Mircen: Koristi, djelovanje i povezanost s kanabisom

Čajevi u žlicama.

Svoju specifičnu aromu kanabis duguje terpenima – organskim ugljikovodicima odgovornima za miris biljke. Mircen, o kome ćemo ovdje reći nešto više, najzastupljeniji je terpen u kanabisu te može sačinjavati do 65% ukupnog sadržaja terpena u određenim biljkama.

Iako su znanstvena istraživanja o mircenu još u povojima, u tradicionalnoj medicini se stoljećima koristi kao lijek protiv nesanice te kao sredstvo za smirenje i opuštanje mišića.

U nastavku članka promotrit ćemo što je to mircen, koja su njegova svojstva te što govore rezultati dosadašnjih istraživanja o učincima ovog terpena.

Što je mircen?

Mircen je prirodni terpen kojega možemo naći u brojnim biljkama poput hmelja, limunske trave, manga, divljeg timjana, kanabisa i drugih. Odlikuje ga intenzivan zemljasto mošusni miris, koji možemo prepoznati kod nekih vrsti piva.

Ako ste ikada pili čaj za nesanicu ili smirenje, vrlo vjerojatno je sadržavao kamilicu i/ili limunsku travu, a obje ove biljke sadrže značajan postotak mircena.

Mango i banana na bijeloj pozadini. Mango posebno obiluje mircenom.
Pixabay

 

Naziv mircen dolazi od biljke myrcia sphaerocarpa, koja pretežito raste u Južnoj Americi na području Amazone te je posebno bogata ovim terpenom.

Biljke bogate mircenom u tradicionalnoj se medicini koriste za smirivanje uma i tijela. Tako se u Južnoj Americi čaj od limunske trave koristi za smirenje i opuštanje mišića, dok se u Njemačkoj pripravci od hmelja tradicionalno koriste za liječenje nesanice.

Mircen u kanabisu

Mircen je najzastupljeniji terpen u kanabisu, čineći u prosjeku 20% sadržaja terpena u biljci, iako točan postotak uvelike varira od sorte do sorte. Dok neke sorte (uglavnom sative) sadrže ispod 0.5% mircena, kod sorti indice mircen može sačinjavati do 65% ukupnog sadržaja terpena u biljci.

Općenito govoreći, ukoliko odaberete nasumičnu sortu kanabisa, šanse su oko 40% da će najzastupljeniji terpen biti upravo mircen.

Iako se konzumacijom mircena samog za sebe nećete “napušiti”, smatra se da će kanabis s više od 0.5% mircena izazvati duboko stanje relaksacije karakteristično za indicu. Sativa, s druge strane, najčešće sadrži manje od 0.5% ovog terpena, a njeno je djelovanje mnogo manje omamljujuće.

Više o razlici između indice i sative pročitajte ovdje: “Sativa vs Indica: Djelovanje i Povijest“.

Također se pretpostavlja da mircen, poput drugih terpena, djeluje u kombinaciji s kanabinoidima putem tzv. efekta pratnje (eng. enthourage effect). Odatle i potječe legenda da će konzumiranje manga, koji također sadrži mircen, pojačati učinak THC-a.

Iako nema izravnih znanstvenih dokaza za ovu tvrdnju, istina je da mircen, kao i drugi terpeni, utječe na GABA receptore u mozgu, što posljedično utječe i na djelovanje THC-a. Stoga ima istine u tvrdnjama da mircen i drugi terpeni mijenjanju ukupni učinak kanabisa, no točan mehanizam njihova djelovanja nije sasvim jasan.

Blagotvorna svojstva mircena

Točenje čaja iz velikog starinskog čajnika u drvene šalice.
Unsplash

Južnoamerički grm myrcia sphaerocarpa, po kojemu je mircen i dobio ime, tradicionalno se koristi kao lijek za hipertenziju, dijabetes, probavne smetnje i dizenteriju. Također se istražuju slijedeća svojstva mircena:

  • umirujuća (protiv nesanice)
  • analgetička (protiv bolova)
  • antiproliferativna (protiv širenja tumora)
  • protuupalna
  • antioksidacijska
  • opuštanje mišića

Istraživanja analgetičkih svojstava mircena prvi puta su objavljena 1990. godine. Skupina brazilskih znanstvenika tada je zaključila da mircen, izoliran iz ekstrakta limunske trave, pojačava izlučivanje prirodnih opioida u mozgu i leđnoj moždini.

No, ova tvrdnja i dalje je upitna. Limunska trava osim mircena sadrži i niz drugih terpena koji bi mogli biti odgovorni za njeno smirujuće djelovanje, stoga će trebati još istraživanja prije nego se ovaj učinak eksperimentalno dokaže.

Također, dokazi da mircen ublažava bolove i upale temelje se uglavnom na testovima na životinjama (najčešće glodavcima), zbog čega rezultati ovih istraživanja često nisu primjenjivi na ljude.

Dok limunska trava djeluje anksiolitički (suzbija anksioznost), mircen sam po sebi ne pokazuje se učinkovit u suzbijanju anksioznosti ili depresije. No, na sreću, drugi terpeni u kanabisu, poput limonena, imaju anksiolitičko djelovanje.

Antiproliferativna svojstva mircena

Možda najzanimljivije svojstvo mircena je antiproliferativno. Naime, pokazalo se da mircen blokira kancerogene učinke aflatoksina, koje proizvodi određena vrsta plijesni, time što umanjuje sposobnost ovog toksina da ošteti naš DNA.

Antiproliferativna svojstva, kao i antioksidacijska i antibakterijska, mircen dijeli s drugim terpenima.

Što istraživanja kažu o mircenu?

Istraživanja blagotvornih svojstava mircena uglavnom su se obavljala na životinjama, i to u dozama višestruko većim nego se mogu pronaći u kanabisu. Stoga još uvijek nije poznato kolika je točno doza mircena potrebna kako bi se ovi učinci izazvali kod ljudi, niti ima li u kanabisu uopće dovoljno ovog terpena.

No, značaj terpena u kanabisu tek se počinje otkrivati. Istraživanja su se do sada fokusirala na učinke kanabinoida, uglavnom izoliranih od ostalih spojeva u biljci. Ali, kako se pokazalo, različiti kanabinoidi u kombinaciji s terpenima i drugim spojevima imat će drukčije učinke nego kada se konzumiraju sami za sebe.

Stoga bi se buduća istraživanja svojstava kanabisa trebala usredotočiti na zajedničko djelovanje različitih kanabinoida i terpena putem efekta pratnje.

Kako god pogledamo, mircen je još jedan u nizu blagotvornih spojeva kojima, kako se čini, kanabis naprosto obiluje.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*