Liječnici ne postavljaju dovoljno pitanja o upotrebi kanabisa

Foto: Canva

Kako se sve više starijih osoba okreće kanabisu za ublažavanje medicinskih tegoba poput boli, nesanice i tjeskobe, mnogi liječnici oklijevaju pitati svoje pacijente o toj temi ili ih savjetovati o mogućim utjecajima na zdravlje, piše Medscape.com.

Nedostatak propitivanja zabrinjava i liječnike i pacijente: dok umjerena uporaba kanabisa i kanabidiola (CBD) može biti sigurna sama po sebi u kombinaciji s određenim lijekovima, tvar može izazvati ozbiljne nuspojave. Starije odrasle osobe također mogu biti osjetljivije na lijek.

Problem je uvećan naglim porastom konzumacije kanabisa među starijim Amerikancima koji je rezultat njegove legalizacije u 38 država diljem zemlje . Jedno je istraživanje pokazalo da je uporaba kanabisa kod odraslih 65 godina i starijih u Sjedinjenim Državama skočila sedam puta u posljednjem desetljeću. U državama poput Kalifornije, veliki porast rezultirao je skokom od 1808% u stopi posjeta starijih osoba hitnoj pomoći povezanih s kanabisom, prema studiji objavljenoj prošlog siječnja u Journal of the American Geriatric Society.

Informacije o štetnostima i koristima

Kako kanabis postaje sve popularniji, liječnici moraju informirati pacijente o mogućim štetnostima i koristima, kažu stručnjaci. Marihuana može imati ozbiljne interakcije s lijekovima za razrjeđivanje krvi poput varfarina , što dovodi do rizika od unutarnjeg krvarenja . Njegova uporaba također može uzrokovati štetne interakcije s antiepileptičkim lijekom klobazamom (Sympazan, Onfi). Upotreba kanabisa također smanjuje učinkovitost lijekova za prestanak pušenja poput teofilina , klozapina i olanzapina .

Potrebe za anestezijom također su veće kod onih koji redovito koriste kanabis; stoga, ako pacijent ide na operaciju, liječnik treba točno razumjeti redovitu upotrebu, rekao je Peter Grinspoon, MD, liječnik primarne zdravstvene zaštite i instruktor na Harvard Medical School u Bostonu.

“Ako nemate otvorenu komunikaciju između liječnika i pacijenta, onda uporaba kanabisa može biti opasna”, rekao je Grinspoon, autor knjige Seeing Through the Smoke: A Cannabis Specialist Untangles the Truth About Marijuana . Ako su liječnici svjesni da pacijent koristi kanabis, mogu prilagoditi svoje lijekove, rekao je.

Mnogi liječnici oklijevaju savjetovati svoje pacijente o korištenju kanabisa jer ih o tome nisu učili u medicinskoj školi, rekao je Grinspoon. Samo oko 15% američkih medicinskih škola poučava o medicinskoj marihuani i endokanabinoidnom sustavu, preko kojeg kanabis djeluje u tijelu. Kanabinoidni receptori nalaze se po cijelom tijelu u tkivima i organima, a najbrojniji su u mozgu. Kada je kanabis u sustavu, on djeluje na ove receptore, koji zatim oslobađaju moždane kemikalije koje utječu na apetit, bol, raspoloženje i pamćenje. “Činimo veliku medvjeđu uslugu liječnicima ne educirajući ih o osnovama djelovanja kanabisa”, rekao je Grinspoon.

Pomoć kod tjeskobe i depresije

Stariji se također mogu okrenuti kanabisu kao pomoć kod depresije i tjeskobe, rekao je Thomas Kosten, dr. med., profesor psihijatrije na Baylor College of Medicine u Houstonu. Lijek također može poslužiti kao stimulans apetita kod pacijenata s depresijom koji ne jedu dobro i zbog toga gube na težini.

Studija iz travnja 2020. objavljena u American Journal of Geriatric Psychiatry pokazala je da je tjeskoba među najčešćim razlozima zašto stariji pacijenti koriste kanabis i da ga pacijenti smatraju učinkovitim za ublažavanje simptoma. Kosten primjećuje da stariji pacijenti ponekad mogu doživjeti tjeskobu zbog zabrinutosti oko starenja ili usamljenosti.

Iako kanabis može smanjiti simptome depresije i tjeskobe, liječnici moraju ispod površine pogledati što uzrokuje simptome. “Kanabis može poboljšati vaš apetit, ali neće nužno ublažiti depresiju koja je uzrokuje”, rekao je Kosten. “Za to će pacijentima možda trebati antidepresiv.”

Kosten je primijetio da se stariji vojni veterani mogu okrenuti kanabisu kako bi olakšali posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Neki dokazi ukazuju na dobrobiti kanabisa za PTSP, uključujući studiju objavljenu u časopisu Psychiatry and Neuroscience u ožujku 2019.

Mnogi se pacijenti okreću kanabisu jer su nuspojave podnošljivije od drugih lijekova, rekao je Grinspoon. Unatoč tome, liječnici moraju biti svjesni ovih nuspojava i djelovati u skladu s njima. “Nema besplatnog ručka”, rekao je. “Svi lijekovi imaju nuspojave.”

Još jedno istraživanje pokazalo učinkovitost kanabisa u liječenju depresije

 

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*