Je li vape prouzročio epidemiju u SAD-u?

pušenje iz vape-a

U hitnoj službu na Long Islandu je dovezen 18-godišnjak s respiratornim problemima, uz to je imao vrtoglavicu i mučnine . Kad ga je liječnica pitala da li puši iz isparivača, tinejdžer joj je odgovorio da ne puši.

Pacijentov stariji brat, policajac, bio je sumnjičav. Kopao je po bratovoj sobi i pronašao skrivene bočice s ekstraktom kanabisa za isparivače.

“Ne znam gdje ga je kupio. Ni on ne zna “, rekla je dr. Melodi Pirzada, glavni dječji pulmolog bolnice NYU Winthrop u New Yorku, koja je liječila mladića. “Srećom, preživio je.”

Dr. Pirzada jedna je od mnogih liječnika u cijeloj državi koji liječe pacijente, kojih sada ima više od 215, s misterioznim i po život opasnim bolestima vezanim uz korištenje isparivača.

“Ovo postaje epidemija”, rekla je. “Nešto nije u redu.”

Pacijenti, inače zdravi i u 20-im godinama, nakon nekoliko dana patnje s povraćanjem, vrućicom i umorom se pojave na vratima hitne s poteškoćama disanja.

Neki su tjednima bili na odjelu intenzivne njege ili na respiratoru. Liječenje je zakomplicirano nedostatkom podataka o pacijentima.

Znanstvenici pokušavaju utvrditi da li se neki toksin ili supstanca pojavila u novim proizvodima na tržištu i jesu li ljudi konzumirali kontaminirane tekućine.

U petak je centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao upozorenje tinejdžerima i drugim potrošačima, poručivši im da prestanu kupovati ekstrakte kanabisa i e-cigarete s ulice te da prestanu modificirati uređaje za isparivanje.

Da bi se nikotin ili THC mogao inhalirati potrebno ih je pomiješati s nekoliko kemikalija. Pitanje je da li je neka od tih kemikalija prouzročila epidemiju.

Tekućina se zagrijavaju tijekom aerosolizacije kako bi isparila. No, neke kapljice ulja dospiju van komorice dok se tekućina hladi, a udisanje tih kapi može uzrokovati probleme s disanjem i upalu pluća.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*