Industrija kanabisa do 2030. mogla bi vrijediti 72 milijarde dolara

Foto: Canva

Novo zakonodavno izvješće dostavljeno zakonodavcima Marylanda ovog tjedna predviđa da bi se nacionalno tržište legalnog kanabisa moglo popeti na 72 milijarde dolara godišnje do 2030., više nego dvostruko od trenutne tržišne procjene od 32 milijarde dolara godišnje, piše High Times. Ali izvješće također pokazuje da neke države koje su legalizirale kanabis nisu uspjele postaviti jasne ciljeve socijalne jednakosti i da reguliranom tržištu marihuane diljem zemlje nedostaje proporcionalna zastupljenost tvrtki u vlasništvu Afroamerikanaca.

Zakonodavci u Marylandu istražuju kako bi legalizirani kanabis za odrasle utjecao na državu, gdje će glasači odlučivati ​​o rekreativnoj legalizaciji marihuane na općim izborima ovog mjeseca. U utorak se radna skupina za referendum o kanabisu i legalizaciju Doma delegata Marylanda virtualno sastala kako bi procijenila izvješće o klimi za regulaciju kanabisa u cijeloj zemlji.

Industrija vrijedna 75 milijardi dolara

Izvješće, koje je pripremio i predstavio radnoj skupini Mathew Swinburne, pomoćnik direktora Mreže za pravo javnog zdravstva-istočna regija Baltimorea, uključuje informacije iz New Frontier Data koje predviđaju stabilan rast tržišta diljem zemlje kako sadašnja tržišta budu zrela i nova. Države su dodane na popis legalnih država kanabisa. Rastući s 32 milijarde dolara u 2022., projekcija procjenjuje ukupno tržište u cijeloj zemlji od 72 milijarde dolara do 2030.

“Znamo da je industrija kanabisa profitabilna industrija”, rekao je Swinburne . “Ovo je nova industrija koja je puna gospodarskih prilika i ta prilika samo raste”, dodao je. “Iako ova industrija predstavlja neke značajne ekonomske prilike, obojene zajednice propuštaju ovaj procvat kanabisa.”

Swinburne je rekao radnoj skupini da su poslovi u industriji kanabisa porasli s oko 321.000 u 2020. na približno 428.000 godinu kasnije. Međutim, izvješće također navodi da je 81% poduzeća s kanabisom u vlasništvu bijelaca, a 58% poduzeća nema zaposlenika koji su pripadnici manjinskih skupina.

Napori da se riješi problem nedostatka raznolikosti u industriji kanabisa bili su nedosljedni, navodi se u izvješću. Od 19 država koje su legalizirale rekreacijsku marihuanu, Aljaska, Maine, Montana i Oregon nemaju uspostavljene mjere socijalne jednakosti koje bi pomogle u poboljšanju pravedne zastupljenosti u industriji kanabisa.

Swinburne je istaknuo pristup nekih država socijalnoj jednakosti, napominjući da Connecticut daje financijske poticaje vlasnicima tvrtki medicinskog kanabisa da se udruže s novim malim ili manjinskim tvrtkama kako bi pružili pomoć u određenom vremenskom okviru. Massachusetts pruža pristupačne prilike za ulazak na tržište dopuštajući kurirskim službama i operaterima dostave da proizvode od kanabisa daju izravno potrošačima. A u New Yorku, regulatori su stvorili fond od 200 milijuna dolara za potporu tvrtkama društvenog kapitala i dali su prednost onima s prošlim osudama za kaznena djela marihuane za prvih 100 državnih dozvola za rekreacijsku prodaju kanabisa.

Delegat CT Wilson iz okruga Charles, predsjednik Odbora za ekonomska pitanja Zastupničkog doma, upitao je Swinburnea kako je oporezivanje legalnog kanabisa u drugim državama utjecalo na ilegalno tržište i ilegalnu prodaju marihuane.

“To je definitivno izazov s kojim se države suočavaju”, odgovorio je Swinburne. “Ako vam je cilj smanjiti udio nelicenciranog tržišta, morate svoje licencirano tržište održati konkurentnim. Važno je naglasiti da s poreznim prihodima koje dobivate postoji moralna obveza upotrijebiti nešto od toga za rješavanje šteta koje su prouzročene [u zajednicama s niskim prihodima].”

Senatorica Melony Griffith iz okruga Prince George’s pitala je jesu li neke države koje su legalizirale rekreacijsku marihuanu provele politike, kao što je studija dispariteta, koja je bila potrebna “kako bi se proizveli dokazi o njihovim rasno sažetim lijekovima”, ali Swinburne je rekao da izvješće ne procjenjuje to pitanje u svojoj analizi.

Glasači u Marylandu odlučuju o legalizaciji trave

Na izborima u sredini sljedećeg tjedna birači u Marylandu odlučit će o pitanju 4 , referendumu kojim bi se izmijenio državni ustav kako bi se legalizirala marihuana za odrasle osobe od 21 godine ili starije počevši od srpnja 2023. Mjera također upućuje državno zakonodavno tijelo da donese zakone za korištenje, distribucija, regulacija i oporezivanje marihuane.

Trenutno je marihuana legalna za medicinsku upotrebu u Marylandu prema zakonu iz 2013., dok je posjedovanje 10 grama ili manje kanabisa dekriminalizirano 2014. Pitanje  uživa veliku podršku glasača u Marylandu, s nedavnom anketom The Washington Posta i Sveučilišta Maryland pokazuje 73% u korist prijedloga .

 

Procurili njemački planovi za legalizaciju kanabisa

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*