Australija: Trenutno u proizvodnji kanabinoidni lijek namijenjen za nesanicu

Nesanica je najuobičajeniji poremećaj spavanja. Nesanica uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja.

Australska tvrtka za medicinski kanabis objavila je rezultate kliničkog ispitivanja za liječenje nesanice.

Iz Zelira Therapeuticsa kažu da su dobili konačno izvješće za svojstven vlastiti pripravak kanabisa poznat kao ZTL-101, te da njegovi nalazi “predstavljaju prvu kliničku” validaciju tretmana koji je siguran i učinkovit u borbi protiv kronične nesanice.

Ti nalazi, kažu iz Zelire, “otvaraju mogućnosti za pokretanje i distribuciju ovog proizvoda na globalno tržište.”

Zelira napominje da je ispitivanje provedeno u Centru za znanost spavanja na Sveučilištu Zapadne Australije (UWA), gdje su istraživači procijenili učinkovitost ZTL-101.

“Dvadeset tri pacijenta liječena su 14 noći s ZTL-101 i 14 noći s placebom, odvojena razdobljem čišćenja sistema u trajanju od jednog tjedna”, priopćili su iz Zelire. “Nakon prvog doziranja, svaki je sudionik mogao uzeti jednu (0,5 ml od 11,5 mg ukupnih kanabinoida) ili dvostruku (1 ml od 23 mg ukupnih kanabinoida) dozu lijeka, konzumiranu sublingvalno, prema svojim simptomima.”

CBD ulje za spavanje: koristi, istraživanja i djelovanje

Obećavajući rezultati

Prema Zeliri, analiza “je pokazala da liječeni pacijenti znatno duže spavaju, brže spavaju i brže su zaspali nakon buđenja”, dok su ti isti pacijenti “također izvijestili o značajnom poboljšanju kvalitete života, uključujući osjećaj odmora nakon spavanja, manje stresa i bolje cjelokupno funkcioniranje.”

Peter Eastwood, glavni istraživač i profesor Centra za znanost spavanja na Sveučilištu Zapadne Australije, nazvao ga je “najstrožim kliničkim ispitivanjem ikad poduzetim za procjenu terapijskog potencijala ljekovitog kanabisa za liječenje simptoma kronične nesanice.”

“Činjenica je da je liječenje lijekom ZLT-101 postiglo značajne rezultate, doze poboljšavaju široki raspon ključnih indeksa nesanice, to je impresivno, posebno s obzirom na relativno kratko dvotjedno doziranje”, rekao je Eastwood u izjavi.

Zelira ima sjedište i u Perthu i u Philadelphiji.

Izvor: HIGH TIMES

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*