poput raka prostate. Ukoliko je ovo što Beroš tvrdi istina, onda “lijekovi” koje propisuju liječnici, od kojih većina djeluje simptomatski, nisu lijekovi.

Australija: Trenutno u proizvodnji kanabinoidni lijek namijenjen za nesanicu

Colorado: Sve više ljudi se okreće kanabisu kao zamjeni za lijekove

Medicinska Marihuana: Lijek ili “Droga”?

Marihuana kao lijek: Liječenje karcinoma

Novo istraživanje: Može li kanabis zamijeniti opioide?

Ove izjave su zaista neprimjerene za osobu koja dolazi iz medicinske struke i nikako nisu “fer” prema onima koje kanabis zaista spašava od sigurne smrti, a takvih je primjera nebrojeno.

Bačić kaže da put do teških droga vodi preko lakih droga, pa i preko marihuane.

“Želimo poslati jasnu poruku kako je HDZ protiv legalizacije lakih droga. Mi u HDZ-u smo branik i protivimo se bilo kakvoj mogućnosti legalizacije. Najavljujemo kako ćemo se oštro suprotstaviti bilo kakvim prijedlozima koji bi išli ka legalizaciji lakih droga u RH,“ oštro je poručio Bačić.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*