Šteti li konzumacija kanabisa tijekom trudnoće?

trudnoća i marihuana

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu žele znati kako konzumacija kanabisa tijekom trudnoće utječu na razvoj mozga novorođenčadi. Kanabis je legalan za odrasle s 21 i više godina u Washingtonu. Ali marihuana, zajedno s alkoholom i duhanom, je tvar koju trudnice trebaju izbjegavati.

Ipak, znanstvenici UW-a kažu da postoji malo podataka koji bi poduprli opomenu javnosti i zdravstvene zajednice protiv konzumiranja kanabisa tijekom trudnoće. Istraživači iz UW-a žele riješiti taj jaz proučavanjem razvoja mozga djece čije su majke konzumirale kanabis tijekom trudnoće.

“Mame & Marihuana” studija gleda na učinke prenatalne upotrebe kanabisa na razvoj mozga novorođenčadi

Studija Sveučilišta u Washingtonu “Mame & Marihuana” istražit će moguće učinke prenatalne izloženosti kanabisa na kognitivni i motorički razvoj dojenčadi, njihovo zdravlje i njihovo socijalno ponašanje. I to će biti prva studija koja će to učiniti.

Vrlo je malo studija koje su ispitivale kako prenatalna izloženost kanabisu utječe na razvoj mozga dojenčadi. Dosadašnja istraživanja koja su se bavila prenatalnom izloženošću lijekovima uvijek su uključivala žene koje su bile korisnici droga. Drugim riječima, mame koje su konzumirale više lijekova tijekom trudnoće.

UW istraživači će biti prvi koji će voditi istraživanja na majkama koje samo konzumiraju kanabis tijekom trudnoće. “Nitko nije isključivo gledao na uporabu marihuane”, rekla je radiologinja UW-a i koautorica studije dr. Natalia Kleinhans.

Studija će pratiti korištenje kanabisa kod sudionika od prvog tromjesečja trudnoće do rođenja. Zatim, kada djeca navrše šest mjeseci, istraživači će provesti skeniranje mozga kako bi identificirali bilo kakve učinke izloženosti kanabisu.

Tijekom trudnoće sudionici će prijaviti svoju tjednu konzumaciju kanabisa. Kanabis mogu dobiti samo od ovlaštenih prodavača i moraju poslati fotografije pakiranja proizvoda kako bi istraživači mogli bilježiti količine THC-a i CBD-a.

Istraživači su posebno zainteresirani da nauče kako terapijska svojstva CBD-a pomažu u smanjenju simptoma trudnoće poput boli i mučnine.

Može li kanabis biti sigurniji način kontroliranja jutarnje mučnine?  

jutarnje mučnineMnogi ljudi smatraju da je kanabis učinkovit lijek za mučninu, a istraživanja počinju podržavati njihova iskustva. Na primjer, kod pacijenata oboljelih od raka, kanabis može pomoći smanjiti simptome kemoterapije i zračenja, uključujući povraćanje, mučninu i bol.

Istraživači žele prikupiti podatke o tome kako bi kanabis mogao pomoći trudnicama da upravljaju svojim simptomima, kao što su mučnina i povraćanje.

“Ova studija cilja na vrlo specifičnu populaciju žena koje koriste marihuanu kako bi kontrolirale svoje simptome dok su trudne”, rekla je dr. Kleinhans.

Dr. Kleinhans je rekla da većina lijekova koje liječnici trenutno propisuju za žene nisu podvrgnuti testovima ili studijama. Nadalje, ti lijekovi imaju značajne nuspojave koje kanabis nema.

Dr. Kleinhans je navela osobito ekstremni povijesni primjer, slučaj Thalidomide. Između 1957. i 1962. liječnici su propisivali lijek trudnicama, što je dovelo do stotina tisuća pobačaja, mrtvorođenih i beba s invaliditetom.

Čak i danas, trudnice imaju vrlo malo dostupnih informacija o sigurnosti lijekova koje im pomažu u odlučivanju hoće li ili ne uzeti lijek tijekom trudnoće. “Ali marihuana ima negativnu konotaciju”, rekla je Kleinhans.

Da li kanabis utječe na razvoj novorođenčadi? 

Utječe li kanabis na razvoj novorođenčadi?

Istraživači UW-a žele zaposliti 70 žena koje će sudjelovati u istraživanju. Konzumacija kanabisa tijekom trudnoće će jednoj polovici biti onemogućena. Druga polovica će zabilježiti njihovu potrošnju kanabisa.

Nakon šest mjeseci, istraživači će proučavati novorođenčad u objema skupinama. Naime, istraživači će pregledati mozak dojenčadi kada spavaju koristeći MRI. Tijekom skeniranja dojenčad će biti izložena mirisu fenil-etanola.

“Miris je jedan od najranijih osjetila u razvoju i aktivira regije mozga koje imaju kanabinoidne receptore i uključene su u nagrađivanje i ovisnost”, rekla je dr. Kleinhans.

Skeniranje će otkriti da li je integritet sustava nagrađivanja u mozgu pod utjecajem prenatalne izloženosti kanabisu. Istraživači će također usporediti druge podatke o motoričkom i kognitivnom razvoju, socijalnom ponašanju i cjelokupnom zdravlju.

Konačno, istraživači će uspoređivati ​​sve podatke iz obje skupine, tražeći razlike između beba iz kontrolirane skupine i onih iz skupine izložene kanabisu. 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*