Novo istraživanje: Može li kanabis zamijeniti opioide?

Kanabis je adekvatna zamjena za opioide.

Novo znanstveno istraživanje donosi dokaze koji ukazuju na to da medicinska marihuana može pomoći kod smanjenja ovisnosti o opioidima.

Istraživanje, objavljeno prošlog mjeseca u časopisu “Journal of Psychopharmacology”, je otkrilo da “bihevioralni ekonomski dokazi pokazuju da pristup kanabisu može skromno umanjiti potražnju za opioidima kod osoba koje pate od boli.”

Tim istraživača je putem interneta procijenio učestalost i ovisnost o kanabisu i opioidima kod odraslih koji su s njima ublažavali bol.

„Odrasli koji izvještavaju o trenutnoj upotrebi opioida za ublažavanje boli i upotrebi kanabisa u proteklih 30 dana, završili su dva hipotetička zadatka kupnje u kojima je za kupnju bio dostupan samo gram kanabisa ili jedinica indeksa opijata sudionika i dva hipotetička zadatka u kojima su oba lijeka istovremeno dostupna, ali se cijena jednog lijeka povećavala, dok je druga ostala konstantna “, napisali su u časopisu.

Otkrili su da je intenzitet potražnje značajno smanjen i da se elastičnost potražnje povećala i za kanabis i za opioide „kad je bio dostupan alternativni lijek, iako je smanjenje potrošnje kanabisa bilo izraženije nego potrošnja opioida u prisutnosti zamjenskog lijeka.”

Rezultati nalažu da bi to bio potez kojim bi se smanjila konzumacija opioida, iako su napomenuli da su potrebne dodatne kliničke studije.

Kanabis: Adekvatna zamjena za Xanax?

Da li bi se opioidi mogli zamijeniti kanabisom?

Zagovornici i istraživači dugo spominju kanabis kao sigurniju alternativu lijekovima na recept, za koje se znalo da dovode do dugotrajnih, pa čak i smrtonosnih, ovisnosti kod pacijenata koji ih uzimaju za ublažavanje boli.

Odvojena studija objavljena krajem prošle godine u časopisu “PLOS Medicine” otkrila je da pojedinci koji svakodnevno koriste kanabis imaju 50 posto manje vjerojatnosti da će svakodnevno koristiti opioide.

“Uočili smo neovisnu negativnu povezanost između česte uporabe kanabisa i česte uporabe nezakonitih opioida među ljudima koji konzumiraju droge zbog kronične boli”, navodi se u studiji.

Zlouporaba opioida postala je epidemija u Sjedinjenim Državama, koju su djelomično pokrenuli liječnici koji propisuju lijekove protiv bolova.

Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu droga, u Sjedinjenim Državama svaki dan umire više od 130 ljudi od predoziranja opioidima.

Osim što zamjenjuje lijekove protiv bolova, kanabis može poslužiti i kao učinkovita metoda za skidanje pojedinaca s opioida.

Izvor: HIGH TIMES

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*