Kako se proizvodi hašiš?

Zanima te kakav sve hašiš postoji i kako se radi? Posjeti Vutropedija.com!

Hašiš je smolasti nusproizvod dobiven iz vrhova rascvjetane biljke konoplje koji nastaje mehaničkim izdvajanjem konopljine smole  s lišća, cvjetova i stabiljke marihuane.

Više o tome što je ustvari hašiš, pročitajte ovdje.

Samo podrijetlo hašiša dolazi iz vremena kada su ljudi prvi primjetili da čudni ljepljiv nusproizvod biljke kanabisa ima utjecaj prilikom konzumacije.

Države koje su danas, ali i u prošlosti, jedne od glavnih proizvođača su Libanon i Maroko. Tamo se hašiš obrađuje po tradicionalnom receptu uz sušenje kiefa i postupno stvrdnjavanje istog uz pomoć drvenog čekića. Za više informacija pročitajte članak o deset najpoznatijih vrsta hašiša.

Danas takav način proizvodnje gdje se koriste tradicionalne metode nije više toliko u uporabi u razvijenim zemljama, već se koriste sofisticirani alati. Koriste se alati poput preša i ekstraktora.

Izvor : Wikimedia Commons

Kako se proizvodi hašiš ?

Najkvalitetniji hašiš može dosegnuti do čak 55 % THC-a prema težini suhe tvari.

Kroz godine proizvodnje uzgajivači su ustanovili da mogu dobiti različite vrste hašiša mješajući različite vrste Cannabis L. Sativa i Cannabis L. Indica. S obzirom na današnje uvjete i razinu tehnologije vodeći način uzgoja marihuane je onaj u zatvorenim prostorima, kako bi se postigli savršeni uvjeti i maksimalna količina kanabinoida, odnosno THC-a i CBD-a.

 

Hašiš : Načini proizvodnje u svijetu

Postoji nekoliko važnijih procesa i metoda proizvodnje koji  utječe na sama svojstva i kvalitetu za dobiveni hašiš. Dalje u tekstu su objašnjene one od najučestalijih.

Valjani Hašiš – Charas

Zemlje koje imaju vlažnu klimu poput Indije i Nepala koriste ovu tehniku zato što se u njihovim regijama biljka konoplje ne može osušiti kako bi se napravio prosijani haš.

Valjani hašiš se proizvodi valjanjem biljke konoplje o rukama pri čemu se dobije malo ekstrakta konoplje. Smola dobivena s dlanova se zatim valja u struže u lopatice mirisnog hašiša.

Ovakvu metodu u zapadnom zemljama proizvode suho prosijan hašiš zbog higijenskih uvjeta. Ovakva tehnika korištena u Indiji proizvela je prvu koncentiranu konoplju koja se zvala charas. Valjani charas spomenutom tehnikom pretvorio bi se u hašiš zvan još i Temple Ball na nepalskom.

Zapadna tehnika koristi rezače koji podrezuju cvjetove konoplje te tako sakupljaju smolu koje se zadržava na priboru za rezanje i daljnom obradon nastaje valjani hašiš zvan haš sa škara.

Predlažemo da pogledate ovaj dio dokumentarca Strain Hunters – India Expedition gdje se objašnjava sve o proizvodnji Charasa iz prve ruke!

Prosijani hašiš

Kako bismo dobili prosijani hašiš, veoma suhe cvjetove potrebno je prosijati kroz gusto sito kako bismo sakupili prah konoplje odnosno kief. Sama veličina sita odabire se s obzirom na  trihome koji moraju proći kroz sito.

Svaka hrpa može biti prosijana i do nekoliko desetaka puta kako bi se dobio najkvalitetniji prah smole. Trihomi bi trebali činiti najveći udio u masi odnosno prahu (“kief”) iz kojeg nastaje hašiš.

Ova vrsta proizvodnje pogoduje suhim i hladnim klimama poput dolina Pakistana, Afganistana, Libanona i Maroka. Ova vrsta proizvodnje je nadmoćnija metoda od ostalih jer prilikom prosijavanja trihoma, glava na svakom koja sadrži THC ostaje netaknuta. Time se sprječava da kanabinoidni i terpenoidni sadržaj oksidira odnosno izgubi svojstva.

Sakupljeni prah dobiven od konoplje se zagrijava i potom preša u u blokove hašiša. Zagrijavanje i prešanje se postiže postupkom “čekićanja” vreće sa kief-om.

Vodeni i ledeni hašiš : Ice Hash

Ova metoda prizvodnje razvila se 1970-ih godina. Kako bismo dobili hašiš dobrih svojstava i visoke kvalitete koristila se tehnika hladnom vodom i/ili ledom.

Ova tehnika korištena je kako bi se estrahirale glave žlijezda i smole iz konoplje. Sušena konoplja se potapa u vodu niske temperature u kojoj su se stapke trihoma i glave smole sledile i postale lomljive. Prilikom protresanja vode sadržaj trihoma i glave žlijezda bi se odvojili i prosijali kroz najlonsku mrežastu vreću.

Rezultat dobiven ovom tehnikom naziva se vodeni haš. Mrežaste vreće korištene prilikom prosijavanja imaju rupice veličine 60 do 150 mikrona s čime bi se dobio ekstakt za  izradu kvalitetnog hašiša. Dobiveni vodeni haš nakon ekstrakcije se pažljivo i temeljito suši kako bi se izbjegla pijesan.

Vodeni haš se može prešati ali samo kada je potpuno osušen. Nedostatak ovakve metode proizvodnje je krhkost glava i pucanje glava prilikom samog procesa.

Metoda Bubble Hash

Hašiš se danas proizvodi uz pomoć leda! Posjeti Vutropedija.com i saznaj više!
Izvor : Wikimedia Commons

Ovakva metoda proizvodnje koristi vodu i proces filtracije čistog kiefa. Kako bismo dobili hašiš najveće koncentracije kief se potapa u vodu, trihomi  se odvajaju od ostatka pomoću ledene vode i nakon toga se flitrira više puta i proces se ponavlja.

Hašiš dobiven ovom metodom nazivamo Bubble Hash. Full Melt je rafinirani oblik Bubble Hasha pogodan za pušenje. Prilikom pušenja Full Melt-a, stvaraju se mjehurići po čemu ova vrsta dobiva ime. Bubble bash izrazito je osjetljiv na na visoke temperature.

Pogledajte vrlo informativan video o tome kako se proizvodi Full Melt Hašiš.

 

Hašiš u moderno doba

Svi do sada opisani tipovi proizvode se po  tradicionalnim metodama. Od svih spomenutih metoda, Nizozemski Hašiš jedina je vrsta koja se ne proizvodi po tradicionalnim metodama.

80-ih, u SAD – u, dolazi do novih saznanja o načinima proizvodnje hašiša. Sadhu Sam otkriva da žlijezde koje proizvode smolu tonu u vodu i na osnovu toga saznanja stvorio jednu od metoda vodenog hašiša (Waterhash).

Početkom devedestih u nizozemskoj dolazi do izuma Pollinator-a koji je 1994. godine izašao na tržište. Pollinator je električna centrifuga sa bubnjem. Na prijelazu između dva stoljeća u okviru tvrtke Pollinator, razvijena je metoda Ice-o-Lator koja je kasnije usavršena u Kanadi metodom Bubbleman.

Obje metode su gotovo identične po načinu proizvodnje i pripreme, s tim da je Bubble-Hash  ipak nešto čišći. Gledajući na građu hašiš je izrazito elastičan, ako je u neprešanom stanju, i po izgledu liči na neku plastičnu masu. U prešanom stanju građa ovisi o načinu prešanja biljke.

Boja jako varira i može biti od blijedožute, preko zlatnožute, narančastožute, crvene, zelene, ljubičaste, plave, smeđe do crne. Miris i ukus su različiti. Hašiš je uglavnom začinjen i aromatičan i aroma je karakteristična za sortu od koje je izrađen.

Učinci korištenja hašiša također ovise o sorti marihuane, ali i o načinu proizvodnje. Vrlo je bitno dobro odrediti veličine rupica na situ jer u C. Sativi su trihomi manji, a u C. Indici veći.

Posebnu popularnost ima Jelly Hash, nazvan zbog svoje želatinaste strukture. Dobija se miješanjem hašiša ili sušenih cvjetova sa uljem. Ovakve metode su vrlo brzo postale jako popularne, posebno za kućnu upotrebu, a tako proizveden hašiš je sve traženiji po Coffee shopovima.

Postoji li hašiš u obliku ulja?

Hašiš ulje (Hash-Oil) se može dobiti pomoću više različitih metoda. Najstarija metoda je metoda prešanja hašiša do ekstrema čime se ekstrahira određena količina ulja.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina često se koristila metoda potapanja hašiša u nepolariziranu otopinu poput alkohola. Hašiš tada stoji u otopini 3 tjedna te nakon 3 tjedna ona ispari, a ono što ostane je hašiš ulje.

Marokanski način je potapanje hašiša u metanol 3 puta na makismalno dva sata i svaki put na kraju procesa otopina biva profiltrirana. Otopina se tada zagrijava da bi metanol ispario. Ovo je dosta opasan način zato što udisanje para metanola može može dovesti do trajne sljepoće ili čak smrti. Također, metanol je jako zapaljiva otopina koja u uz nekontrolirane uvjete može izazvati požar. Ovi načini proizvodnje rezultiraju uljem od hašiša koje je tamnije boje.

Najbolji način za dobijanje ovakvog ulja je upotreba aparature koja se sastoji od jedne široke plastične cijevi u koju se stavlja hašiš ili sušeni cvjetovi. S jedne strane nalazi se rupica na koju se stavi cijev i puni se butanom oko 30 sekundi, sve dok butan zajedno sa uljem ne počne izlaziti sa doljnje strane gdje se nalazi filter.

Dobiveni produkt najbolje je skupiti u vatrostalnu posudu koja se odmah stavlja u drugu, veću posudu, napunjenu vrelom vodom. Tada se pričeka da butan sasvim ispari i zlatnožuta ljepljiva masa koja ostane na dnu naziva se Honey Bee Oil.

Prilikom samog procesa izrade ulja od hašiša potrebno je koristiti zaštitne naočale i rukavice. 2004. godine na Vancouverskom tržištu pojavljuje se ulje pod nazivom Budder koje sadrži čak 95% psihoaktivnih supstanci (najjači uzorak imao je 99,6%) s tim da je 80-90% od toga zapravo THC.

Ova ulja su na sobnoj temperaturi dosta gusta i jako ljepljiva. Prilikom zagrijavanja postaju tečna. Miris i ukus ostavljaju jak aromatičan i oštar dojam dok je dim vrlo mekan. Učinci na osobu koja konzumira hašiš ulje ovisne su o načinu izrade ulja i načinu konzumacije. Ovakva ulja se danas sve više mogu naći u Coffee – Shopovima.

Recept za ulje od konoplje, odnosno Hash – Oil 

 

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*