Kako proizvesti feminizirano sjeme? Donosimo jednostavan postupak

Koloidno srebro je naučestalija metoda proizvodnje feminiziranog sjemena

Zanima vas kako proizvesti feminizirano sjeme, odnosno želite da većina biljaka stvara cvjetove? Iako sama procedura izrade feminiziranog sjemena nije zahtjevna, mnogi se odlučuju za kupnju što je također efikasan način, a možda i najjednostavniji, da gotovo sve biljke budu ženskog roda. 

Što je feminizirano sjeme?

Kanabis je dvodoman kao i većina drugih biljaka te obično ima dva spola – muški i ženski. Također, kanabis može istovremeno imati oba spola što se u svijetu uzgoja kanabisa zove hermafrodit ili još češće – dvospolac.

Feminizirano sjeme omogućava uzgajivačima da preuzmu kontrolu nad uzgojem te da ne troše resurse i vrijeme na muške biljke koje ionako većina uzgajivača uklanja jer te biljke ne daju cvijet – dio gdje se nalazi većina kanabinoida i aktivnih spojeva.

Cilj gotovo svakog uzgoja je visoko kvalitetan cvijet sa širokim kanabinoidnim i terpenskim profilom. Da bi se to postiglo, potrebno je uzgajati genetski kvalitetne sorte ženskog spola iz provjerenih sjemenki kanabisa.           

Etilen: Ključan hormon za spol kanabisa

Kao i kod ljudi, biljke imaju hormone koji utječu na njihov rast i razvoj. Jedan od značajnijih hormona je etilen, a poznat je kao biljni hormon starenja. Ima vrlo važnu ulogu kod zrenja plodova te rasta i razvoja same biljke.

Snmanjenje razine etilena kod biljaka potiče stvaranje muških spolnih organa, odnosno muških peludnih vrećica koje služe za proizvodnju polena/peludi.

Danas postoji nekolicina otopina i kemijskih spojeva za reduciranje razine etilena kod biljaka:

  • benzotiadiazol
  • giberelinska kiselina
  • srebrov tiosulfat
  • srebrov nitrat
  • koloidno srebro

Što je koloidno srebro?

Koloidno srebro je otopina bazirana na vodi i “sitnim” česticama srebra. Pojavljuje kao najpristupačnije i najefektivnije rješenje jer je sigurno za ljudsku uporabu, široko je dostupno te se s lakoćom može naći u većini trgovina.

Koristi u alternativnoj medicini kao antiseptik, a najčešće pomaže kod upala i problema s aknama. Također, koloidno srebro koriste neke banke sjemena (eng. seedbank) u industrijskoj proizvodnji feminiziranih sjemenki kanabisa.

Kako kontrolirati spol biljke? 

Kako bi uzgajivači konoplje/kanabisa bili sigurni da će biljke biti ženskog roda, najčešće se odlučuju na uzgoj uz pomoć klonova – reznica ženske biljke kanabisa ili kupnje feminiziranog sjemena. 

Ukoliko se prilikom uzgoja koristi sjeme kanabisa kojemu se ne zna spol odnosno kod “divljeg” uzgoja koji se najviše pojavljuje kod uzgoja konoplje za vlakno, nakon međusobne oplodnje ženske biljke kanabisa obično proizvode 50% ženskih i 50% muških sjemena.

To se događa upravo zbog genetskog i evolucijskog aspekta biljke kanabisa jer se ravnomjernim omjerom ženskih i muških biljaka maksimizira mogućnost oplodnje i stvaranja “potomaka” koji bi mogli nastaviti “genetsku lozu”.

Tehnike feminizacije biljke

Danas postoje dvije različite metode “manipuliranja” spolom gotovo svih biljaka pa tako i biljke kanabisa. Metode se razlikuju u samom početku, odnosno odabiru biljke za postupak feminizacije.

Moguće je koristiti klonove već postojećih biljaka ili koristiti biljke kanabisa uzgojene direktno iz sjemena. Princip feminizacije biljke se oslanja na indukciju pojave peludi (peludnih vrećica) kod ženskih biljaka koji se kasnije koristi kod oplodnje ostalih ženskih biljaka u svrhu proizvodnje “ženskog” femiziranog sjemena.

Važno je za napomenuti da niti jedna metoda nije 100% sigurna, no osiguravaju do 99% uspješnosti što znači da se nakon feminiziranja može pojaviti i poneki muški primjerak.

Iako mnogi uzgajivači koji koriste feminizirano sjeme ne misle na tih 1% vjerojatnosti, zbog uspješnosti uzgoja i rizika da jedna muška biljka oplodi sve ženske, vrlo je bitno obratiti pažnju na spol svih biljaka u fazi predcvjetanja. 

Kako koristiti koloidno srebro kod feminizacije kanabisa?

Kod feminiziranja otopinom koloidnog srebra, koncentracija mora biti minimalno 15 ppm, a optimalno 30ppm. Ukoliko se za postupak feminiziranja koriste klonovi, potrebna su dva klona: jedan za proizvodnju peludi i jedan za oplodnju – feminizaciju. 

Koloidno srebro se koristi za proizvodnju feminiziranog sjemena

Kod kanabisa koji se uzgaja direktno iz sjemena, potrebno je pričekati fazu predcvjetanja. Nakon što se pojave prve naznake da su biljke ženske, potrebno ih je odvojiti u zasebnu prostoriji te na njih nanesti otopinu koloidnog srebra. 

Nakon što se odredi spol , obavezno prije 4. tjedna faze cvjetanja, koloidno srebro se prska po ženskoj biljci svaki dan, tri puta dnevno. Otopinu je potrebno nanesti na cvjetove i okolno lišće.

Taj postupak se ponavlja do dva tjedna te se biljke nakon toga ostavljaju da rastu kao i uobičajeno, naravno, u izoliranom prostoru za uzgoj kako bi se izbjegla oplodnja ostalih biljaka. 

Posljednja faza: Oplodnja 

Nakon tretiranja ženske biljke koloidnim srebrom, kod nje se inducira pojavljivanje muških peludnih vrećica čija se pelud koristi za “umjetno oprašivanje” druge biljke koja će na kraju donijeti do 99% željenog feminiziranog sjemena. 

Skupljanje peludi s biljke kanabisa

Danas postoji nebrojeno mnogo metoda za prikupljanje peludi iz peludnih vrećica. Sve su vrlo pristupačne jer je za oplodnju potrebna vrlo mala količina peludi. 

  • Prikupljanje peludi u plastičnu vrećicu – omotajte cijelu biljku ili grane te pričekajte se da se prikupi dostatna količina peludi. Obavezno ostavite otvor za zrak na vrhu vrećice. Dobivenu pelud prenesite kistom na cvjetove druge biljke.
  • Korištenje mekane četke – Kod ove metode je izrazito bitno da je četka vrlo mekana pa se preporučuje slikarski kist. Prikupite pelud s muških peludnih vrećica te ju oprezno prenesite kistom na cvijet biljke koju želite oploditi. Postupak možete ponoviti i nekoliko puta.

Oplodnjom druge ženske biljke dobivenom peludi postupak feminizacije, uzgoj se finalizira te se prikuplja sjeme koje se može koristiti u sljedećem uzgoju.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*